Kılıçdaroğlu ve Akşener'in kritik görüşmesi sona erdi: İbre kime döndü?

Kılıçdaroğlu ve Akşener'in kritik görüşmesi sona erdi: İbre kime döndü?

CHP lideri Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Akşener'in yaklaşık iki saat süren görüşmeleri sona erdi.

Kılıçdaroğlu ve Akşener'in kritik görüşmesi sona erdi: İbre kime döndü?
16px
24px
27.02.2023 13:06
ABONE OLgoogle

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün bir araya geldi. Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesi, CHP Merkez Yönetim Kurulu toplantısı öncesi gerçekleşti.

Halk TV'de Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programında toplantıya dair değerlendirmelerde bulunan Halk TV muhabiri Şeyma Paşayiğit, Kılıçdaroğlu'nun yakın kurmaylarına görüşmenin 'iyi geçtiğine' dair bilgi verdiğini aktardı.

Görüşmede, iki partinin sorunlarının ve cumhurbaşkanlığı adaylık konusunun gündeme gelmesi bekleniyordu.

Öte yandan 2 Mart'ta Saadet Partisi ev sahipliğinde Millet İttifakı toplantısı gerçekleştirilecek.

'Ortak cumhurbaşkanı adayı kesinleşti'

Haber Masası'nda konuşan Gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu, "Ortak cumhurbaşkanı adayıyla seçime gidileceği kesinleşti" yorumunda bulundu.

Yazıcıoğlu şu değerlendirmede bulundu:

"Kılıçdaroğlu isminin yüzde 99.9 oranında aday olacağının altını çizmekte yarar var. Gazeteci temkinliğimi bir kenara bırakacak olursam HDP'nin de üçüncü ittifak cephesinin hala aday açıklamasında bulunmadığını dikkat edersek Kılıçdaroğlu isminin resmen açıklanması durumunda muhalefet cephesinde üçüncü ittifak cephesinin aday açıklama ihtimali ortadan kalkabilecektir. HDP'nin önderliğindeki ittifaktan da Kılıçdaroğlu ismine açık destek verilmesini bekliyoruz. Mithat Sancar, Pervin Buldan ve çok fazla HDP'li isimlerden, cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş'ın da altını çizmek lazım Kılıçdaroğlu'nun adaylığına yeşil ışık yakılmıştı."

İmamoğlu-Yavaş iddiası

Yazıcıoğlu, "Akıllarda hep 'İYİ Parti acaba ayrı aday gösterir mi' sorusu vardı. Ekrem İmamoğlu'nun üzerindeki yargı gölgesi itibarıyla İYİ Parti'de ibrenin Mansur Yavaş'a döndüğü iddiaları gündemdeki yerini korudu. Akşener'e Kılıçdaroğlu isminin üzerinde çok fazla itirazda bulunulduğunu biliyoruz.

Akşener bütün kurmaylarına 'tartışmayla seçimi kaybedebiliriz, bundan sonraki hamle kameralar önünde tartışmalardan kaçınmak, bunun için büyük çaba harcamalıyız' mesajı verdi. Bu mesaja rağmen geçen hafta bir televizyon kanalında bizzat kendisinin yaptığı açıklama başka isimde ısrarcı olduğuna dair açıklamalara neden oldu" diye konuştu.

'Kamuoyu tepkisini daha fazla dile getirecek'

Araştırmacı-Sosyolog Semih Turan ise şu ifadeleri kullandı: "Araştırmalarımızda seçmenlere şunu sormuştuk cumhurbaşkanlığı sistemi mi parlamenter sistemi mi. ve çok büyük kısım parlamenter sistemi seçmişti.

Cumhurbaşkanlığı sistemi her açıdan iyi gelmedi. Siyaset aslında hayatın her alanında. Deprem bölgelerinde siyasi atmosfer nasıl, seçime nasıl yansır, seçim tarihinde yapılacak mı bunlar hep konuşuluyor ama Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın ortak aday olmasını yüzde 100 görüyorum. Bundan sonra konuşulacak konu ülke nasıl yönetilecek, milletvekili seçiminde liste nasıl olacak konusuna doğru gitmeye başladı.

Siyaset konuşmakla depremin enkazını konuşmak aynı noktada birleşmeye başladı. Kamuoyunun tepkilerini dile getirmesi, liyakat sorgulanması, istifa istenmesini önümüzdeki günlerde çok göreceğiz. Millet İttifakı'nın buna daha çok odaklanacağını düşünüyorum."

Ne olmuştu?

Deprem ve seçim gündemiyle dün toplanan CHP grubu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday belirlenmesi konusunda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na tam yetki vermişti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, hazırlanan bildiriyi okuyarak kararı duyururken "Arkadaşlarımızın tamamına yakını söz hakkını kullandı. Aday belirleme noktasında metin üzerinde ortaklaştılar. Aslında metinde bulmayacağınız bir isim üzerinde de ortaklaştılar" ifadelerini kullanmıştı.

Halk TV Haber Yayın Yönetmeni Bengü Şap Babaeker şunları söylemişti:

"Kemal Kılıçdaroğlu ve Akşener bir araya gelecekler. İYİ Parti ile CHP arasında ne zamandır gerilimin olduğu konuşuluyordu. 2 Mart'taki görüşme öncesinde aradaki pürüzlerin giderilmesi için görüşecekler. Ama o açıklamada şöyle bir metin vardı: 'Aslında metinde bulamayacağınız bir isim üzerinde ortaklaştılar' dedi Özgür Özel. Bu cümle bir tartışma yarattı. CHP'deki kaynaklarımla da görüştüm. Tüm vekiller partideki cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğu yönünde görüş bildirdi, görüşün bildiriye yansımasını istedi. Kemal Kılıçdaroğlu kendi adının bu bildiriye yansımasına izin vermedi. Ama aday belirleme yetkisinin 6'lı masada olduğunu söyledi."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde