Kanadalı şirketlerin kirli çamaşırları

Kanadalı şirketlerin kirli çamaşırları

Yetkililer, Iamgold’un bu düşük telif ücretlerini bile ödememek için, altını, atık kömür kaplarında yurtdışına kaçırdığını belirtiyor.

Kanadalı şirketlerin kirli çamaşırları
16px
24px
11.08.2019 10:52
ABONE OLgoogle

Kanada’nın yüksek tirajlı gazetesi Journal de Montréal’in haberine göre, Kanada’nın ileri gelen maden şirketlerinden biri, Sahel Çölünün kenarında 19 milyon nüfuslu bir Afrika ülkesi olan Burkina-Faso’da işlettiği madende kömür konteynırlarına gizlediği tonlarca altını, devlete pay ödememek için kaçak yollardan ülke dışına çıkarmış.

Burkina-Faso başsavcısı Laurent Poda’nın açıklamasına göre, Kanada’nın Iamgold maden şirketi “kaçak altın pazarlanması, kara para aklama, yasadışı tehlikeli atık sevkıyatı ve sahtecilik” suçlamalarıyla kovuşturma altına alındı.

Anlaşmalara göre, Kanada firması, çıkarılan altının küçük bir yüzdesini telif hakkı olarak ülkeye ödemek zorunda. Yetkililer, Iamgold’un bu düşük telif ücretlerini bile ödememek için, altını, atık kömür kaplarında yurtdışına kaçırdığını belirtiyor.

Şirketin kaçırdığı altının bir kısmı 2018’de denizyoluyla Kanada’ya gönderilmek üzereyken ele geçirildi. Açılan davada, bir Fransız şirketi olan Bolloré Transport and Logistics de suçlanıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde