Kavcıoğlu konuştu, dolar yeniden yükselişe geçti!

Kavcıoğlu konuştu, dolar yeniden yükselişe geçti!

Bu sabah 8.96 ile güne başlayan dolar gün içinde 8,91'e kadar inmişti. Kavcıoğlu'nun TBMM'deki sunumuyla birlikte dolar yeniden yükselişe geçerek 8.96 seviyesine geri döndü.

Kavcıoğlu konuştu, dolar yeniden yükselişe geçti!
16px
24px
11.10.2021 13:08
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası yükselişini sürdüren Dolar/TL, geçen haftanın kapanışında yeni tarihi zirvesi olan 8,9750'yi görmüştü. Yeni haftanın açılışında aşağı yönlü seyir izleyen dolar/TL, günün ilk bölümünde 8,9134'e kadar geriledi.

Piyasalarda günün en önemli gündem maddelerinden biri olan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunumuyla birlikte kurlar gün için kayıplarını sıfırladı. Dolar/TL, yenide 8,96'nın üzerini görürken euro/TL ise 10,37'yi aştı. Borsa İstanbul ise güne başladığı seviyelerde seyrini sürdürüyor ve BİST 100 Endeksi yüzde 1'in üzerinde primli.  TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon konusunda milletvekillerine ne sunum yaptı?

DOLARIN GÜN İÇİNDEKİ SEYRİ

Dolar/TL Cuma günü 8,9750'ye kadar yükselerek yeni tarihi zirvesini görmüş işlemcilere göre Reuters'ın "Erdoğan son TCMB başkanından da soğuyor" haberi de dolar/TL'deki yükselişte etkili olmuştu. İşlemciler ayrıca haberin yalanlanmasının da TL'de değer kazancı yarattığını belirtmişlerdi.

Dünyada enflasyonun ne kadar geçici olduğu tartışılıp, sıkılaşma adımları ön plana çıkarken enflasyonda yükselişin devam ettiği Türkiye ise faiz indirimleri ile küresel trendden ayrışıyor.

TL'deki sadece Eylül ayı başından beri değer kaybı yüzde 8'e yaklaştı. Bu bile yaratacağı iki puana yakın geçişkenlik etkisiyle TÜFE'yi yüzde 20'li seviyelere tek başına yükseltebilecek bir neden. Enflasyon yüzde 19,58 ile iki buçuk yılın zirvesinde bulunuyor. Ekonomistlerin faiz indirimi sonrası enflasyon tahminleri 2021 için yukarı çekilirken 2022 için yukarı yönlü revizyonlar çok daha büyük boyutta yapılmaya başlandı.

Geçen haftaki yatırımcı toplantısında ise katılımcıların verdiği bilgiye göre TCMB enflasyonda yükselişlerin geçici olduğunu, bunun koronavirüs sonrası normalleşme adımları nedeniyle oluştuğunu düşünürken geçici yükselişin yerini düşüşe bırakmasını bekliyor.
Kavcıoğlu, yatırımcı toplantısında yapılan faiz indirimine rağmen para politikasının yeterince sıkı olduğunu, çekirdek enflasyon göstergelerinin yakın dönem eğilimlerinde yavaşlama görüldüğü mesajı verdi.

Bankacılar geçen hafta gerçekleşen bu toplantıyı TCMB'nin Eylül ayında 100 baz puan ile başladığı faiz indiriminin tek seferlik mi olduğunu yoksa indirim döngüsünün ilk kararı mı olduğunu anlamak adına izlediler.

Katılımcılar Eylül ayı kadar belirgin bir faiz indirimi mesajı almadıklarını ancak yine de sonraki adımın faiz indirimi olduğu izlenimi aldılar.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde