Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirilmesi Anayasa Mahkemesi'ne taşındı! Türkiye’de bir ilk

Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirilmesi Anayasa Mahkemesi'ne taşındı! Türkiye’de bir ilk

İstanbul Kadıköy'de bulunan ve arkeolojik sit olan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirilmesine karşın açılan davalarda yeni bir aşamaya gelindi.

Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirilmesi Anayasa Mahkemesi'ne taşındı! Türkiye’de bir ilk
16px
24px
12.02.2021 16:15
ABONE OLgoogle

32 Kadıköylü vatandaş, bireysel başvuru hakkını kullanarak Türkiye’de ilk defa “kent suçu" olarak yorumlanan bir durumu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre, doğal ve arkeolojik sit alan olan Kadıköy'deki Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirilmesine karşın Kadıköy'de oturan vatandaşlar yeni bir hukuki sürece gitti. 32 Kadıköylü vatandaş konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. Kadıköy'de Kalamış alarmı!!! İki tane otel dikecekler

438 BİN METREKAREYE ÇIKARTILMAK İSTENDİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Fenerbahçe Kalamış Dayanışması adına yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin en büyük yat limanı olan Fenerbahçe- Kalamış Yat Limanı'nın daha da büyütülerek 438 bin metrekareye çıkartılmak istendiğine dikkat çekilerek, “Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın 2015 yılında hazırlanan planları, Çevresel Etki değerlendirmesi(ÇED) raporu olmaması nedeniyle iptal edilmişti.

2017 yılında revizyon planı adı altında yapılan planın da ÇED raporu yoktur ama buna rağmen iptal edilmesi yönündeki talebimiz reddedilmiştir. ÇED raporu olmadan bu plan yapılamaz, iptal edilen bir planın da zaten revizyonu olmaz” ifadeleri kullanıldı.

"TÜRKİYE'DE BİR İLKE TANIKLIK EDİYORUZ"

AYM'nin bugüne kadar pek çok davanın son durağı olduğu ancak ilk kez bir kent suçunu değerlendireceği ifade edilerek “Türkiye'de bir ilke tanıklık ediyoruz. Biz Kadıköy'ü ve doğayı seven yurttaşlar olarak, uygulanması halinde Kalamış'ta telafisi imkansız sonuçlara sebep olacak imar planlarının iptali için bütün iç hukuk yollarını tükettik. Sadece bireysel başvuru hakkının geçerli olduğu AYM'ye de bireysel olarak açtığımız davaların sonuçlarıyla gidiyoruz” denildi.

Açıklamada yat limanı planına neden itiraz edildiği şöyle özetlendi:

* Kapasiteyi 200 yat artırmak için ve alanı daha fazla yat kullanıcısına açabilmek pahasına 500 bin Kadıköylünün kıyı kullanımı azalacak. Kıyı alanını yapılaşmaya açılacak.

* Mevcut yat limanı alanının, yapılan imar planı ve dalga kıranlarla daha da büyütülecek, dolgu alanına yeraltı otopark alanları ile birlikte yaklaşık 40 bin metrekare inşaat alanı eklenecek.

* Getirilen bu inşaat yoğunluğu, nüfusun da taşıtın da artmasına neden olacak. Hem kıyı siluetini olumsuz etkileyecek, hem ekolojik dengeyi bozacak, hem de yelken sporunun yoğun olarak yapıldığı alanın küçülmesine ve hava koridorunun kesilmesine neden olacak. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde