KGF destekli krediye 5 bin 500 başvuru

KGF destekli krediye 5 bin 500 başvuru

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için devreye alınacağını duyurduğu Kredi Garanti Fonu (KGF) destek paketine 5 bin 500 başvuru geldi. Sabah yazarı Hazal Ateş yazdı…

KGF destekli krediye 5 bin 500 başvuru
16px
24px
09.05.2023 07:27
ABONE OLgoogle

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasından yararlananların kıdem yükünü hafifletmek için işverene verilen Hazine garantili düşük faizli kredi desteğine 5 bin 500 adet başvuru geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konunun detaylarını açıklamıştı. İşte Sabah yazarı Hazal Ateş’in konuyla ilgili yazısı:

Kullanılan kredi tutarı 7.5 milyon lira, kefalet tutarı da 5.5 milyon lira oldu. Kıdem tazminatı kredisine başvuruların düşük olması emekli olanların çalışmaya devam ederek kıdemini içerde tutmasından kaynaklandı. EYT kıdem tazminatı ödemeleri için KGF destekli kredi başvuruları 24 Mart'ta başladı. Sağlanacak finansman desteğinin toplam hacmi 50 milyar lira olarak belirlendi. Hazine destekli pakete başvurular kamu ve özel bankalara yapılıyor. Emekli olacak çalışanların hesabına yatırılacak şekilde sağlanan finansman desteği KOBİ'lere 13.3 milyon lira, bunun dışındaki işletmelere 28.5 milyon liraya kadar kredi imkanı sağlanıyor. Bu kredinin emekliliğe hak kazananların kıdem tazminatı olarak ödenmesi zorunluluğu bulunuyor.

HESAPLARA YATIYOR

Kefalet oranı KOBİ'ler için yüzde 75, diğer firmalar için yüzde 70 uygulanırken, azami 6 ay ödemesiz dönem dâhil 36 ya vadeyle kullandırılıyor. Paket kapsamında 24 ay üzeri vadeli kredilerde faiz, kâr payı oranı TLREF artı 300 baz puan uygulanıyor. Söz konusu faiz oranları 1-10 çalışanın kıdem tazminatı ödemesinde kullandırılacak krediler için geçerli oluyor. Bu çalışan sayısını aşan kredi kullanımı için ise faiz, kâr payı oranı banka tarafından belirleniyor. Söz konusu ödemeler kredi veren tarafından doğrudan emekli olacak çalışanların hesabına yatırılıyor.

PEŞİN ÖDEME ZORUNLULUĞU

İş Kanunu'na göre kıdem tazminatının peşin ödenmesi zorunluluğu bulunuyor, taksitli ödeme için çalışanın onayı gerekiyor. Aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışması olanlar için kıdem tazminatında iki seçenek söz konusu. İşverenle karşılıklı anlaşmaya bağlı olarak kıdem tazminatını alabilecekleri gibi istifa tarihinde kıdemi almayarak çalışmaya devam ederek işten ayrılırken talep edebilir.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde