Kar marjı yüksek en cazip 50 bayilik

Kar marjı yüksek en cazip 50 bayilik

İşte en çok talep gören, yüksek kâr potansiyeli sunan markaların yatırım şartları...

Kar marjı yüksek en cazip 50 bayilik
16px
24px
26.04.2013 12:48
ABONE OLgoogle

Ersan Çıplak'ın araştırması

 Türkiye franchising pazarı büyümeye devam ediyor. Pazara yeni yabancı oyuncular giriyor. Yerel markalar ulusal pazara çıkıyor. Ulusal markalar yurtdışına açılıyor. Son derece dinamik olan pazarda yatırım cazibesi olan işleri araştırdık. İşte en çok talep gören, yüksek kâr potansiyeli sunan markaların yatırım şartları...

TÜRKİYE franchise pazarı yatırımcılar ve girişimciler için fırsatlarla dolu. Pazarda muazzam bir büyüme yaşanıyor. Bu alandaki potansiyeli gören yabancı markalar birbiri ardına pazara adım atıyor. ABD ve Avrupa menşeli markaların yatırım planları oluşturdukları duyuluyor. Yerli markalar da boş durmuyor. Bulundukları bölgelerde başarılı olmuş yerel markalar da kendilerini gösteriyor. Örneğin ilk şubesini 1995’te Bodrum Bitez’de açan Bitez Dondurma şube sayısını yediye çıkardı. Önemli bir atak yaparak İstanbul’da ilk şubesini açtı. Şimdi franchising sistemiyle ulusal pazara yayılıyor. Büyük yerli oyuncular da franchise konusunda önemli ataklar yapıyor. Örneğin, teknoloji perakendecisi Bimeks, bu yıl şube sayısını 100’e çıkaracak.

Bütün bu örnekler tek bir şeye işaret ediyor. İster henüz işin başında olsun ister dünya çapında şubeleri olan zincir markalar olsun gıdadan tekstile, oyuncaktan takı ve aksesuara kadar birçok farklı alanda hizmet veren şirketler franchising sistemiyle Türkiye pazarında büyüyorlar.

UFRAD (Uluslararası Franchising Derneği) verilerine göre, franchise veren işletme sayısı 1.471. Bu sayıyla Avrupa birincisiyiz. Avrupa Franchise Federasyonu istatistiklerine göre Türkiye, franchise veren şirket sayısında Avrupa’da lider. Türkiye’yi 1.375 işletme ile Fransa, 960 işletme ile Almanya takip ediyor. Para dergisi olarak bu gelişen pazarı mercek altına aldık. Büyüme potansiyeli yüksek ve girişimcilere cazip bir iş imkanı yaratacak alanları araştırdık. 

GIDA-RESTORAN-KAFE

TAB GIDA
Burger King, Sbarro, Popeyes, Arby’s…

TAB Gıda 1995’te Burger King, 2007’de Sbarro, 2007’de Popeyes, 2010’da da Arby’s’in Türkiye master franchise haklarını aldı. TAB Gıda bu markaların restoranlarını Türkiye’nin her bölgesine yayarak kendi alanında hızla büyüdü. Örneğin 497 Burger King restoranıyla, Burger King’in dünyadaki en büyük master franchise’ı özelliğini taşıyor. Diğer markalar da aynı hızla büyüyor. Sbarro 93, Popeyes 87 ve Arby’s 39 şubeye ulaştı.
TAB Gıda, dört markası için Türkiye genelinde franchising sistemiyle yeni şubeler açacak. Şirket, yatırımcıların bazı özelliklere sahip olmasını bekliyor. Bunlar, girişimci ruh ve başarma hırsı, yönetim tecrübesi ile birlikte başarılı bir iş geçmişi ve yatırımın gerektirdiği finansal kaynaklara sahip olmak şeklinde sıralanıyor. TAB Gıda işletmeciye restoranın açılış hazırlıkları süresince ve ilk günden itibaren pazarlama, reklam, satın alma, lojistik, eğitim, insan kaynakları, operasyon, kalite kontrol gibi destek hizmetleri sağlıyor. Şirket, yer seçimi konusunda çok titiz. Restoran açılacak lokasyon şirket yetkilileri tarafından onaylanıyor ve kiralanıyor. Yatırım şartları Burger King için 700, Sbarro için 400, Popeyes ve Arby’s için 500’er bin dolardan başlıyor. Bunların yanı sıra net ciro üzerinden yüzde 13 katkı payı alınıyor.
Telefon: 0212 310 66 00
Web: tabgida.com.tr

LITTLE CAESARS
30 restoran açacak

Çelebi Holding bünyesinde faaliyet gösteren Little Caesars’ın Türkiye genelinde 79 şubesi bulunuyor. Şubelerin 64’ünü kendileri, 15’i ise yatırımcılar tarafından yönetiliyor.
Marka Türkiye’ye geldiği ilk yıllarda sistemi kontrollü bir şekilde yaymak adına franchise vermedi. Bu yapısını sağlamlaştıran şirket şimdi yeni bir döneme adım atarak şube sayısını hızla artıracak. Little Caesars 2013’te franchising sistemiyle, İstanbul, Ankara ve İzmir’de 30 yeni şube açacak. Şirket, 2014’ten itibaren de Anadolu’da şubeleşmeyi hedefliyor.
Bir Little Caesars restoranı açabilmek için en az 100 metrekarelik bir işyeri gerekiyor. Standart bir restoranın anahtar teslim maliyeti 220 bin dolar+KDV olarak belirlenmiş. Bu rakama altı adet servis motoru da dahil. Şubelerde satışa çıkan tüm ürünler günlük olarak merkezden temin ediliyor. Yatırım bedelinin geri dönüşünün 36 ay olduğu belirtiliyor. Her şubede ortalama 13 kişi çalışıyor. Yatırımcıları sekiz haftalık genel bir eğitime alan şirket, operasyon detayları hakkında eğitim veriyor. Eğitim, ağırlıklı olarak restoranlarda pratik ve teorik olarak gerçekleştiriliyor.
Telefon:0216 666 67 52
Web: littlecaesars.com.tr

KOMAGENE
Yılsonuna kadar franchise bedeli yok

Komagene, 2003’te İstanbul Şişli’de ilk şubesini açarak faaliyetlerine başladı. Şu anda 437’si Türkiye’de beşi de yurtdışında olmak üzere 542 şubesi var. 2013 sonuna kadar Türkiye’de 500, yurtdışında (ABD, Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri) ise 15 şubeye ulaşılması hedefleniyor.
Komagene şubelerinin büyüklüğü 10-200 metrekare arasında değişiyor. Ancak ideal ölçü 25 metrekare. AVM’lerde ise 6-15 metrekarelik stantlar açılıyor. Franchise giriş bedeli 10 bin TL. Ancak yılsonuna kadar açılacak şubelerden franchise giriş bedeli alınmayacak. Yurtiçi şubelerin yatırım tutarı 15-30 bin TL, yurtdışı şubelerin yatırım tutarları ise 10-20 bin euro arasında değişiyor.
Komagene şubelerinin standart bir konsepti var. Yeni açılacak tüm şubelere buna uygun olarak hazırlanacak. Bu konuda şirket bünyesindeki uzman bir ekip yatırımcılara destek oluyor. Komagene’nin ürün çeşitleri oldukça zengin. Örneğin üç çeşit çiğköfte,sekiz çeşit içli köfte, kadayıf dolması, beş çeşit sütlü tatlı, iki çeşit baklava, yöresel bir tatlı olan höşmerim, irmik helvası, 11 çeşit zeytinyağlı ve mezeleri var. Ayrıca sabah kahvaltı veriliyor.
Telefon: 0216 367 97 00
E-posta: [email protected]
Web: komagene.com.tr

DÖNERGENE
Çin’de şubeler açıyor

Komagene’nin kardeş markası Dönergene ilk şubesini Çin’in Yinchuan şehrinde Kazım 2012’de açtı. Şimdi Çin’de iki şubesi var. Bir ay içinde Çin’in Xian şehrinde üçüncü şubesini açacak. Türkiye’deki ilk şubesini ise önümüzdeki hafta açılacak.
Dönergene, yılsonuna kadar Çin’de Shangai, Guangzhou, Shenzhen ve Pekin’de 15 şube daha açacak. Çin’in dışında diğer ülkelerde de şubelerin açılması gündemde. Türkiye’de ise öncelikle İstanbul ve diğer büyükşehirlerde şubeler açılacak.
Bir Dönergene şubesi açabilmek için 60-150 metrekarelik bir işyeri gerekiyor. İlk 20 franchise’dan giriş bedeli alınmayacak. Daha sonraki franchise başvurularından 20 bin TL isim hakkı talep edilecek. Yatırım tutarları şube büyüklüğüne göre 150-200 bin TL arasında değişiyor. Dönergene şubelerinde döner ve tavuk ürünleri kızartılmış olarak servis ediliyor.
Telefon: 0216 367 97 00
E-posta: [email protected]
Web: donergene.com

PAŞA FIRINI
Aylık ciro potansiyeli 100 bin TL

Paşafırını, İstanbul Sarıyer’de 2009’da kuruldu. Şık bir dekorasyona sahip şubelerinde ekmek, unlu mamuller, pasta ve geleneksel tatlılar servis ediliyor. Paşafırını’nın İstanbul’da altı şubesi var. Şirket, 2013’te franchising sistemiyle açacağı yeni şubelerle birlikte şube sayısını 20’ye yükseltmeyi hedefliyor.
Franchise giriş bedeli 30 bin dolar+KDV. Buna ek olarak 100 metrekaresi kapalı, 50 metrekaresi açık bir alana sahip bir şube için 150-175 bin dolar gerekiyor. Sürekli franchise ödemesi yok. Yatırımcılara proje ve mimari uygulama dahil olmak üzere tüm malzeme, ekipman ve dekorasyon konularında destek veriliyor. Paşafırını’nın franchise aylık ciro hedefi ise 100-150 bin TL arasında değişiyor.
Telefon: 0212 218 00 14
E-posta: [email protected]
Web: pasafirini.com.tr

THE HUNGER
3 farklı konsepti var  
     
The Hunger’ın Gayrettepe, Caddebostan, Ataköy Galleria AVM, Atakent Arena Park AVM, Bodrum Midtown AVM ve Bahçeşehir Akbatı AVM’de olmak üzere altı şubesi var. Bunların dördü franchise. The Hunger bu yıl en az 10 restoran daha açmayı hedefliyor. Şirket girişimcilere mini, midi ve maxi olmak üç farklı modelde franchise imkanı sunuyor. Bunların franchise bedelleri sırasıyla 45, 55 ve 65 bin TL olarak belirlenmiş. Sürekli franchise ödemesi ciro üzerinden yüzde 5, reklam katılım payı ise yüzde 1 düzeyinde. Yeni açılacak restoranlar için önceliği İstanbul’a vereceklerini belirten The Hunger Genel Koordinatörü Ferhat Kılıç, “İstanbul’un dışında Ankara, Gaziantep, Antalya, İzmir, bursa, Eskişehir, Samsun gibi büyük şehirlerin AVM’lerinden gelecek teklifleri de değerlendiriyoruz” diyor.
Telefon: 0212 288 32 28
Web: thehunger.com.tr

TAVUK DÜNYASI
30 şube açacak

Tavuk Dünyası hızla büyüyen bir franchise örneği. Restoranlarında doğal sebze ve baharatlar kullanılarak çok farklı reçetelerde kendine özgü ürünler hazırlanıyor. Soslu tavukların yanı sıra kırmızı et ürünleri de var. Bu konulara çok önem verdiklerini belirten Tavuk Dünyası kurucu ortağı Taylan Kaya, “Malzeme seçimine çok özen gösteriyoruz. Örneğin Şanlıurfa’dan aflatoksin içermeyen biber getiriyoruz. Kullandığımız diğer malzemeleri de aynı titizlikle tedarik ediyoruz” diyor.
Tavuk Dünyası’nın 20 restoranı var. 2013’te şube sayısının 50’ye çıkarılması hedefleniyor. Bir Tavuk Dünyası restoranı açmanın maliyeti 220-400 bin TL arasında değişiyor. Aylık franchise ödemesi, operasyon ve reklam katkı bedeli adı altında cirodan yüzde 3.5 pay alınıyor.
Tavuk Dünyası yurtiçindeki büyüme planlarının yanı sıra yurtdışında da şubeler açmayı hedefliyor. Şirket bu doğrultudaki ilk adımları Dubai ve Suudi Arabistan’da atmaya hazırlanıyor. Tüm bunları gerçekleştirebilecek bir altyapı sahip olduklarını vurgulayan Kaya, bu işe başlamadan önce bir buçuk yıl Ar-Ge çalışması yaptıklarını söylüyor. Kaya, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Markamızın gelişim süreci çok hızlı oldu. İlk şubemizi açtıktan sonra hem AVM yönetimleri hem de bayi adaylarından yoğun ilgi gördük. Gıda üretim ve mimari konseptimizle ödüller aldık.”
Telefon: 0216 399 17 80
E-posta: [email protected]
Web: tavukdunyasi.com

ÖZCANLAR KÖFTE
Kendine ait çiftliği var

Tekirdağ’ın ünlü köftecisi Özcanlar Köfte’nin yedi şubesi var. En son Çorlu şubesini açtı. Sınırlı sayıda franchise vermeyi planlayan Özcanlar Köfte, öncelikle Marmara Bölgesi’nde restoranlar açacak. Franchise giriş bedeli 50 bin euro. Sürekli franchise ödemesi ise aylık ciro üzerinden yüzde 5 olarak belirlenmiş. Bir restoranın yatırım tutarı 450-700 bin TL arasında değişiyor.
Özcanlar Köfte’nin Tekirdağ Yurtbekler Köyü’nde, altı dönümlük arazi üzerinde besi çiftliği var. Çiftlik 2 bin büyükbaş hayvan kapasitesine sahip. Restoranlarda tüketilen etler bu çiftlikten tedarik ediliyor. Özcanlar Köfte Genel Müdürü Mestan Özcan “Endüstriyel bir ürün üretmiyoruz. Ürünlerimiz hiçbir kimyasal katkı maddesi konulmadan hazırlanıyor” diyor.
Telefon: 0282 263 27 10
E-posta: [email protected]
Web: ozcanlarkofte.com

BİTEZ DONDURMA
Ulusal pazara çıktı

Bitez Dondurma, 1995’te Ahmet, Mehmet ve Ramazan İhtiyar kardeşler tarafından Bitez Köy Meydanı’nda kurulmuş. Bitez Dondurma süt ve şeker kullanılmadan kendine özgü yöntemlerle Turgutreis’teki fabrikada hazırlanıyor. Mağazalarında dondurmanın yanı sıra sütlü tatlıları ve waffle da bulunuyor.
Bitez Dondurma’nın Yalıkavak´ta iki, Bitez Köy Meydanı, Bodrum Marina, Turgutreis, Gündoğan ve İstanbul’da birer tane olmak üzere yedi şubesi bulunuyor.
2013 yılı sonuna kadar İstanbul’da iki yeni şube açılması hedefleniyor. Franchise giriş bedeli olarak, 20 yıllık sözleşme karşılığında 100 bin euro talep ediliyor.
Telefon: 0252 363 93 45
E-posta:[email protected]
Web: bitezdondurma.com

BAFRA PİDE
3 farklı konsepte şubeler açıyor

Bafra Pide’nin ilk şubesi 1981’de İstanbul Kızıltoprak’ta Coşkun Kuru tarafından kurulmuş. Şimdi üç şubesi var. Bafra Pide Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Kuru, İstanbul’da yeni şubeler açacaklarını söylüyor. Bafra Pide, AVM’lerde şube açmayacak. Yeni açılacak şubeler yine cadde üzerlerinde olacak. Şirket üç farklı konseptte şubeler açıyor. Bunların büyüklüğü 80-300 metrekare arasında değişiyor.
Şirket, müşterilerine çok çeşitli pide seçenekleri sunuyor. Kıymalı, beyaz peynirli, kaşar peynirli, sucuklu, pastırmalı, ıspanaklı, kavurmalı, kaşarlı-kabaklı ve kaşarlı-patatesli gibi 30 pide çeşidi var. Bafra Pide’nin pide hamuru özel mayalama teknikleriyle hazırlanıyor. Pide yapımında kullanılan peynir, et ve tereyağı gibi ürünler iki günde bir olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nden getiriliyor.
Telefon: 0216 349 49 99
Web: bafrapide.com

CI GUSTA
Frozen yoğurt ve İtalyan dondurma

İtalyan dondurma hammaddeleri üreticisi PreGel’in dünyaca ünlü dondurma markası ci gutsa Türkiye’de şube sayısını artıyor. Ci gusta Türkiye Genel Müdürü Tahir Haytoğlu, “Türkiye'de ilk mağazamızı İstanbul’da Trump Towers AVM’de açtık. Yakında Antalya, Bodrum, İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, Antakya ve Bolu'da şubeler açılacak” diyor. Ci gutsa, franchising sistemiyle şubeler açacak. Şirketin franchising sistemi mobil stant, kiosk, küçük ve büyük mağaza olmak üzere dört farklı modelden oluşuyor. Yatırım maliyetleri iş modellerine göre 20-150 bin euro arasında değişiyor. Ayrıca aylık cirodan yüzde 5 pay alınıyor. Şubelerde özel formüllerle hazırlanan frozen yoğurt ve gelato ürünler müşterilerin beğenisine sunuluyor.
Telefon: 0216.510 10 94
E-posta: [email protected]
Web: cigustaturkiye.com

ALİN’S CAFE&RESTAURANT
İzmirli restoran Anadolu’ya açılıyor

Kafe ve restoran konseptinde hizmet veren Alin’s Cafe&Restaurant’ın İzmir’de dört, Marmaris, Bodrum ve Aydın’da birer olmak üzere toplam yedi şubesi var. Firma, franchise sistemiyle yeni şubeler açacak. Yeni açılacak şubeler için öncelik verilecek iller İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Eskişehir, Bursa, Kayseri, Edirne, Gaziantep ve Samsun şeklinde sıralanıyor.
250 metrekarelik bir restoranın yatırım tutarı 500 bin TL.
Telefon: 0232 465 06 66
E-posta: [email protected]
Web: alins.com.tr

ZİYAFE KAYSERİ MUTFAĞI
Yöresel yemeklere ilgi fazla

Ziyafe Kayseri Mutfağı, 2010’da faaliyetlerine başladı. Şimdi 11 şubesi var. Bunların dokuzu franchise sistemiyle açılmış. Ziyafe Kayseri Mutfağı Genel Koordinatörü Emre Ekşi, önümüzdeki üç yılda şube sayısını 55’e çıkaracaklarını söylüyor. Bunları 50’si franchise olacak. Yeni açılacak restoranlar için gelişmiş illerde açılan AVM’ler tercih edilecek.
60 metrekarelik bir şubenin toplam yatırım tutarı 350 bin TL. Bu rakama franchise giriş bedeli, dekorasyon ve diğer tüm masraflar dahil. Uygun bir yerde açılacak bir restoranın aylık cirosunun en az 100 bin TL olacağını belirten Ekşi, “Müşteri potansiyelin yüksek olduğu bölgelerde aylık ciromuz 200 bin TL’ye kadar yükseliyor” diyor.
Telefon: 0312 320 58 88
E-posta: [email protected]
Web: ziyafe.com.tr

ZEYNEL
Franchise bedeli 20 bin dolar

Zeynel, Makedonyalı dondurma ustası Zeynel Bölükbaşı tarafından 1925’te kurulmuş. Zeynel’in yönetiminde bugün üçüncü kuşak var. Şirket, ilk şubesini İstanbul İstinye’de açmış. Şimdi İstanbul’da üç ve Ankara’da 17 olmak üzere toplam 20 şubesi var. Zeynel’in yılki cirosu 35 milyon TL. Şirket bu yıl yüzde 20 büyüme hedefliyor. Şirket 2013’te beş yeni şube daha açacak. Önümüzdeki beş yılda İstanbul ve Ankara’da 20 şube açmayı hedefliyor. Bu şubelerin bazıları franchising sistemiyle açılacak. Franchise giriş bedeli 20 bin dolar. Zeynel’in İstanbul ve Ankara’daki üretim tesislerinde yılda 30 ton dondurma, 25 ton börek ve 2 milyon 500 bin adet sütlü tatlı üretiliyor.
Telefon: 0312 426 4680
E-posta: [email protected]
Web: zeynelcilli.com

TATLISES ÇİĞKÖFTE
Yatırım tutarı 30 bin TL

Tatlıses Çiğköfte, 2010’dan bu yana pazarda faaliyet gösteriyor. Şirketin üretim tesisi İstanbul Seyrantepe’de. Tatlıses Çiğköfte’nin şube sayısı 176’ya, günlük çiğköfte satışı ise 5 tona ulaştı. Şube sayısı yeni açılacaklarla birlikte nisan ayı sonunda 181’e çıkacak.
Tatlıses Çiğköfte, franchising sistemiyle yurtiçi ve yurtdışında şubeler açmaya devam edecek. Yurtiçi franchise bedeli 5 bin TL+KDV olarak belirlenmiş. 25 metrekarelik bir şubenin toplam yatırım tutarı 30 bin TL. Yurtdışında ise yatırımcıya ülke distribütörlüğü verilecek. Yurtdışındaki şubelere İstanbul’daki üretim tesisinde üretilen çiğköfteler dondurulmuş olarak sevk edilecek. Konsept Türkiye’dekinin aynısı olacak.
Telefon: 0212 283 07 67
Web: tatlisescigkofte.com

SUBWAY
Sandviç zinciri

Subway’in Türkiye’de ABD’ye bağlı beş adet bölge temsilciliği var. Bütün bölgeler doğrudan ABD ve Subway Beyrut ofisiyle bağlantılı çalışarak franchise satıyorlar. Sandviç markası Subway’ın Türkiye’de altı ilde 25 şubesi var.
Türkiye’nin ikinci bölgesinin temsilciliğini yapan Çiftyıldız Kafe Restoran ve Gıda, Bilecik, Bursa, Sakarya, İzmir, İstanbul Anadolu Yakası, Bolu, Eskişehir, Yalova ve Düzce’den sorumlu. Şirket bu illerde yeni şubeler açacak. Subway’ın franchise giriş bedeli 7 bin 500 euro. Franchisee’ler 10 gün Subway’in belirlediği merkezlerde eğitim alıyor.
Telefon: 0224 441 13 51
E-posta: [email protected]
Web: subway.com.tr

TAVVUK
Bu yıl 14 restoran açacak

Keskinoğlu, ilk önce beş Tavvuk restoranı açtı. Bu restoranlar ve franchise altyapısı için 4 milyon dolar harcayan Keskinoğlu, ilk franchise şubesini ise 15 Nisan’da İstanbul Sarıyer’de açtı. Şimdi franchising sistemiyle yılsonuna kadar 14 şube daha açılacak.
Firmanın franchise bedeli 35 bin euro. 100 metrekarelik bir Tavvuk restoranının yatırım maliyeti ise 300 bin TL. Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Grup Başkanı Keskin Keskinoğlu, “İlk restoranımızı 2010’da açtık. Tüketici beklentilerini ve sektörü anlamak için ağır ama istikrarlı adımlarla ilerlemek istedik” diyor.
Telefon: 0212 216 87 16
E-posta: [email protected].
Web: keskinoglu.com.tr

İSTANBUL PİLAV
Yatırım tutarı 25 bin TL’den başlıyor

Demirkaya Grup bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Pilav’ın İstanbul ve Ankara yedi şubesi var. Franchising sistemiyle İstanbul Pilav şubeleri açılmaya devam ediyor.
Franchise için öncelikle işinin başında durabilecek kişiler tercih edilecek. Yatırım tutarı 25-50 bin TL arasında değişiyor. Bu tutarın yarısı peşin, kalan kısmı ise taksitle alınıyor. İstanbul Pilav’ın kiosk, corner ve restoran olmak üzere üç farklı konsepti var.
Telefon: 0212 282 6412
E-posta: [email protected]
Web: istanbulpilav.com.tr

ÇÖPÇÜ GIDA
Çöp Şiş’te yatırım fırsatı…

Çöpçü Gıda tarafından açılan Çöpçü restoranlarının sayısı 20’ye yaklaştı. Şirket, Çöpçü restoranlarını İstanbul’un konut ve iş yeri nüfusunun yoğun olduğu ilçelere hızla büyütmeyi hedefliyor. İstanbul dışında ise Antalya, Elazığ, Balıkesir, İzmit, Ankara, Antalya ve Bursa’da restoran açacak.
Yeni restoranların franchising sistemiyle açıldığını belirten Çöpçü Gıda Sahibi Abdurrahman Yuval, “Franchise giriş bedeli dahil bir restoranın yatırım tutarı 300 bin TL civarında. Restoranlarımızı 125-150 metrekare büyüklüğünde açıyoruz. AVM’lerde daha küçük metrekarelerde olacak. Bu nedenle AVM konseptinin yatırım maliyeti daha düşük. AVM yatırımlarında, yatırımın geri dönüş süresi 6-10 ay arasında değişiyor. Cadde restoranları ise 12-24 ayda kendi amorti ediyor” diyor. Çöpçü’de Ege usulü çöp şişin etleri çok minik doğranıp, tahta kargılara diziliyor. Çöpçü’nün menüsüne yeni eklediği seçenekleri arasında Manisa kebabı, bonfile lokum, bonfile şaşlık, kaşarlı köfte, sandviç ve çocuk menüleri var.
Telefon: 0216 315 37 60
E-posta: [email protected]
Web: copcu.com.tr

Adil YILDIRIM / Bovizza Genel Müdürü

“Doğru lokasyonda doğru franchise”

Yerli ve yabancı hazır giyim markalarına franchising konusunda hizmet veriyoruz. Merkez ofisimiz İstanbul Maslak’ta. Ayrıca İtalya, İspanya, Brezilya ve Portekiz’de şubelerimiz var. Perakendecilik konusunda çok deneyimli bir kadroya sahibiz. Türk ve Avrupalı hazır giyim markalarına, franchising konusunda hizmet veriyoruz.
2012’de yabancı markalara Türkiye’de 14 franchise mağazası açtık. Müşterilerimize AVM ve satış potansiyeli yüksek caddelerde mağaza için uygun yerler buluyoruz. Mağaza açılışından mağaza çalışanlarına verilen eğitime kadar tüm konularda hizmet veriyoruz. Bu hizmetlere ek olarak yabancı giyim markasının Türkiye’de gümrük ve nakliye sürecini yapıyoruz. Yerli markalarımızı yurtdışında güvenilir yatırımcılarla buluşturuyoruz. 2013’te Türkiye’de 25 yeni franchise mağazası açmayı planlıyoruz.
Web: bovizza.com

MAĞAZA - HİZMET

REMAX
227 ofisi var

RE/MAX, dünya çapında en çok gayrimenkul satışına aracılık eden şirketlerden biri. ABD kökenli RE/MAX 1997’den bu yana Türkiye'de de faaliyet gösteriyor. RE/MAX Türkiye Kurucusu ve Genel Müdürü Murat Goldştayn, “Türkiye’nin gayrimenkul sektöründe en yaygın franchise ağına sahip markasıyız. Türkiye genelinde 227 ofis, bin 950 gayrimenkul danışmanımız var” diyor. RE/MAX Türkiye 14 bin 500 portföy sayısına sahip.
Önümüzdeki beş yılda 10 bin gayrimenkul danışmanı ve 500 ofise ulaşmayı hedefleyen şirket Türkiye genelinde franchising sistemiyle yeni ofisler açacak. RE/MAX ofisi kurmak isteyen girişimci adaylarının şirkete başvurmaları yeterli. Markanın kriterlerine uyum sağlayabilenler RE/MAX çatısı altında faaliyet gösterebiliyor. Girişimci, gerekli iç eğitimleri alarak ofisini aktif hale getirip faaliyetlerine başlayabiliyor. RE/MAX ofis sahipleri, daha sonra birlikte çalışacakları gayrimenkul danışmanlarını seçiyor. Firma, İstanbul, Bursa, İzmir ve Antalya’da hızlı bir şekilde büyüyor. Önümüzdeki dönemde Doğu illerindeki ofis sayıları artırılacak.
Telefon: 444 2 769
Web: remax.com.tr

BİMEKS
Stok riski yok

Bimeks’in 43 ilde 76 mağazası var. Bu mağazaların 35’i franchising sistemiyle açılmış. 2013’te Erzurum, Giresun, Kars, Tokat, Zonguldak, Hakkari ve Mardin’de şubeler açılacak. Bimeks, yılsonuna kadar mağaza sayısını 100’e çıkarmayı hedefliyor.
Bimeks franchise sistemi bilinen sistemlerden biraz farklı. Franchise işletmelerin satın alma kotası ya da zorunlu mal alımı gibi hiçbir zorunluluğu yok. Yani Bimeks franchisee’nın stok riski yok. Sistem franchisee mağazayı Bimeks mağazalarından ayrı tutmuyor. Mağazada tutulan stok Bimeks'in malı. Ürün Bimeks tarafından satın alınıp, müşteriye faturalandırılıyor. Bimeks mağazalarının kullandığı “arz talep yönetimi sistemi” sayesinde satılan ürünler lojistik merkezinden otomatik olarak mağazaya sevk ediliyor. Bulunduğu lokasyonda satılamayan ürünler satan mağazalara gönderiliyor. 500 metrekareye kadar büyüklüğe sahip olan mağazalar için 130 bin TL+KDV franchise bedeli talep ediliyor. Herhangi bir sürekli ödeme yok.
Telefon: 0850 222 50 22
E-posta: [email protected]
Web: bimeks.com.tr

KİĞILI
Yurtdışında franchise veriyor

Kiğılı’nin 17’si yurtdışında olmak üzere 220 mağazası var. Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, “Yurt içinde 30 franchise şubemiz var. Şirketimizin genel prensibi nedeniyle son yıllarda franchise vermiyoruz. Mevcut olanlar korunacak. Önümüzdeki yıllarda da franchise şubemiz olma olasılığı düşük. Yurt dışında ise franchise görüşmelerimiz devam ediyor” diyor. Kiğılı, 2013’te yurt içinde üç, yurtdışında ise 10 şube açmayı hedefliyor.
Telefon: 0262 658 13 01
E-Posta: [email protected]
Web: kigili.com.tr

SAMSONITE
25 mağazası var

Samsonite, Kasım 2007’de yedi mağaza birden açarak Türkiye’deki mağazacılık operasyonuna başladı. Bugün yedi ilde 25 mağazası var. Bunların 13’ü franchise. Samsonite Genel Müdürü Cenk Pınar, “2013’te kesinleşmiş dört yeni mağaza planımız var. Büyük şehirlere ek olarak Antalya, Adana, Eskişehir’i yakından takip ediyoruz. Buradan gelecek talepleri değerlendiriyoruz” diyor.
Samsonite mağazalarının büyüklüğü 75-150 metrekare arasında değişiyor. Firmanın franchise bedeli yok. Dekorasyon maliyeti ve envanter maliyetinin yatırımcı tarafından karşılandığı iadesiz, kesin satın alım sistemi üzerine kurgulanmış ticari işleyişi var.

SO CHIC
İsim hakkı bedeli yok

So Chic’ın ilk mağazamızı 2004’te Flyinn AVM’de açılmış. Şimdi 21 ilde 68 mağazası var. Bu mağazaların 63’ü franchising sistemiyle açılmış. 2013’te 20 mağaza daha açılması hedefleniyor. Yeni mağazalar için İç ve Doğu Anadolu’da gelişmiş illere açılması planlanan AVM’lere öncelik verilecek.
Yeni açılacak bir mağaza için minimum 50 metrekare bir yer gerekiyor. Şirket, franchise giriş bedeli almıyor. Sadece mağaza dekorasyonu için bir bedel ödeniyor. Onun dışında her türlü danışmanlık hizmeti bizzat şirket tarafından karşılanıyor. Lokasyonlar şirket tarafından belirleniyor. İşletme sermayesi 200-250 bin TL arasında değişiyor.
Telefon: 0212 695 32 32
E-posta: [email protected]
Web: sochic.com.tr

ADT MARİNE&BOT
Deniz malzemeleri marketi

Antalya merkezli ADT 1993’te kurulmuş. Antalya, Manavgat ve Kemer’de beş mağazası var. Mağazalarda 16 ürün grubunda 2 bine yakın malzeme bulunuyor. ADT’nin mağazaları dışında Türkiye genelinde 52 bayisi var. 2013’te yeni bayilikler verilecek.
Şirketin Türkiye distribütörlüğünü yaptığı markalardan bazıları şu şekilde sıralanıyor: Monterey, Tracker Boat, SunTracker, Tahoe, Mako, Nitro, Starfisher, Momba, Supra Marlin, Quıckstar, Future Beach, Erplast, Zebec, Flyfish, L&W Komperasör, OceanStar, Hody ve Rotomod.
Telefon: 0242 259 41 54
E-posta: [email protected]
Web: adtmarine.com

INTERSPORT
5 yılda 50 mağaza

Intersport’un İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir ve Erzurum’da 18 mağazası var. Erzurum’daki mağaza franchise. Intersport Genel Müdürü Aydın Kanatlı, “2013'ü 20 mağazayla tamamlayıp, önümüzdeki beş yıl içinde hızlı bir büyüme ivmesiyle 50 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz” diyor.
Şirket franchise kanalında büyüme konusunda çok hassas. Bu nedenle ince eleyip sık dokuyor. Ancak 2014’ten itibaren franchise şube sayısı artırılacak. İstanbul ve Ankara gibi büyük pazarlarda mağaza büyüklükleri700- bin metrekare arasında değişiyor. Franchise modelinde ideal metrekareler 500-700 metrekare arasında olacak.
Telefon: 0216 665 10 00
Web: intersport.com.tr

ALİ GÜR KUAFÖR SALONLARI
Türkiye genelinde şubeleşiyor

Türkiye’deki az sayıda kuaför zincirlerinden biri olan Ali Gür Kuaför Salonları, son dönemde franchise vererek şube sayısını 14’e çıkardı. Bu alandaki yatırımlarına hız veren şirket yılsonuna kadar franchise şube sayısını 30’a çıkaracak. Franchise giriş bedeli 20 bin dolar. Ayrıca aylık 4 bin TL sürekli franchise ödemesi var. Ali Gür Kuaför Salonları için İstanbul, Bursa, Adana ve İzmir’in yanı sıra Türkiye genelinden gelecek talepler değerlendirilecek.
Web: aligur.com.tr
Telefon: 0216 411 28 08
E-posta: [email protected]
Web: aligur.com.tr

DÜŞLER ŞATOSU ANAOKULLARI
İstanbul dışında da şubeler açacak
      
Düşler Şatosu Anaokulları’nın İstanbul Erenköy ve Zekeriyaköy iki şubesi var. Bu yıl iki şube daha açılacak. Franchise yatırım tutarları şehir ve lokasyona göre değişiyor. Bu nedenle yatırım tutarları yer belirlendikten sonra hesaplanıyor. Düşler Şatosu Anaokulları, İstanbul dışından gelecek franchise tekliflerine açık.
Telefon: 0216 548 21 71
Web: duslersatosu.com.tr

ERA
Kendi işinin sahiplerini tercih ediyor

Gayrimenkul danışmanlık şirketi ERA Türkiye’nin Türkiye genelinde 14 franchise şubesi var. Franchising sistemiyle yeni şubeler açacaklarını belirten ERA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu, “Franchise adaylarımızla mülakatlar gerçekleştiriyoruz. Ancak gerçekten bu sektörde kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimcilerle çalışmayı tercih ediyoruz” diyor.
ERA’nın franchise giriş bedeli 15 bin dolar. Diğer masraflarla birlikte yatırım tutarı 30-50 bin dolar arasında değişiyor. Sürekli franchise ödemesi yüzde 6. 1971’de ABD’de kurulan ERA’nın 35 ülkede 3 bin civarında ofisi var.

HORİZON MUM
Her hafta mum yapım kursları düzenliyor

Türkiye için yeni bir konsept olan Horizon Mum mağazalarında mum, mum aksesuarı, koku yayıcılar, cam ürünler, hediyelik eşyalar ve ev dekorasyon ürünleri satılıyor. Ayrıca her hafta mum yapım kursları düzenleniyor. Horizon Mum’un İstanbul’da iki, Kayseri’de bir olmak üç şubesi var. Kayseri şubesi franchising sistemiyle açılmış.
Şirket, bu yıl franchising sistemiyle şube sayısını artıracak. Bunun için nüfusu 100 bini geçen yerleşim birimlerindeki AVM ve turizm bölgelerinde şubeler açılacak.
Telefon: 0212 474 81 21
E-posta: [email protected]
Web: horizonmum.com

THE PLAY BARN
Saatlik oyun merkezi

The Play Barn, eğlenceye odaklı saatlik, ücretli çocuk oyun emanet sistemi. Oyuna dayalı olduğundan yeni jenerasyon işi olduğu da söylenebilir. Şirket özelikle AVM’leri bu konuda iyi bir çözüm ortağı olarak görüyor. Hedef kitlesi 0-12 yaş çocuk ve aileler. The Play Barn’da satış mağazası, çocuk sineması, kafe ve mutfak, parti salonları ve aktivite salonları bulunuyor.
Firmanın İzmir’de Balçova Kipa’da bir, İstanbul’da dört şubesi var. İstanbul’da franchising sistemiyle yeni şubeler açılacak. İstanbul dışında Antalya ve Muğla’da şubeler açılması düşünülüyor. Franchise giriş bedeli 70 bin TL. The Play Barn’ın beş farklı konsepti var. Brüt cirodan yüzde 5 pay alınıyor. Reklam masrafları için katkı payı alınmıyor.
Telefon: 0212 215 30 49
E-posta: [email protected]
Web: thepalybarn.com.tr
İDİLBABY
0-4 yaş kıyafetleri

İdilbaby&Mamino mağazalarında yeni doğan bebekten dört yaşına kadar çocukların ihtiyaçlarına yönelik kıyafet ve aksesuarlar satılıyor. Ayrıca organik ürün grubu da var. İdilbaby’in 19 mağazası bulunuyor. Bunların altısı franchising sistemiyle açılmış. Şirket bu yıl altı mağaza daha açacak. Franchise yatırım şartları yatırımcılarla yapılacak görüşmelerde açıklanıyor.

Web: idilbaby.com
Telefon: 0216 392 99 77 
E-posta: [email protected]
Web: idilbaby.com

Yrd. Doç. Dr. İlkay KARADUMAN / İstanbul Aydın Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü Öğretim Üyesi
 “Franchise pazarı çok dinamik”

Türkiye franchise pazarı her geçen büyüyor. Yabancı menşeli yeni franchising zincirleri Türkiye pazarına giriyor. Pazardaki mevcut oyuncular sürekli yeni şubeler açıyor. Diğer yandan yerli franchise markalarımızın büyümesi sadece yurtiçiyle sınırlı kalmıyor. Artık birçok Türk markasının yurtdışında şubeler açtığını görüyoruz. Franchise sektöründeki bu hızlı büyümenin devamının sağlanabilmesi için, bu zincirlerin müşteri odaklı bir anlayışla ve modern yönetim teknikleriyle yönetilmesi hayati önem taşıyor.

Girişimciler bu fuarı kaçırmayın!..

11. Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı, 12-15 Eylül 2013 tarihleri arasında İstanbul CNR Fuar Merkezi’nde düzenlenecek. Medya Fors Fuarcılık ve UFRAD’ın işbirliği ile gerçekleştirilecek fuar franchise ve bayilik veren firmalarla girişimcileri buluşturacak.
Söz konusu fuar kendi alanında Türkiye’nin en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Fuar, her geçen yıl büyüyor. Örneğin 2012’de gerçekleştirilen “10. Bayim Olur musun? Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı”nı 21 bin 200 girişimci adayı ziyaret etti. 12 bin metrekarelik alanda düzenlenen bu fuarda 300’e yakın marka yer aldı. Fuarın en önemli özelliklerinden biri de fuar süresince ilgilendiğiniz markaların en üst düzey yönetici ya da sahipleriyle birebir görüşme fırsatı bulabiliyor olmanız.
Fuarla eş zamanlı olarak UFRAD’ın ev sahipliğinde “36. Dünya Franchise Konseyi Toplantısı” İstanbul’da organize edildi. Bu toplantıda 50 ülkenin franchise derneği başkanları ve üyeleri de fuarı ziyaret ederek Türkiye pazarını incelediler.
UFRAD geçen yıl yurtdışında yerleşik çok sayıda iş insanının fuarı ziyaret etmesine aracılık etmişti. Dernek yurtdışında yerleşik iş insanlarına yönelik olarak haziran ayında Balkan ülkelerini ziyaret edecek “11. Bayim Olur musun? Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı”nın tanıtımı yapacak. Bu çalışmalar doğrultusunda Balkan işadamlarından oluşan geniş bir heyet fuarı ziyaret edecek ve fuar alanında ikili görüşmeler yapılması sağlanacak. Tüm bunların yanı sıra organizatörler, Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler üzerinde yürütecek çalışmalarla yabancı ziyaretçi sayısını artırmak için çalışmalar yürütüyor.
Telefon: 0212 346 26 26
Web: medyafors.com

Müge ÇEVİK / Şapka Danışmanlık Kurucusu
“Franchise alanlar bunlara dikkat edin!”

Franchising sistemiyle şube sayısını artıran şirketlerin lokasyon, yapılan sözleşme şartlarının şube için sürdürülebilirliği, hedef kitleye uygunluk ve marka imajına uygunluk gibi konulara çok önem vermeleri gerekir. İsim hakkı bedeli altında alınan paralardan ziyade her şubenin toplam işe katkısı, katkı sağlarken bütünlüğü bozmuyor ve destekliyor olması son derece önemli. Eğer yabancı bir marka ise, bilmediği ülkede ilk şube konusunda çok hassas davranıp objektif bir kurumdan pazar raporu almalı. Bu durumlarda uluslararası mevzuat, ürünlerin nakliyesi, yasal süreçler, vergiler, fiyatlandırma ve markanın pozisyonlandırılması ön plana çıkmalı.
Şirketlerden franchise alanlar için ise durum daha da önemli. Çok iyi hesap ve araştırma yapmalılar. Baştan ödenecek paraların ötesinde, her ay cirosundan vereceği prim, taahhüt edeceği ciro ve karlılık, doğru konum gibi detayları kesinlikle çok iyi çalışmalılar.


Arif BAYRAKTAR / Bimeks Genel Müdürü
“Dünyanın en rekabetçi pazarındayız”

Teknoloji perakende pazarında müthiş bir rekabet var. Öyle ki dünyanın en rekabetçi pazarı sayılırız. Pazarda özellikle yabancı oyuncuların kar problemi var. Bu şekilde uzun süre devam edemezler.
Teknoloji perakende pazarının bu yıl yüzde 10-15 arasında büyüyeceğini öngörüyoruz. Bimeks olarak en az yüzde 30 büyürüz. Kendimize özgü bir franchise modelimiz var. Bu sayede hızla büyüyoruz. Yılsonuna kadar şube sayımızı 76’dan 100’e çıkaracağız. 2012’de 495 milyon TL ciro gerçekleştirdik. 2013 ciro hedefimiz ise 650 milyon TL.

Franchise veren diğer markalar…

MCDONALD’S: McDonald’s yönetimi Türkiye’nin her bölgesini araştırıyor. Web: mcdonalds.com.tr
BURGER HOUSE: İlk şubesini 2009’da İstanbul Bağdat Caddesi’nde açtı. Şimdi yurtiçinde ve yurtdışında franchise veriyor. Web: burgerhouse.com.tr

IMAGINARIUM: İspanyol oyuncak markası mağaza sayısını 30’a çıkaracak. Web: imaginarium.com.tr
ARMAĞAN OYUNCAK: İlk mağazasını 1989’da İstanbul Bakırköy Yeraltı Çarşısı’nda açan şirket Anadolu’da yeni mağazalar açacak. Web: armaganoyuncak.com.tr
GREYDER: Kavsan Ayakkabı’nın markası yeni mağazalar açmaya devam ediyor. Web: greyder.com
AYAKKABI DÜNYASI: Franchising sistemiyle mağazalar açıyor. Web: ayakkabidunyasi.com.tr
KIFIDIS: Mağaza konseptini yenileri, franchise veriyor. Web: kifidis.com.tr
ÇİLEK ODASI: 16 yıl önce tasarım odaklı bir firma olarak kurulan firma yalnızca çocuklar ve gençler için ürünler üretiyor. Yurtiçinde ve yurtdışında franchise veriyor. 25 franchise mağaza açacak. Web: cilek.com
ZIPPY KIDSTORE: Portekiz menşeli Zippy Kidstore, mağazalarında, 0-14 yaş çocuk hazır giyim, aksesuar, araç ve gereçleri satılıyor. Franchise veriyor. Web: zippykidstore.com
WAKAMONO: Tora Ekolojik Ürünler Sanayi bünyesinde faaliyet gösteren Wakamono çok yeni bir marka. Nisan 2012'de faaliyetlerine başlayan şirket, 0-2 yaş arası bebekler için organik malzemeler kullanarak kıyafet üretiyor. Web: waka-mono.com
BLUEKEY: 0-14 yaş gurubuna yönelik tekstil ürünleri markası franchising sistemiyle Türkiye genelinde mağazalar açıyor. Web: bluekey.com.tr
LAVAZZA: Ünlü İtalyan kahvecisi şube sayısını artıracak. Bir Lavazza şubesi açmanın anahtar teslimi yatırım tutarı 137 bin euro. Web: lavazzaturkiye.com
KÖFTECİ RAMİZ: Franchise vermeye devam ediyor. Web: kofteciramiz.com
ÇITIR USTA: Yeni restoranlar açacak. Web: citirusta.com
BIG CHEFS: Hızlı bir büyüme sürecine girdi. Türkiye genelinde şubeler açacak. Web: bigchefs.com.tr
PAPA JOHN’S: ABD’li firma şube sayısını 2014’e kadar 50’ye çıkarmayı hedefliyor. Web: papajohns.com.tr
MAVİ: Franchise veriyor. Web: mavijeans.com.tr
CABANİ AYAKKABI: 1983 yılında İstanbul Gedikpaşa’daki 50 metrekarelik küçük bir ayakkabı atölyesinde faaliyetlerine başlayan Cabani, şimdi İkitelli’deki 7 bin 200 metrekarelik fabrikasında üretim yapıyor. Şirket, franchising sistemiyle yurtiçi ve yurtdışında yeni şubeler açıyor. Web: cabani.com.tr

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde