Kanalın temeli atılmadan 4.6 milyarlık ek maliyeti geldi

Kanalın temeli atılmadan 4.6 milyarlık ek maliyeti geldi

CHP, Türkiye’nin Avrupa’yla demiryolu bağlantısını sağlayacak Halkalı-Kapıkule YHT Projesi’nin bir bölümünün Kanal İstanbul güzergahıyla kesiştiği için maliyetin ikiye katlandığını belirledi.

Kanalın temeli atılmadan 4.6 milyarlık ek maliyeti geldi
16px
24px
08.02.2021 05:29
ABONE OLgoogle

Halkalı-Kapıkule YHT Projesi’nin Kapıkule-Çerkezköy bölümüyle ilgili inşaat çalışmaları 2019 yılından beri sürüyor. Kolin İnşaat’ın ilk bölümünü yaptığı projenin diğer bölümü olan Çerkezköy Halkalı bölümüyle ilgili bütün etüt, proje ve maliyet hesaplamaları da 2019 yılında tamamlandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, proje üzerinde yaptığı çalışmada, söz konusu bölümde yakın zamanda rekor oranda maliyet artışı yapıldığını belirledi.

CHP’li Akın, Türkiye’nin Avrupa’yla demiryolu bağlantısını sağlayacak Halkalı-Kapıkule Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi’nin Çerkezköy-Halkalı bölümünün maliyetinin Kanal İstanbul yüzünden ikiye katlandığını açıkladı.

Projenin 3,1 milyar TL olarak açıklanan maliyetin revize edilerek 7,7 milyar TL’ye çıkarıldığını söyleyen Akın, “Bir rant projesi olan Kanal İstanbul, henüz bir çivi çakılmadan kamuya ek yük getirmeye başladı. Kanalın güzergahıyla kesişen YHT projesinin maliyeti iki kattan fazla arttırıldı” değerlendirmesinde bulundu.

MALİYETİN DAHA DA ARTACAĞI BELİRTİLİYOR

CHP’li Akın, 2020 yılında TCDD’nin yatırım programında Çerkezköy-Halkalı bölümünün toplam maliyeti 3,1 milyar TL olarak yer alırken Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan 2021 Yılı Yatırım Programı’nda ise söz konusu bölümle ilgili maliyet artışı yapıldığını ve projenin sorumluluğunun TCDD’den alınarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildiğini kaydetti.

Buna göre, Kanal İstanbul ile aynı güzergahta yer alan YHT projesinin ilgili bölümünün maliyeti 3,1 milyar TL’den 7,7 milyar TL’ye çıkarıldı. Projenin maliyetinin iki katından fazla artmasının nedeninin Kanal İstanbul ile kesişmesinden kaynaklandığı belirtildi. Toplam 76 kilometre uzunluğundaki proje kapsamında Kanal İstanbul nedeniyle etüt çalışmalarının revize edilerek yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda tünelin yapılmasının ve Kanal İstanbul ile uyumlu hale getirilmesi nedeniyle maliyetin artacağı belirtiliyor.

İKTİDARIN KANAL İSTANBUL İNADINI GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

Maliyetin ikiye katlanmasının ardından projeye iktidara yakın firmaların yoğun ilgi göstereceğini dile getiren Akın, “Projenin ilk bölümü olan Kapıkule-Çerkezköy bölümü şu anda Kolin İnşaat tarafından yapılıyor.

YHT projesinin ikinci bölümünün, henüz nasıl yapılacağı belli olmayan ve tartışmalara neden olan Kanal İstanbul projesine uyumlu hale getirilmesi de iktidarın bu konudaki inadını gözler önüne seriyor” dedi.

BİNLERCE DÖNÜM ARAZİYOK OLMA TEHLİKESİNDE

CHP’li Akın, YHT projesinin ikiye katlanan ek maliyet artışının yanı sıra gıda fiyatlarının yükseldiği bir dönemde binlerce dönüm tarım arazisinin yok olmasına neden olacağına da işaret etti.

Akın, Trakya bölgesinde yoğun olarak ayçiçek ekiminin gerçekleştiği tarım arazilerinin yok olmasının artan yağ fiyatının daha da yükselmesine neden olacağına dikkati çekti.

Hüseyin Şimşek/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde