İşte fonlamanın yeni şekli!

İşte fonlamanın yeni şekli!

Bugünkü PPK toplantısında alınan kararlarla, piyasanın merakla beklediği ‘yeni fonlama şekli’ belli oldu.

İşte fonlamanın yeni şekli!
16px
24px
13.09.2018 16:07
ABONE OLgoogle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal duruşu yeniden şekillendirdi. Gecelik vadede gerçekleştirilen fonlama artık haftalık vadede yapılacak. Politika faizini 6.25 puan artıran TCMB, böylece bankalara yüzde 24 faizle para verecek.

Bilindiği gibi TCMB son dönemde yüzde 17.75’ten haftalık repo ihalesi yapmayarak, bankaları, yüzde 19.25 seviyesindeki faiz koridorunun üst bandına yönlendiriyordu. Dolayısıyla bugün yapılan faiz artırımı ortalama fonlama faizinde 475 baz puanlık bir artış anlamına geliyor.

Merkez Bankası, ağustos enflasyonu sonrası yaptığı açıklamada, parasal duruşu yeninden şekillendireceğini açıklamış ve yeni dönemin sinyalini vermişti.

TCMB'nin, faiz artırmasına kesin gözüyle bakılıyordu ancak, uzun zamandır ilk defa artırım beklentileri geniş bir aralıkta yer alıyordu. Öyle ki, 200 baz puan artış bekleyen de vardı, 700 baz puan artış bekleyen de…

TCMB Eylül toplantısında ise ‘sert’ bir faiz hamlesi yapmış oldu.

Özetle; olağan dışı bir durum yaşanmaması durumunda fonlama haftalık olarak yüzde 24'ten yapılacak. TCMB, ek sıkılaştırma gereği duyması halinde ise faiz koridorunun üst bandına yani yüzde 22.5 faizle borç vermeye yönelecek.

TCMB'nin daha önce gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirleneceğine yönelik açıklamasına istinaden bugünkü kararın ardından gecelik borç alma faizi yüzde 22.5, gecelik borç verme faizi yüzde 25.5, geç likidite penceresi faizi ise yüzde 27 seviyesine gelmiş oldu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde