Karamehmet: Afrika pazarı bana yasak

Karamehmet: Afrika pazarı bana yasak

Çukurova patronu Karamehmet, "Dışarıda fırsat çok ama mahkeme kararı yüzünden çıkamıyorum" diye dert yandı

Karamehmet: Afrika pazarı bana yasak
16px
24px
20.07.2012 04:51
ABONE OLgoogle

ÇUKUROVA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, Orta ve Kuzey Afrika’da yatırım fırsatlarını izlediğini belirterek, “Özellikle Gabon, Mozambik, Uganda, Sudan, Fas ve Fildişi Sahili ilgimi çeken ülkeler” dedi.

O bölgelerde enerji alanında ciddi yatırım fırsatları bulunduğunu söyleyen Karamehmet, “Oralarda hem petrol ve gaz konusunda arayışlarımız sürüyor hem de diğer fırsatlara bakıyoruz. Gabon’da savunma sanayi alanında yatırımlar yapabiliriz. Bunlar dışında Kolombiya ve Venezuella gibi farklı ülkelerde de yatırımlar yapıyoruz. Enerji şirketimizdeki ortağımız Fas ve Fildişi’nde enerji alanında yatırım yapmak için altyapı çalışmalarına başladı. O bölgeden bir şirket satın alındı. Fırsatları gidip kendim görüp incelemek istiyorum ama yurtdışı çıkış yasağından dolayı gidemiyorum” diye konuştu.

Turkcell’de herkes ümitli

TUSKON'un organize ettiği Türkiye-Gabon Ticaret ve Yatırım Forumu’na katılarak soruları yanıtlayan Karamehmet, Turkcell’le ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Genel kurul gerçekleşmediği için hakem atanmasına karar verilmişti. Bizim seçeceğimiz tarafsız bir ismi onlar onaylayacak. Ama bence bu dava Londra’daki mahkeme sonucunda belli olur. Ben haklı olduğumuzu düşünüyorum. Davadan hem onlar ümitli hem biz ümitliyiz. Ne olacağını göreceğiz. Bir taraf dese ki ‘ben bu işten çekilliyorum’ belki hallolacak ama şu an için süreç aynı seyrinde devam ediyor.” Telekomünikasyon alanında Afrika’nın yatırım yapılabilir olup olmadığına da baktıklarını ekleyen Mehmet Emin Karamehmet, şöyle devam etti: “Afrika’da yerel oyuncular kuvvetli. Bir bölgede iki üç şirket yerleşmişse girmenin mantığı kalmıyor.”

Karamehmet, Başkent Doğalgaz ihalesi ile ilgili ise şunları söyledi: “Orada taahhüt ettiğimiz bedeli ödeyememiştik. Şimdi yeniden ihale süreci başlayacak ancak durumun öncekinden iyi olacağını düşünmüyorum. Başkent Doğalgaz ihalesinde bazı sorunlar vardı. Bizlere bildirilen verilerde yanlışlık olduğunu düşünüyoruz. Özellikle kayıp kaçak oranları ile ilgili verilerde yanlışlık vardı.”

Karamehmet: Dışarıda fırsat çok ama mahkeme kararı yüzünden çıkamıyorum

ÇUKUROVA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, Forum'un ardından soruları yanıtladı. Afrika'nın tümünde petrol ve doğalgaz arama ve enerji yatırımları ile yakından ilgilendiklerini belirten Karamehmet, 'Fildişi Sahili ve Fas'taki (proje) yeni açıklandı. Bütün Afrika'yla ilgileniyoruz. Sudan'da politik konular var. Orada da Fırsatlara bakıyoruz' dedi.

AFRİKANIN TÜMÜYLE YAKINDAN İLGİLİYİZ

Gabon'a en kısa zamanda ziyarette bulunmak istediğini belirten Karamehmet, 'Fakat şu anda ben yurt dışına çıkamıyorum mahkemeden dolayı... Orada çok fırsatlar var. Sadece petrol değil, jenaratör, elektrik üretimi, otobüs, kamyon, askeri araçlar, inşaat makineleri hep ilgi alanımızda. Afrika, enerji projeleri açısından fırsatlarla dolu. Irak'ta enerji projelerinde ortak olduğumuz bir şirket (Genel Energy) var. Fas ve Fildişi'nde bir şirket satın aldılar. Yine Genel Energy olarak Kolombiya'da Türkiye Petrolleri'yle ortak şirketimiz var. Afrika'da Gabon'dan başka ilgilendiğimiz Mozambik, Uganda ve Sudan var' dedi.

TURKCELL'DE HAKLIYIZ

TURKCELL'deki 'sorunlu yabancı ortaklar' konusuyla ilgili olarak Karamehmet şunları kaydetti: 'Turkcell'deki son durum, genel kurul yapılmadı. SPK atama yapmıyor 'sizin verdiğiniz üyelerden hangisi tarafsızsa onu seçiyor, bunu kabul ediyorum' diyor. Süreç esasında bizim Londra'daki mahkememizin sonunda belli olacak. Biz ümitliyiz. Haklıyız diye düşünüyoruz' dedi.

Türkiye’den somut adımlar bekliyoruz

Türkiye-Gabon Ticaret ve Yatırım Forumu’na iş adamları yoğun ilgi gösterdi. Gabon Cumhurbaşkanı ve Bakanlarının, ülkelerindeki yatırım fırsatlarını anlattığı forumda, Koç Grubu, Kibar Holding, Çukurova Grubu ve Çalık Grubu’nun yanı sıra Kastamonu Entegre, THY, Akkök Grubu, Nurol Holding, Rönesans Grubu, Eser Grubu, Akfel Grup, Yıldırım Holding, Bank Asya, Vefa Grup, Cengiz Holding, Summa İnşaat, Prefabrik Yapı İnşaat, Kayı İnşaat ve Akşan Yapı’dan temsilciler katıldı. Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, “Sizden somut adımlar bekliyoruz. 20 milyar doların üzerinde yatırım yapılabilir iş, Türk işadamlarını bekliyor” dedi.

Karamehmet savunma Çalık madenle ilgileniyor

Toplantıya katılan Çukurova Grubu Başkanı Mehmet Ali Karamehmet Gabon'a, otobüs, askeri araç, kamyon satmak istediklerini anlattı. Karamehmet, "Aslında Gabon'u yerinde görmek isterdim ancak şu an yurtdışı çıkış sorunum var" dedi. Çalık yöneticileri ise manganezleriyle ünlü Gabon'da maden ve enerji yatırımlarıyla ilgilendiklerini bildirdi.

Rönesans İnşaat Başkanı Erman Ilıcak da bölgedeki enerji açığıyla ilgilendiklerini vurgulayarak, kısa sürede bu konuda somut adımlar atacaklarını ifade etti. Kastamonu Entegre Yöneticileri ise bölgedeki 30 hektarlık arazide yatırım yapabilecek potansiyele sahip olduklarını dile getirdi. Konutlara Rönesans Kayı, Akşan, Nurol talip Türkiye'nin en büyük inşaat ve altyapı gruplarının hazır bulunduğu toplantıda Rönesans, Nurol, Cengiz, Kayı ve Akşan grubu yöneticileri, ülkedeki inşaat ve altyapı hizmetlerine talip olduklarını açıkladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde