İşyerlerine yüzde 774 zam! Ucuz elektrik hayal oldu

İşyerlerine yüzde 774 zam! Ucuz elektrik hayal oldu

Elektrik dağıtım sektörünün tamamının 13 milyar dolara özelleştirilmesinin sonrasında vatandaşlar yüksek faturalarla mücadele ederken, diğer taraftan da kesintisiz enerji bekliyor.

İşyerlerine yüzde 774 zam! Ucuz elektrik hayal oldu
16px
24px
08.02.2022 07:12
ABONE OLgoogle

Isparta'nın günlerce karanlıkta kalması dikkatlerin elektrik dağıtım şirketlerine çevrilmesine neden oldu. Elektrik dağıtım özel şirketlere verildi. Ancak, yatırımlar aksadı, hizmet kalitesi yetersiz kaldı.

Enerji sektörünün 1980'li yıllardan itibaren parçalanması ve 2002 sonrasındaki özelleştirmelerle kontrolün tamamının özel sektörün eline geçmesiyle, Türkiye kendisini ciddi bir enerji krizinin içinde buldu.

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre Isparta'da yüzbinlerce vatandaşın soğuk kış günlerinde karanlığa gömülmesi, enerji sektörünün yeniden sorgulanır hale gelmesine neden oldu. Pahalı elektrik ve uzun süren kesintiler ülke genelinde kronik sorun haline geldi.

 AKP'nin iktidara gelmesiyle birlikte en büyük gelir beklediği alanlardan birisi de enerji sektörü oldu. Burada üretim, iletim, fiyat belirleme, dağıtım ve perakende olarak enerji sektörü 5 ana kola bölündü.

Kamunun elinde üretimin yüzde 20'si ile iletim ve piyasa fiyatı belirleme kaldı. Özel sektör dağıtım ve perakende satışın tamamını ele geçirirken, üretimin de yüzde 80'ini kontrol altına aldı.

ZARAR VERİYOR

Enerji sektöründe en önemli pazar dağıtım sektöründeydi. AKP Hükümeti elektrik dağıtımını 21 bölgeye ayırdı ve bunları parça parça özelleştirdi. Toplamda 13 milyar dolarlık gelir elde edilirken, bunların finansmanının önemli bir kısmının yurtdışından yapılması ülke ekonomisini sıkıntıya soktu.

İşyerlerine %774 zam

Enerjide artan maliyetler faturalarla hem vatandaşa hem de sanayiciye çıkarıldı. Uzun süre boyunca zamların vatandaşa doğrudan yansıtılmaması için sadece sanayiciye zam yapıldı.

Bunun sonucunda da enflasyon önemli ölçüde yükselişe geçti. Ocak 2018'den Şubat 2022'ye kadar meskenlere yapılan elektrik zammı yüzde 400'ü aştı.

Aynı dönemde işyerlerine yapılan zam da yüzde 774'ü buldu. Hükümetin ‘sübvanse' ediliyor dediği, ancak sanayiciye yıkılan bu sistem yeni yılla birlikte iflas etti ve elektrikte kademeli tarifeye geçildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde