Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'na karşı

Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'na karşı

Kılıçdaroğlu’nın seçimlerin hemen ardından yaptığı ‘tüm mültecileri göndereceğiz’ çıkışı, siyaset kulislerinde şaşkınlık yarattı. Çünkü, mülteci akınıyla sonuçlanan Suriye politikasının mimarı bizzat Kılıçdaroğlu’nun masa ortağı, Davutoğlu. Gelin Davutoğlu’nun mülteci politikası siciline bakalım...

Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'na karşı
16px
24px
19.05.2023 11:08
ABONE OLgoogle

Seçimlerin ilk turunda sandıktan ‘milliyetçi dalga’ çıkınca CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, seçim sonrası ilk konuşmasında ‘’milletimizin verdiği mesajı aldık’’ dedi ve rotayı daha milliyetçi bir söyleme çevirdi. 

Kılıçdaroğlu’nun ikinci tur söyleminin en önemli konu başlıklarından biri mülteciler oldu, şu ifadeleri kullandı:  ‘’Ben iktidara gelir gelmez tüm mültecileri evlerine göndereceğim. Nokta.’’

Fakat bu sözleri, ‘’Kılıçdaroğlu, 6’lı masa ortağı, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’na karşı mı söylüyor?’’ yorumlarını da beraberinde getirdi. Zira, 3 buçuk milyondan fazla mültecinin Türkiye’ye akınıyla sonuçlanan Suriye politikasının baş mimarlarından biri Davutoğlu’nun ta kendisiydi. 

Patronlar Dünyası da, 6’lı masadaki mülteci çatlağına mercek tutmak için, Davutoğlu’nun Suriye sicilini inceledi. 

DAVUTOĞLU ESAD’A HAFTALIK ÖMÜR BİÇMİŞTİ 

Yıl 2011. Türkiye’nin güney sınırlarındaki komşusu Suriye’de, Arap Baharı’nın bir dalgası olarak Esad ailesinin yönetimine karşı bir isyan patlak verdi ve bu isyan kısa sürede iç savaşa dönüştü. Türkiye, başta ABD olmak üzere, diğer Batılı ülkelerle birlikte muhalifleri destekleyen bir konum aldı. Karşı cephede Esad’a destek veren Rusya ve İran gibi ülkeler vardı. 

O dönem dış politikanın dümeninde olan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, mevkidaşı Hillary Clinton’la beraber (Obama dönemi dışişleri bakanı) çok yakın çalışıyor, Esad rejimine ömür biçiyordu. 2012 yılında verdiği bir röportajda Davutoğlu’nun kullandığı şu ifadelere bakalım: ‘’Suriye'deki sancılı süreç çok uzun sürmeyecek. Biz Suriye'de bütün alternatifi deneyerek bugünlere geldik ama bu sancılı sürecin çok uzun süreceğini düşünmüyorum. Artık bu süreci yıllarla ifade etmek yerine aylar veya haftalarla ifade etmek gerekir.” 

SURİYE POLİTİKASININ ZEHRİ: TERÖR DEVLETİ KURMA GİRİŞİMİ

Peki bu öngörüden sonra ne oldu? Türkiye’nin sınırları delik deşik oldu, milyonlarca mülteci ülkeye akın etti. Bu akının toplumsal, ekonomik, sosyolojik etkileri belki de hiçbir zaman silinmeyecek… Toplumda günden güne artan mülteci karşıtlığı da cabası… 

Dahası Türkiye’nin Suriye’yle olan sınırı boyunca bir PKK-YPG devleti kurulmaya çalışıldı. Türkiye’nin ulusal güvenlik çıkarlarını hiçe sayan bu girişim, dahası ABD’nin eliyle hayata geçirilmeye çalışıldı. 

Türkiye bu terör devleti kurma girişimine engel olmak için Suriye’ye pek çok operasyon düzenledi, onlarca şehit verildi. Terörün bölgedeki kökü de henüz tamamen kazınabilmiş değil. 

ESAD YERİNDE, DAVUTOĞLU MUHALEFETTE

Yıl 2023… Ve gelinen nokta şöyle: Esad özellikle Rusya’nın desteğiyle hala görevde, üstelik yıllardır dışlandığı Arap dünyasında yeniden kabul gördü, Arap Birliği toplantısına katıldı. Bir yandan da Türkiye’yle ilişkilerini de onarıyor. 

Uzun süredir istihbarat düzeyinde süren görüşmelerin ardından, son olarak Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriyeli mevkidaşıyla Moskova’da bir araya geldi. Masada mültecilerin, Suriye’ye geri dönüşü de vardı. 

Türkiye, Suriye politikasında büyük değişimlere giderken, Davutoğlu ortaya çıkan bu tablo karşısında hep kendini ‘’Suriye’yle ilgili hiçbir pişmanlığım yok, dış politikanın tek sorumlusu ben değildim,’’ sözleriyle savundu: ‘’Sayın Erdoğan’a, Sayın Gül’e, Genelkurmay Başkanıma, benim dönemimde görev yapan, ilgili bakanlara ve hasseten Sayın Erdoğan’a soruyorum. Onların emir ve talimatları dışında ben bir politika belirleyip ülkeyi zarara sokmuşsam işte ben buradayım. Çıksınlar “Davutoğlu şu şu uygulamaları yaptı ve ülkeyi zarara soktu” desinler. Ben Sayın Erdoğan’a hitaben söylüyorum. Eğer bunu demiyorsanız çıkın bütün bu politikaları sahiplenin. Prestij kazandığınız durumlarda öne çıkmanız, halk tarafından eleştiri konu olan durumları başkalarına yıkmanız size yakışmaz.’’ (Kaynak: Yeniçağ röportajı, 2020) 

KILIÇDAROĞLU’NA ZOR SORU: DAVUTOĞLU MÜLTECİLERİ GÖNDERECEK Mİ?

Tüm bunlar olurken ikinci tura daha milliyetçi bir tonda giren ve Kılıçdaroğlu tüm mültecilerin gönderilmesini vaat ederken, Davutoğlu cephesi bu konuda sessizliğini hala koruyor. Geçen sene yaptığı  mülteci açıklamalarından biriyse şöyle: 
‘’Mültecilerin geri dönüşü için uygun şartları oluşturmadan ‘Mültecileri göndereceğiz’ demek söylem olarak kulağa hoş gelebilir ama gerçekçi olmaz.’’

Tüm bu tablo karşısında, seçmenin aklındaysa bazı soru işaretlerinin olması doğal. Bu sorulardan belki de en önemlisi ve en zoru şu: Sayın Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçilirseniz, yardımcınız olacak Davutoğlu, mültecileri gerçekten göndermek isteyecek mi?

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde