Kahveci: Osmangazi Köprüsü'nün maliyeti 1.7 milyar dolar, bu köprüye kim 13 milyar dolar Hazine garantisi verdi?

Kahveci: Osmangazi Köprüsü'nün maliyeti 1.7 milyar dolar, bu köprüye kim 13 milyar dolar Hazine garantisi verdi?

"Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti 35 dolardan başladı ama şu sıralar 47 dolara geldi. Seneye artık 50 dolar olur"

Kahveci: Osmangazi Köprüsü'nün maliyeti 1.7 milyar dolar, bu köprüye kim 13 milyar dolar Hazine garantisi verdi?
16px
24px
14.06.2021 08:18
ABONE OLgoogle

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Osmangazi Köprüsü'nün maliyetinin 1.7 milyar dolar olmasına karşın, 13 milyar dolar Hazine garantisi verildiğini belirterek, "İstanbul-İzmir otoyolu ve Osmangazi Köprüsü ilk ihalede 7 milyar dolar denilmişti. Ama kurdele kesilirken maliyet 11 milyar dolar açıklandı (Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşması)

Oysa 7 milyar dolar maliyet açıklandığında kur 1,8 TL iken 11 milyar dolarda kur 5,5 liraydı. Oysa kurlar çıkınca maliyet TL bazında artar ama dolar bazında düşerdi. Ama bizde olmadı. İhalede açıklanan maliyet 7 milyar dolar ama sonuçlanınca maliyet 11 milyar dolara nasıl çıktı?" diye yazdı.

Kanal İstanbul için "hangi rakam doğrudur" sorusunu yönelten Kahveci, "Kanal İstanbul ise tam bir felaket. İşte kahveci'nin yazısı...

Milleti kandırmak!

Aralık 2020’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun TBMM’de Bütçe konuşması: “İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü için gerçek veriler burada. Pandemiye rağmen hepsinin üzerinde gerçekleşiyor. Bunu kullanan bizim vatandaşımız.”

Şimdi iki haberin ilki (02 Ekim 2020-Habertürk): “Osmangazi’ye salı günü 1,75 milyar TL ödendi. Ankara, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nun ardından Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’na, 2020 yılının ilk yarısına ilişkin “garanti” ödemesini yaptı. 29 Eylül Salı günü, işletmeci şirkete, yılın ilk yarısında araç geçişlerinin garanti sınırının altında kalması nedeniyle 1 milyar 750-1 milyar 800 milyon TL arasında bir ödeme gerçekleştirildi.”

İkinci haber: (05 Nisan 2021-Habertürk): “Osmangazi’ye 1,6 milyar TL’lik ödeme... Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’na, 2020 yılının ikinci yarısına (1 Temmuz-31 Aralık) ilişkin “garanti” kapsamında 1.6 milyar lira ödeme yapıldı. İşletmeci Otoyol Yatırım AŞ’ye yakın kaynaklar, ödemenin geçen hafta içinde yapıldığını söyledi.”

Kısaca Bakan TBMM’de konuşurken zaten ve kullanım garantinin üzerinde derken zaten eksik kullanım nedeniyle 1,75 milyar lira çoktan ödenmişti. Konuşma sonrasında ise son 6 aylık eksik kullanım ücreti de ödendi.

O zaman sormak lazım: Bakan Karaismailoğlu ne konuştu?

Önceki gün Yeni Şafak Gazetesi yazarı Mehmet Acet “Kanal İstanbul Gerçekleri” başlığında yazdı. “YSS Köprüsü 6 yıl sonra işletme süresi bitecek” dedi. Haydaaa ama...

29 Mayıs 2012 Sabah Gazetesi: Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 3. Köprü ihalesini kazanan firmayı açıkladı: Binali Yıldırım ‘Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Odayeri-Paşaköy Kesiminin ihalesinde en kısa yapım ve işletim süresini 10 yıl 2 ay 20 gün ile İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu’nun verdiğini açıkladı.

Dikkat edin; yapım+işletim süresi 10 yıl 2 ay 20 gün... Binali Yıldırım o kadar net ki, tek eksik bıraktığı bilgi saat kısmıymış.

Köprü temeli 29 Mayıs 2013’de atıldı. 10 yıl 3 ay ekleyelim üzerine (10 gün bizden): 2023/29 Mayıs 10 yıl eder +3 ay daha eklediğimizde 2023/29 Ağustos tarihinde köprü artık devletin olması gerekiyor.

Temmuz 2017’de dönemin ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan o dönem Hürriyet Gazetesinde çalışan Deniz Zeyrek’e “İşte Köprü Gerçekleri” başlığında açıklama yapıyor. YSS hakkında iddia: İşletme süresi 10 yıl 3 ay. Bakan ağzından gerçek bilgi: İşletme süresi 7 yıl 9 ay. (26 Ağustos 2016 hizmete açılış+7 yıl 9 ay = Mayıs 2024 köprü artık devletin)

İhalede böyle denmiş ve ihale böyle kazanılmış. Ama Mehmet Acet Haziran 2021 yazısında işletme süresinin dolmasına 6 yıl daha var diyor. Yani Acet’e göre YSS Haziran 2029’da devlete geçecek.

Aslında Mehmet Acet çok haklı. Binali Yıldırım’ın ihalede verdiği tarih ile Ahmet Arslan’ın verdiği tarihler de uyuşmuyor. Sürekli Hazine garantisi uzatılmış. Ama kimse de çıkıp: “Kardeşim siz bu Milletin parasını bu müteahhitlere ilk sözleşme dışında nasıl peşkes çekiyorsunuz” dememiş. Anlaşılan Türk Halkı geçmediği köprülerin, gitmediği yolların parasını ödemeye daha çok devam edecek.

Acet diyor ki “Osmangazi Köprüsü ile İstanbul-İzmir Otoyolu toplamında garanti geçiş sayılarının üstüne çıkılmış durumda. Günlük garanti araç sayısı 40 bin ama 36 bin 415 sayısına ulaşılmış. Otoyol 1. kesim için ise 40 bin araç garantisine karşılık 45 bin 280 araç kullanmış.”

Acaba bu sayılar kaç günü ifade ediyor? Mesela bayram öncesi veya bayram sonrası, tatile gidiş günleri vs...

Oysa köprüde garanti 6 aylık ortalamalar üzerinden alınıyor. Müteahhit parasını 6 aylık ortalama üzerinden dolar bazında alıyor. (Eskiden yıllıktı ama müteahhitler hızla yükselen dolardan daha iyi faydalansın diye 6 aylık olarak değiştirildi).

Sevgili Mehmet Acet, size günlük rakamı verenlere şunu sorun: “2021 yılında bugüne kadar kaç araç geçti ve bunun günlük ortalaması nedir?”

Ha, bu arada Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti 35 dolardan başladı ama şu sıralar 47 dolara geldi. Seneye artık 50 dolar olur. Nihayetinde ABD enflasyonuna bağlı olarak müteahhitler her yıl geçiş ücretini dolar bazında da artırıyor. Binali Yıldırım zamanında öyle yapmış sözleşmeleri.

Köprüyü geçenler 147 TL ödüyor ama üstünü Hazine’den yüce Milletimiz zaten ödemeye devam ediyor. Garanti dolsa bile geçenlerin ödediği paradan daha fazlasını kasadan ödüyoruz. Ama zaten garanti de dolmuyor (Köprü açıldığından beri yıllık ve 6 aylık ortalama hiç dolmadı).

Sayın Acet siz bir köprüyü 50 $ * 8,50 TL = 425 TL ödeyerek geçer misiniz? Bir köprüyü geçtin 425 TL ve geriye döndün 425 TL daha... Sadece bir köprü gidiş-dönüş ücreti 950 TL.

Millet özel uçakla gitse bu kadar para ödemez bu mesafeye. Ama Hazine’den 83,5 milyon ödüyoruz işte.

Bakan’ın konuşması ve ödemeler ortada... Köprü açılalı yapılan ödemeler ortada... Ve “Kasadan tek kuruş çıkmayacak” diyenler de iktidarda...

Acaba kime hesap sorulması gerekiyor? Kim bu Milletin paralarını 3-5 müteahhide veriyor?

Japonların 1,2 milyar dolara yaptığı Osmangazi Köprüsüne faiz maliyetini+ kamulaştırma giderini en üst rakamdan ekleseniz 1,7 milyar dolar ediyor. Bu köprüye kim 13 milyar dolar Hazine garantisi verdi? (İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu’nun Bütçe konuşması ortada...)

İstanbul-İzmir otoyolu ve Osmangazi Köprüsü ilk ihalede 7 milyar dolar denilmişti. Ama kurdele kesilirken maliyet 11 milyar dolar açıklandı (Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşması)

Oysa 7 milyar dolar maliyet açıklandığında kur 1,8 TL iken 11 milyar dolarda kur 5,5 liraydı. Kurlar çıkınca maliyet TL bazında artar ama dolar bazında düşerdi. Ama bizde olmadı. İhalede açıklanan maliyet 7 milyar dolar ama sonuçlanınca maliyet 11 milyar dolara nasıl çıktı?

Şimdi soralım: Bu matematik kafasındaki bilgililer KANAL İSTANBUL için söyledikleri hangi rakam doğrudur?

“Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz»

Bu arada Osmangazi Köprüsü ve İzmir otoyolu maliyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı sitesinde de 7,8 milyar dolar maliyetli gösteriliyor.

Kuzey Marmara Otoyoluna bugün hiç girmedim. 3. Havalimanında devletin kasasına net tek kuruş girmedi, hatta devlet hala garanti ödüyor. Bunu da detaylandırabiliriz. Avrasya Tüneli zaten git-gel 92 lira... Ayda bir asgari ücret. Ve orada da garanti dolmuyor.

Kanal İstanbul ise tam bir felaket.

İsterseniz orada da gerçekleri tekrar ama tekrar yazarız. Yeter ki Milleti kandırmayalım; yeter ki yanıltıcı ve yalan bilgiler vermeyelim.

Ne de olsa bizimle beraber EVLATLARIMIZ ödeyecek bu borçları.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde