Kemal Derviş: 2013 kolay geçmeyebilir

Kemal Derviş: 2013 kolay geçmeyebilir

Eski Devlet Bakanı, Sabancı Üniversitesi İPM Yönetim Kurulu Üyesi ve Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, Türkiye’nin zor bir yıl geçirmekte olduğunu söyledi

Kemal Derviş: 2013 kolay geçmeyebilir
16px
24px
27.09.2012 05:02
ABONE OLgoogle

Eski Devlet Bakanı, Sabancı Üniversitesi İPM Yönetim Kurulu Üyesi ve Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, Türkiye’nin zor bir yıl geçirmekte olduğunu belirterek, “Türkiye çok güzel bir performans gösteriyordu ama şiddetli bir yavaşlama içine girdi. Cari açık açısından çok kırılgan. Uzun vadede iyimserim ama 2013 kolay geçmeyebilir” dedi.

CNN Türk televizyonunda konuşan Derviş, Türkiye’nin yüzde 8’lik büyüme oranlarından sırasıyla yüzde 4, yüzde 3’e doğru gerilediğini belirterek, şunları söyledi:

“Bütün dünya yavaşlıyor. Türkiye’nin bu konjonktürde yavaşlamaması mümkün değil. Çin ve Hindistan’da bile büyüme hızı düşüyor. Ama Türkiye kadar hızlı değil. Çin ve Hindistan 2 puan seviyesinde yavaşlarken, bizde büyüme oranı 5 puan birden düşüyor. Çok şiddetli bir yavaşlama oluyor.

‘Ekonomi kırılgan’

 Türkiye’nin çok güzel bir performans gösterirken cari açık açısından kırılgan olduğunu kaydeden Derviş, şöyle konuştu:

“Böyle bir ortamda maliye politikalarını genişletemiyoruz. Maliye politikalarını rahatlatmak için cari açığın yüzde 3-4 seviyesinde olması lazım. Ama yüzde 8-9 seviyesinde olunca maliye politikalarını genişletme lüksümüz yok. Temel yapısal sorunlar devam ediyor. Sıkı maliye, esnek para politikasını Merkez Bankası iki yıldır uyguluyor. TL’nin aşırı değer kazanmaması cari açık açısından çok önemli. Yoksa Türkiye her sıkışıklıkta güzel performansını kaybeder.”

‘Enerji devrimi yapmalı’

Enerjinin çok önem kazandığını ve cari açığın neredeyse tamamının enerjiden kaynaklandığını vurgulayan Derviş, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin artık enerji devrimini yapması lazım. Rüzgar ve güneş enerjisi açısından çok verimli kaynaklara sahip. Türkiye’nin bu alanlara girmesi çok önemli. Almanya yılda bir cumartesi günü toplam enerji ihtiyacını yenilenebilir enerjiden karşıladı. Bu çok önemli bir gelişme. Türkiye’nin de bu yola girmesi lazım.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde