Kalamış'ın huzuru kaçtı! Yargıdan şaşırtan hız

Kalamış'ın huzuru kaçtı! Yargıdan şaşırtan hız

Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirilmesine yıllardır karşı çıkan Kadıköylüler eyleme başlıyor. Balıkçılar 5 Haziran’da teknelerle eylem yapmaya hazırlanıyor.

Kalamış'ın huzuru kaçtı! Yargıdan şaşırtan hız
16px
24px
28.05.2021 07:28
ABONE OLgoogle

Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı, AKP’nin “özelleştirme paketinde” elinde kalan son değerli varlıklardan. Geçen ay yeniden özelleştirme kapsamına alındığı açıklandı ve son başvuru tarihi de 7 Temmuz olarak belirlendi. 

ANAP iktidarı döneminde 1984-1988 yılları arasında halkı kıyıdan koparacağı gerekçesiyle karşı çıkılan ancak yine de inşa edilen yat limanı, uzun süredir özelleştirilmek isteniyor. Resmi Gazete'de yayımlandı! Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı özelleştiriliyor

AKP döneminde liman, 2011’de özelleştirme kapsamına alındı. İhaleye çıkarılmadan önce de 2013’te halkı tamamen kıyıdan koparacak yeni bir plan yapıldı. Buna göre yat limanına otopark hariç 15 bin metrekare inşaat alanı yapılabilecek, yeraltı otoparkı ile bu alan 35 bin metrekareye kadar yükseltilebilecek. Marina 100 bin metrekare daha büyütülerek iki adet otel inşa edilecek.

Plana ve özelleştirmeye karşı dönemin CHP’li Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu öncülüğünde Kadıköy Belediyesi, Kent Konseyi ile Mimarlar Odası tüm Kadıköylülerle birlikte mücadele etti. Ancak açılan bütün davalar kaybedildi.

Sonuçta tek çare olarak Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı kaldı. Bu kez yeni Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın desteğiyle 32 Kadıköylü ve Kent Konseyi, geçen ay Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptı.

YARGIDA ŞAŞIRTICI HIZ

Ve Anayasa Mahkemesi şaşırtıcı bir hızla Adalet Bakanlığı’ndan görüş istedi. Bakanlık da aynı jet hızıyla mahkemelerin bilinen kararlarını savunma olarak gönderdi.

Yargı sürecini takip eden avukat Doğuşcan Aygün, Anayasa Mahkemesi’nin bu hızını özelleştirmenin bir an önce yapılmak istenmesine bağlıyor. İhale için 7 Temmuz’da son başvuru yapılması gerektiğini söyleyen Aygün, kendilerinin de mücadeleyi hızlandıracaklarını belirtiyor. 

Karara karşı çıkanların en önemli gerekçelerinden biri, ihaleye çevre etki ve değerlendirme raporu olmadan çıkılması. Aygün, ihaleye “Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir” kararı alınmadıkça çıkılamayacağını belirtiyor. “Bu nedenle plan da ihale de hukuka aykırıdır” diyor.

Bölgedeki balıkçılar da depremde tsunami tehlikesi bulunduğunu ve tek sığınılacak bölgenin bu koy olduğunu söylüyor. Bunun için ilk eylem de 5 Haziran’da balıkçılar tarafından yapılacak. Onlar itirazlarını teknelerinde gösterecekler.

ARSA DA YARGIYA GİDİYOR

Yerel kamuoyunun itirazlarını ve çevresel koşulları hiçe sayarak yapılmaya çalışılan bu özelleştirme girişimleri, AKP’nin İstanbul’un taşı ve toprağına olan iştahının son örnekleri olmayacak korkarım ki!Bu arada geçen hafta cumhurbaşkanı kararı ile Fenerbahçe Adası’nda denize sıfır bir arazinin özelleştirme kapsamına alınmasına da tepki var. Kadıköy Belediyesi ve STK’ler bu özelleştirme için de yargı sürecine hazırlanıyor.

Jale Özgentürk/Cumhuriyet

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde