Kılıçdaroğlu mülteci sorusuna İngilizce cevap verdi: Türkiye First

Kılıçdaroğlu mülteci sorusuna İngilizce cevap verdi: Türkiye First

Kemal Kılıçdaroğlu'nun mülteci karşıtı çıkışları batı medyasının, "Muhalefet kazanırsa Türkiye-AB göçmen mutabakatı ne olacak?" sorusunu beraberinde getirdi. Kılıçdaroğlu konuyla ilgili yanıtını Twitter'dan İngilizce olarak "Başından beri bu konuda çok netim. Önce Türkiye" diyerek verdi.

Kılıçdaroğlu mülteci sorusuna İngilizce cevap verdi: Türkiye First
16px
24px
30.03.2023 23:20
ABONE OLgoogle

Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Mülteci karşıtı" açıklamarı birçok batı medyasının gündeminde kendine yer buluyor. Son olarak Euronews, Kılıçdaroğlu'nun seçimi kazandığı takdirde "AB - Türkiye göçmen mutabakatına ne olacağı" yönünde bir haber yayınladı. 

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 50 günden kısa bir süre kalmışken Türkiye ile birlikte Avrupa ve Dünya’nın da gözü kulağı bu seçimlerde. Özellikle Avrupa ve Amerika basınındaki çeşitli medya kuruluşları neredeyse her gün Türkiye’deki seçim atmosferi ile ilgili analizlerini yayınlıyor. Batı merkezli birçok medya kurumunun yaptığı analizlerde CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan karşısında önde olduğu da belirtiliyor.

Özellikle Kılıçdaroğlu’nun Suriyeli mülteciler ile ilgili “Ülkelerine göndereceğiz” açıklamaları, Avrupa’nın dikkatini çekti.

Sözkonusu haberde Millet İttifakı’nın “iki yıl içinde 2 milyon Suriyeliyi ülkelerine gönderme” vaadiyle oy topladıklarına vurgu yapılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu nedenle ciddi oy düşüşü yaşadığına dikkat çekildi.  

Euronews'in "Muhalefet seçimi kazanırsa Türkiye'nin AB göçmen anlaşmasına ne olacak?" notuyla paylaştığı haberini alıntılayan Kılıçdaroğlu, "Başından beri bu konu hakkında çok nettim. Önce Türkiye" ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU NE DEMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, her fırsatta Türkiye – AB göçmenlik mutabakatını eleştirmişti. Özellikle son yıllarda Afgan ve Pakistanlı mültecilerin yurda girmesi üzerine Kılıçdaroğlu Türkiye – AB mutabakatını “Rüşvet Paketi” olarak değerlendirmişti.

Söz konusu anlaşmanın Türkiye için bir “gerçek beka sorunu” olduğunu da belirten Kılıçdaroğlu, “Afgan seline tutulduk. Ülkemizi parasıyla açık mülteci hapishanesine döndürebileceğini görmüş olan Batı’dır. Bunlarla mücadele edeceğiz” diye konuşmuştu.

Kılıçdaroğlu daha sonra iktidara geldiklerinde Türkiye – AB mutabakatının iki yıl içinde çözüleceğini de aktarmıştı. 
Daha sonraki konuşmalarında da Avrupa’nın Türkiye’yi “tampon bir il” haline getirdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Avrupalılar Türkiye’yi Avrupa ve Ortadoğu arasında bir tampon ülke olarak görüyor. 3 milyar Euro karşılığında da Türkiye bunu kabul ediyor. Biz size 6 milyar Euro verelim. Bütün mültecileri siz alın” demişti.

Kılıçdaroğlu’nun her fırsatta dile getirdiği AB-Türkiye göçmen mutabakatı sorunu ve mülteci meselesi böylece “Muhalefet seçimi kazanırsa ‘göçmen mutabakatı ne olur’ sorusunu beraberinde getirmiş oldu.

AVRUPA BİRLİĞİ GÖÇMEN ANLAŞMASI NEDİR

Türkiye ile AB arasındaki göçmen anlaşması 18 Mart 2016'da Türiye-AB zirvesi sonrası yürürlüğe girdi. Anlaşma kamuoyunda '18 Mart Mutabakatı', 'Göçmen Mutabakatı' olarak biliniyor.

AB ülkeleri, 2015 yılındaki göç krizinde çoğu Suriye’den kaçan 1,2 milyon göçmeni topraklarında ağırlamak istemedi. Türkiye’den tehlike bir şekilde denizi aşarak Yunan adalarına gitmeye çalışan göçmenlerin, Avrupa’ya girişini önlemek için bu göçmenlerin Türkiye’de kalmaları koşuluyla mali yardımda bulunmayı vaat etti.

AB, Türkiye'nin mülteci almasına yardımcı olmak için her biri 3 milyar euroluk iki ödeme yapmayı taahhüt etti.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde