Kan Kanseri Belirtileri

Kan Kanseri Belirtileri

Lösemi diye de bilinen kan kanseri, genellikle çocukluktan ergenlik çağına kadar görülen hastalıklar arasındadır.

Kan Kanseri Belirtileri
16px
24px
10.03.2020 13:15
ABONE OLgoogle

 

Vücuttaki beyaz kan hücrelerinde oluşur. Kemik iliği kanseri diye de adlandırılan kan kanseri, çocukluk çağı kanserleri arasında en yaygın görülen kanser türüdür.

Kan Kanseri Nedir?

Kan kanseri, kemik iliği bölgesinde oluşan bir kanser türüdür. Kemik yapısı içerisinde yer alan kemik iliği kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin oluştuğu alandır. Aynı zamanda kanın pıhtılaşmasına neden olan trombositler de burada oluşur. Burada üretilen lenfoid ve myeloid hücreleri gerekenden fazla miktarda üretildiğinde kan kanseri ortaya çıkar; çünkü fazla sayıdaki beyaz kan hücreleri, vücut direncini yükselten ve hastalıklarla savaşmayı sağlayan beyaz kan hücrelerinin sağlıklı bir biçimde işlevlerini yerine getirmelerine engel olur. Kansızlık, bağışıklık sistemi problemleri, soluk cilt rengi ve aşırı morarmalar gibi belirtilerle kendisini gösteren kan kanseri bu şekilde ortaya çıkar.

Kan Kanseri Belirtileri

Kan kanseri, çocuklarda diğer kanser tipleriyle karşılaştırıldığında yüzde 30 oranında yüksek bir yaygınlıkla görülür. Yoğun biçimde görülmesi, toplumda bilinirliğini artırmıştır. Ancak, belirtilerinin net biçimde öğrenilmesi ve özellikle 2-5 yaş arasındaki çocuklarda takip edilmesi önerilir. Yenidoğan bebeklerin yanı sıra, ergenlik döneminde de görülebilen lösemiye, çoğunlukla 2 ile 5 yaş arasındaki dönemde rastlanır.

Kan kanserinin en yaygın belirtileri ise vücuttaki yumuşak alanlarda morarmalar, darbenin olası etkisinden daha fazla büyüklükte morarmalar ve kendiliğinden oluşan morarmalar olarak sayılabilir. Eğer böyle bir durum gözlemlendiyse mutlaka doktora danışılmasında fayda vardır.

Kan kanserinin yaygın belirtilerine ek olarak görülen diğer belirtiler ise şu şekildedir:

  • Kan sayımında düşük trombosit oranı
  • Kanamaya ve morarmaya eğilim
  • Kolayca yükselen ateş, titreme ve terleme durumları
  • Yoğun kilo kaybı ve yeme-içmeye karşı isteksizlik
  • Anemi nedeniyle oluşan soluk renkli cilt yapısı
  • Halsizlik, çabuk yorulma, kronik yorgunluk hissi
  • Diş etlerinde güçsüzlük, ağrı ve kanamalar
  • Kemikler, eklemler ve özellikle bacaklarda yoğun ağrı hissi
  • Öksürük, nefes darlığı ve solunum problemleri
  • Boyun, kasık ve koltuk altı bölgelerinde oluşan ağrısız şişlikler

 

Doktor tarafından yapılan muayenelerde ve taramalarda karaciğer ve dalak büyümesi, kan sayımında düşük kırmızı kan hücresi, yüksek beyaz kan hücresi, düşük hemoglobin gibi belirtiler görüldüğünde kan kanseri şüphesi ile yoğun tetkikler uygulanabilir. Çocuklarda görülen kanser tipleri arasında en yaygını olan kan kanserinin tedavisi, erken tanı yapıldığında yüksek oranda başarılı sonuç verebilir. Bu nedenle herhangi bir belirti veya şüphe duyulduğunda mutlaka sağlık kurumlarına başvurulmalıdır.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde