İsviçre'den Lozan jesti

İsviçre'den Lozan jesti

İsviçre Başkanı Couchepin, Lozan Antlaşması'nın imzalandığı masayı Türkiye'ye armağan etti

İsviçre'den Lozan jesti
16px
24px
11.11.2008 16:16
ABONE OLgoogle

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Pascal Couchepin, İsviçre'nin Türkiye'yi stratejik ortak olarak gördüğünü belirterek, gelecekte de iki ülke arasındaki işbirliğinin devamını arzu ettiklerini söyledi.

Couchepin, Türkiye ile İsviçre Konfederasyonu arasında diplomatik ilişki kurulmasının 80. yıl dönümü nedeniyle Devlet Resim ve Heykel Müzesinde düzenlenen toplantıdaki konuşmasında; iki ülke arasındaki ilişkilerin uzun süredir var olan dostluğa dayandığını belirterek, ikili ilişkilerin sürekli gelişmekte olduğunu kaydetti.

İsviçre'den ilk kez 1928 yılında bir büyükelçinin Ankara'ya atandığını ve Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'e güven mektubunu sunduğunu hatırlatan Couchepin, ülkesinde 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşmasının ikili ilişkilerdeki önemine işaret etti.

İki ülkenin ortak tarihinde Lozan Antlaşmasının yanı sıra İsviçre medeni kanunu gibi pek çok nokta bulunduğunu ifade eden Couchepin, iki ülkenin zamanla ilişkilerini uyum içinde, saygıya dayalı olarak geliştirdiğini söyledi.
Türkiye'nin karmaşık bir coğrafyanın ortasında bulunduğunu belirten Couchepin, AB değerlerini benimseyen Türkiye'nin birlik ülkeleriyle ilişkileri geliştirdiğini kaydetti.

Couchepin, Türkiye'nin öneminin arttığını, bu çerçevede Tü rkiye'yi stratejik bir ortak olarak gördüklerini ifade ederek, iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Ülkesinde çok sayıda Türkün yaşadığını hatırlatan Couchepin, pek çok İsviçreli için de en popüler tatil yerlerinden birinin Türkiye olduğunu belirtti.
İki ülke arasında ticaret alanında artan işbirliğine de iş aret eden Couchepin, Türkiye'nin İsviçre için önemli bir ticaret ortağı olduğunu ifade etti. Couchepin, Türkiye'nin önemli bir enerji koridoru olduğuna da işaret ederken çizerken, kültürel alanda da işbirliğinin geliştiğini söyledi.

Couchepin, konuşmasının sonunda günün önemine bir kez daha değinerek, Lozan Antlaşmasının imzalandığı masayı Türkiye'ye armağan etti.
Türkiye'ye vermeden önce masaya bir kez dokunmak istediğini söyleyen Couchepin, masanın büyük, güçlü ve sağlam bir masa olduğunu belirtti. Couchepin, masanın bu sağlamlığının ikili ilişkileri temsil ettiğini kaydederek, iki ülke arasındaki işbirliğinin devamını arzu ettiklerini ifade etti.

İsviçre'ye dönünce küresel bir aktör olan Türkiye'yi anlatacağını belirten Couchepin, gelecekte de birlikte çalışmayı istediklerini sözlerine ekledi.
Bu arada etkinlik çerçevesinde, İsviçre Kalkınma ve İşbirliğ i Ajansının 750 bin ABD Doları tutarında finansman sağladığı, BM Kalkınma Programı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesindeki Gençlik Hizmetleri Daire Başkanlığı ile ortak yürütülecek İsviçre-BM Fonu Gençlik Projesi de bu vesile ile açıldı.
BM'nin Ankara'da Mukim Koordinatörü Mahmud Ayub, katılımcıları proje hakkında bilgilendirdi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde