Koç Holding'in ünlü CEO'su cevizci oldu

Koç Holding'in ünlü CEO'su cevizci oldu

Ceviz, son yıllarda yatırımcıların en çok tercih ettiği meyvelerin başında geliyor. Rakamlar da bunu destekliyor. Hem üretim hem de tüketimi artıyor. Bu sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde de böyle.

Koç Holding'in ünlü CEO'su cevizci oldu
16px
24px
14.10.2022 14:09
ABONE OLgoogle

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, son 15 yılda dünyada ceviz üretim alanları yüzde 65 artarak 645 bin hektardan yaklaşık 1.3 milyon hektara çıktı.

Para dergisinin haberine göre üretim alanlarının çoğalması ve verimdeki artışla birlikte, toplam üretim miktarı yüzde 170 büyüyerek 1 milyon 563 bin tondan 4.5 milyon tona yükseldi. Dünya ülkelerinin ceviz ihracatı toplamı ise 1 milyar doları kabuklu olmak üzere toplam 3.4 milyar doları buldu.

Dünyada 50’den fazla ülkede ceviz yetiştiriciliği yapılıyor. Çin’in birinci sırada yer aldığı ceviz üretimde, bu ülkeyi İran ve ABD izlerken, Türkiye dördüncü durumda. Türkiye ayrıca tüketimi hızla artan ülkeler arasında bulunuyor.

Üretim, tüketime göre yetersiz kalınca, ithalat kaçınılmaz bir hal alıyor. Türkiye’deki toplam ceviz üretimi, tüketimin ancak yarısını karşılıyor. Haliyle Türkiye’de üretim, büyük önem arz ediyor.

Bu açığı gören birçok sanayici, üst düzey yönetici, sermaye sahipleri de cevize yatırımlar yapıyor, ceviz çiftlikleri kuruyor.

Bu konuda dergimizde geçtiğimiz aylarda kapsamlı bir dosya da yayınlamıştık. Bu kez bu dosyada bahsetmediğimiz, iş insanlarının yakından tanıdığı bir ismin yatırımından bahsetmek istiyoruz.

30 BİN AGACI VAR

Bu isim Koç Holding’in bir dönem CEO’luğunu yapan Bülent Bulgurlu. 2010 yılında Koç Holding CEO’luğundan ayrıldı, ama yönetim kurullarında görev almaya devam etti.

Bulgurlu, bu dönemden sonra sessiz sedasız ceviz bahçesi kurmuş. Kırklareli’nin Demirköy ilçesi Avcılar Köyü’nde bin dekar üzerine ceviz bahçesi kuran Bülent Bulgurlu’nun ağaç sayısı 30 bini bulmuş.

Bulgurlu’nun BvB Çeviz Çiftliği’ndeki ağaçlar artık meyve vermeye başlamış. Şu sıralar Bulgurlu’nun çiftliğinde hasat hazırlıkları yapılıyormuş. BvB Çeviz Çiftliği’nde dokuz çeşit ceviz bulunuyor. Öğrendiğimize göre Bulgurlu, bahçesini büyütmek için yeni arazi de arıyormuş…

Kaynak: Para dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde