İşte “müjde” beklentisiyle en çok değerlenen şirketler

İşte “müjde” beklentisiyle en çok değerlenen şirketler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki gün önce yaptığı "müjde açıklayacağım" çıkışı ve Karadeniz'de enerji kaynağı bulunduğuna dair haberler sonrasında TL, dolar karşısında yüzde 2'ye yakın değer kazandı.

İşte “müjde” beklentisiyle en çok değerlenen şirketler
16px
24px
21.08.2020 13:13
ABONE OLgoogle

Bloomberg verilerine göre, son üç günde dolar karşısında gelişen ülke para birimleri arasında en çok değer kazanan para birimi TL oldu. Borsa İstanbul'da enerji şirketlerinde üç günde ciddi değerlenme gözlenirken, Zorlu Enerji ve Petkim değer kazancında başı çekti. Öte yandan, açıklama öncesinde 7,20'ye kadar çekilen dolar/TL, açıklama sonrasında 7,34'e yükseldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iki gün önce yaptığı “Cuma günü hayallerimizi süsleyen bir müjdeyi milletimize vereceğiz. Yeni bir dönem açılacak” açıklamasının ardından dolar/TL'de sert düşüş, Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksinde yükseliş görüldü.

Açıklama öncesinde 7,38 seviyelerinde olan dolar/TL kuru, 7,20’e kadar geriledi. Euro/TL’de de bu sürede 8,81'den üzerinden 8,49'a çekildi.

Borsa İstanbul’da ise enerji hisselerinde üç günde yüzde 25’e varan artışlar kaydedildi.

Ancak açıklamanın ardından dolar/TL 7,34, euro/TL 8,64’e yükseldi.

TL SON ÜÇ GÜNDE YÜKSELİŞTE BİRİNCİ

Son yıllarda hep dolar karşısındaki değer kaybı ile dünya gündeminde olan TL, son üç günde dolar karşısında en iyi performans gösteren para birimi oldu. Üç günde TL, dolar karşısında yüzde 2’ye yakın değer kazandı. Bu süreçte en çok değer kaybeden para birimi ise yüzde 1,75’lik oranla Rus rublesi oldu.

TL’den sonra en çok değer kazanan para birimi ise yüzde 0,87 ile Şili pezosu oldu.

ENERJİ HİSSELERİNDE “MÜJDE” RÜZGARI

Son üç günde BİST 100’de en çok değer kazanan şirket, yüzde 25,7’lik oranla Zorlu Enerji Elektrik Üretim şirketi oldu. Onu yüzde 24,4 ile Petkim, yüzde 23,7 ile İpek Doğal Enerji Kaynakları, yüzde 17,9 ile Aksa Enerji, yüzde 16,2 ile Tüpraş takip etti. Borusan da yüzde 13,9 ile değer artışında altıncı sırada yer aldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde