Jeff Bezos neden 2.5 Milyar Dolarlık hisse sattı?

Jeff Bezos neden 2.5 Milyar Dolarlık hisse sattı?

Jeff Bezos, 2020 yılında 10 milyar dolar değerinde hisse sattıktan sonra bu yıl ilk defa 2,5 milyar dolarlık hisse satışında bulundu.

Jeff Bezos neden 2.5 Milyar Dolarlık hisse sattı?
16px
24px
06.05.2021 14:26
ABONE OLgoogle

Jeff Bezos, 2,5 milyar dolarlık Amazon hissesi satarak uzay ve havacılık şirketini fonlamayı planlıyor.

ABD'deki sermaye piyasaları düzenleyicisi SEC’in açıklamasına göre, Bezos daha önceden düzenlenmiş bir plan kapsamında bu hafta 739 bin civarında hisse sattı. Diğer bir açıklamada ise Bezos'un 2 milyon kadar hisse satmayı planladığı belirtiliyor.

Amazon, 1997 yılında halka arz edildikten sonraki 15 yılda, Bezos hisselerinin beşte birini neredeyse 2 milyar dolara satmıştı. Son yıllarda hisse fiyatlarında yaşanan artışla beraber Bezos artık küçük miktarlar satarak milyar dolarlar elde edebiliyor.

Bloomberg'in haberine göre Amazon hisseleri, 2020 yılında yüzde 76 yükseldikten sonra bu yıl çok az değişiklik gösterdi. Bezos'un hisse satışının arkasında yatan sebep ise uzay ve havacılık araştırmaları için kurduğu Blue Origin şirketine fon sağlamak.

Blue Origin, çarşamba günü ilk insanlı uzay yolculuğunu 20 Temmuz’da olacağını açıkladı ve roketteki koltuklardan birinin açık artırma yoluyla satışa çıkarılacağını duyurdu.

Amazon'un kurucusu 2017'de gerçekleştirilen bir uzay konferansında, Blue Origin'i finanse etmek için her yıl 1 milyar dolarlık hisse satacağını belirtmişti.

Bezos, "Dünya'yı Mahvettik, Ben de Uzaya Yatırım Yaptım" demişti

Ünlü girişimci, “Bu gezegen için, gelecek nesillerin dinamizmi için önemli olduğunu düşünüyorum. Bu benim son derece önemsediğim ve bütün hayatım boyunca düşündüğüm bir şey” açıklamasında bulunmuştu.  

Bezos, insanlığın geleceği olması için uzay teknolojilerinin kritik öneme sahip olduğunu belirterek,  “Sağlam bir uygarlığa sahip olmaya devam etmek istiyorsak biz insanlar uzaya gitmek zorundayız. Popülasyon olarak genişledik ve dünya göreceli olarak küçük kalıyor. Etkilerini iklim değişikliği, kirlilik ve ağır sanayide görüyoruz. Bu gezegeni mahvetme sürecindeyiz. Bu gezegeni korumak zorundayız.” dedi.

Gelecekte komplike ve zor üretilen mikroişlemci gibi cihazların maliyetlerinin düşebileceğini söyleyen Bezos, böylece fabrikaların uzaya taşınabileceğini belirtti. Yine de bu hayalin gerçekleşmesinin yüzlerce yıl sürebileceğini belirten Bezos, bu durumda insanların nerede yaşayacaklarını seçim şansları olacağını belirtiyor. 

Bu seyahatleri mümkün hale getirmeyi amaçlayan Blue Origin’in ilk aracı New Shepherd’in testlerinin başladığını belirten Jeff Bezos, amaçlarını yakın zamanda insanları kısa süreli uzay seyahatlerine götürebilmek olarak açıkladı. 

Bezos, çocukluğundaki Ay’a inişlerden çok etkilendiğini söyledi. Blue Origin, 2000 yılında kuruldu. Bezos, her yıl 1 milyar dolarlık hisse satıp gelirini firmaya aktarıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde