İtalya, 53 yıl sonra ilki başardı....

İtalya, 53 yıl sonra ilki başardı....

EURO 2020 şampiyonu İtalya! Wembley'deki dev finalin normal ve uzatma dakikaları 1-1'lik beraberlikle tamamlandı.

İtalya, 53 yıl sonra ilki başardı....
16px
24px
12.07.2021 07:46
ABONE OLgoogle

Penaltı atışları sonucunda İngiltere'yi 3-2 mağlup eden İtalya, tarihi bir şampiyonluk elde etti. Yaklaşık 3 yıldır mağlubiyet görmeyen ve yenilmezlik serisini 34 maça çıkartan İtalya, Roberto Mancini yönetiminde 53 yıl sonra ilki başardı...

EURO 2020 finalinde İngiltere’yi penaltılarla yenen İtalya, Avrupa Şampiyonası kupasını 53 yıl sonra ülkesine götürdü. Tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası finaline kalan ev sahibi İngiltere ise, Londra’daki Wembley Stadı’nda büyük hezimet yaşadı.

Maçın henüz 2. dakikasında Luke Shaw’ın golüyle 1-0 öne geçen İngilizler, bu dakikadan sonra savunma ağırlıklı bir futbol oynadı. Ancak 67’de İtalyan savunmacı Leonardo Bonucci’nin skoru 1-1’e getirmesiyle normal süre beraberlikle sona erdi. İki uzatma devresinde de gol sesi çıkmayınca dev maç penaltılara gitti.

Seri penaltı atışlarında rakibine 3-2’lik üstünlük sağlayan İtalya, Teknik Direktör Roberto Mancini yönetiminde şampiyonluğunu ilan etti. Avrupa Şampiyonası tarihinde ilk şampiyonluğunu 1968 yılında yaşayan İtalya, tarihinde ilk kez bu turnuvada finale kalan ev sahibi İngiltere karşısında elde ettiği zaferle tarihi bir başarıya imza atarak ikinci şampiyonluğunu elde etti.

İNGİLTERE MÜTHİŞ BAŞLADI

Mücadeleye üçlü savunma ile başlayan İngiltere, maçın henüz 2. dakikasında bu taktiğin meyvesini aldı. İtalya’nın baskı kurduğu anda topu kaptıktan sonra hızlı şekilde atağa çıkan İngiltere’de Harry Kane topu sağ kanada yolladı. Topla buluşan sağ kanat beki Kieran Trippier, arkadaşlarının ceza sahası içine girmesini bekledi ve arka direğe hareketlenen sol kanat beki Luke Shaw’ı gördü. Manchester United’ın yıldızı Trippier’in ortasını düzgün bir vuruşla ağlara gönderdi ve İngiltere’yi 1-0 öne geçirdi. Bu gol aynı zamanda Avrupa Şampiyonası finallerinin en erken golü olarak tarihe geçti (1 dakika 57 saniye).

TOP İTALYA’DA AMA…

Golden sonra ilk yarının bitimine kadar top İtalya’nın kontrolündeydi. Ancak İtalyanlar gol pozisyonu üretmekte aynı mahareti gösteremedi. İlk yarının son düdüğü çaldığında, topla oynama oranlarında yüzde 62’ye yüzde 38 üstünlüğü bulunan İtalya, çektiği 6 şuttan sadece 1’inde isabet buldu ve net gol şansı yaratamadı. İngiltere ise, devreyi tek isabetli şutla bulduğu golle tamamladı.

CHIESA GETİRDİ, INSIGNE ATAMADI

Karşılaşmanın 56. dakikasında gole yaklaşan İtalya, kaleci Jordan Pickford’ı geçmeyi başaramadı. Sol kanattan ceza sahası içine giren Federico Chiesa’nın şutu savunmaya çarptı. Topla buluşan Lorenzo Insigne son çizgiye doğru indikten sonra dar açıdan şutunu çekti ancak Pickford topu çelerek gol olmasını engelledi. Dakikalar 62’yi gösterdiğinde yine sol kanattan topla birlikte ceza sahası içine giren Chiesa, rakiplerinden sıyrıldıktan sonra uzak köşeye vurdu. Ancak topa iyi uzanan Pickford bir kez daha kalesini gole kapattı.

ARANAN GOL DURAN TOPTAN GELDİ

İngiltere’nin tüm hatlarıyla kapandığı maçta İtalta kilidi duran topla çözdü. Chiesa’nın hücumdaki etkinliği sayesinde kazanılan bir köşe vuruşu sonrasında Giorgio Chiellini topu kafayla arka direkteki Marco Verratti’ye gönderdi. Verratti’nin kafa vuruşu önce kaleci Jordan Pickford, daha sonra da direkten dönerek altıpas içerisinde bulunan Leonardo Bonucci’ye geldi. Bonucci’nin gelişine çektiği şut İngiltere ağları ile buluşunca skor 1-1 oldu. Öte yandan İtalya’nın en etkili silahlarından olan Chiesa, ikili mücadele sırasında sakatlık yaşayınca karşılaşmanın 86. dakikasında oyundan çıkmak zorunda kaldı. Kalan dakikalarda başka gol olmayınca maçın normal süresi 1-1’lik beraberlikle sona erdi.

UZATMALARDA GOLLE BURUN BURUNA

İlk uzatma devresinin son anlarında sol kanatta topla buluşan Emerson topu Kyle Walker’dan kurtardı. Ceza sahası içine yaptığı ortaya Berrardi hareketlendi ancak dokunamadı. Kaleci Pickford’dan seken topu Bernardeschi tamamlamak istedi ama vuruşu auta gitti. İki takım da uzatma devrelerinde gol atamayınca mücadele penaltılara gitti.

PENALTILAR VE ŞAMPİYON!

İlk penaltı atışlarında İtalya’dan Berrardi, İngiltere’den Harry Kane topu ağlarla buluşturdu. İkinci atışta İtalyan forvet Belotti kaleci Pickford’a takıldı, İngiliz savunmacı Harry Maguire ise Donnarruma’yı ters köşeye yatırarak İngiltere’yi 2-1’lik üstünlüğe taşıdı. Üçüncü atışlarda Bonucci topu ağlara gönderdi ancak, Rashford topu direğe nişanlayınca durum 2-2’ye geldi ve tekrar eşitlik sağlandı. Dördüncü penaltılarda İtalya’da Bernardeschi hata yapmayarak topu filelerle buluşturdu, kaleci Donnarruma Jadon Sancho’ya geçit vermeyince İtalya 3-2 öne geçti. Son penaltı için topun başına geçen Jorginho’nun vuruşu direğe çarpıp kaleci Pickford’da kalınca İtalya büyük bir şansı tepti. Ancak İngiltere’de Bukayo Saka da vuruşu kaleci Donnarruma’ya nişanlayınca İtalya penaltıları 3-2 kazanarak şampiyon oldu.

CHIELLINI TARİHE GEÇTİ

İngiltere karşısında ilk 11’de şans bulan İtalya Milli Takımı’nın kaptanı Giorgio Chhiellini, 36 yıl 331 gün ile Avrupa Şampiyonası tarihinde kaptan finalde sahaya çıkan en yaşlı futbolcu oldu. Daha önce bu rekor, 2012’de İspanya’ya kaybedilen finalde yine İtalya Milli Takımı forması giyen Gianluigi Buffon’a (34 yıl 154 gün) aitti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde