Koca'dan Soylu ile tartışma iddialarına açıklama

Koca'dan Soylu ile tartışma iddialarına açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Süleyman Soylu ile tartıştı iddialarına açıklama yaptı

Koca'dan Soylu ile tartışma iddialarına açıklama
16px
24px
14.04.2020 21:14
ABONE OLgoogle

Corona virüsüyle mücadele kapsamında Bilim Kurulu, video konferans yöntemiyle bir kez daha toplandı. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklamalarda bulundu. Koca gündeme ilişkin sorulara açıklama yaptı: 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI AÇIKLAMASI

Bilim Kurulunun her zaman üzerinde durduğu, izolasyonun artırılması ve hareketliliğin düşürülmesi yönünde tavsiyeleri oldu. Her türlü yaklaşım, bilim kurulunun talep ettiği bir durum.

Yasağın sonuçlarıyla ilgili biz bütün rakamları, şeffaf bir şekilde her gün sizlere aktarıyoruz. Hepimiz önümüzdeki dönemde sokağa çıkma yasağının ardından yaşanabilecek durumların gelişimini göreceğiz.

Hafta sonu sokağa çıkma yasağının olması pozitif etkiliyor olacak. Bu hafta sonu için yasak yeniden devreye girmiş olacak.

RAMAZAN BAYRAMI AÇIKLAMASI

Ramazan Bayramına kadar süreçle ilgili bir tahminde bulunabiliriz ama kesin değil. Biz artık bu dönemde, bir haftada görülen en yüksek vaka sayısı dönemine ulaştık, artış hızının artık azaldığını biliyoruz. Önümüzdeki dönemde pik ve pilato çizme dönemini bekliyoruz.

Arada yeniden bir dalga girmezse, önümüzdeki dönemi beklediğimiz şekilde, dünyada geliştiği şekilde görmemiz mümkün olabilir. Önümüzdeki bir iki haftanın önemli olduğunu, yeni bir dalgalanmanın olmadığı müddetçe piki önümüzdeki süreçte yakalayabileceğimizi düşünüyorum.

YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI

İstanbul’da açılacak hastaneleri sahra hastanesi olarak görmüyoruz. Bu hastaneler daha sonra da kullanılacak. Hatta çok amaçlı hastane anlamında değerlendirilebilir. Daha sonraki süreçte, bulundukları yer nedeniyle sağlık turizmi içinde önemli bir yer oluşturacaklarına inanıyorum. Yoğun bakım doluluk oranı İstanbul’da yüzde 59,5. İstanbul’da bazı hastanelerimizde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 90 olan var mı var, ancak genel olarak yüzde 59,5’u geçmiyor.

NİSAN VE MAYIS AYI TEHLİKELİ Mİ?

Elimizdeki veriler, Nisan sonu Mayıs başında bir tehlikeli dönemin olacağını göstermiyor, ancak izolasyonun ve hareketliliğe dikkat edilmesi kaydıyla.

SÜLEYMAN SOYLU AÇIKLAMASI

Cuma günü yaşananlarla ilgili, benim farklı bir şey söylemem gerekmiyor. Cuma günü alınan karar, hükümetin aldığı bir karar. İçişleri Bakanı’yla birlikte mücadele arkadaşlığı yaptık. O günle ilgili de sayın Süleyman bey, kamuoyuna açıklamaları gerektiği şekilde yaptı.

VİRÜS İZOLE EDİLDİ Mİ?

Virüs izole edildi, mutasyona uğrayıp uğramadığı belli olmuş olur ve açıklamış oluruz. Yüzde 60 oranında herkesin bu virüsü taşıyacağıyla ilgili bu bir değerlendirme. Vakaların erken dönemde tespit eden ve filyasyonu önleyen ve devamında sağlık kuruluşlarında takip etme ve tedavi etme imkanlarını oluşturan, güçlü sağlık çalışanlarımızla tedaviyi sürdürüyor olmamız ve Avrupa’nın düşmüş olduğu duruma düşmememiz konusunu vurguluyoruz.

MASKELERİN DAĞITILMASI

Maske konusuyla ilgili de TEB’le görüşmemizle ilgili, bakanlığımızın katkısının olacağını ifade etmiştik. Bugüne kadar sağlık kuruluşları olarak eczacılar, sağlık kuruluşları olarak görülmezdi. Eczacıları 7-8 ay önce birincil sağlık kuruluşu olarak tanımladık.

Şu ana 20 milyon yakın kişiye mesaj gönderdik maskeyle ilgili, perşembe itibariyle 39 milyon kişiye mesaj gönderilmiş olacak. Vatandaşımız cep telefonuna kod geldiğinde, herhangi bir eczaneye gidip maskesini alıyor olacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde