İşte dolarda artışın sırrı: Arka kapı kapandı

İşte dolarda artışın sırrı: Arka kapı kapandı

Döviz kurlarında geçen hafta cuma gününden bu yana gerçekleşen yükselişin nedeninin Merkez Bankası'nın arka kapıdan satış yapmayı durdurması olduğu ortaya çıktı.

İşte dolarda artışın sırrı: Arka kapı kapandı
16px
24px
27.05.2022 08:05
ABONE OLgoogle

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın bu hafta pazartesi ve salı günü swap'lardan arındırılmış net rezervinin 1.1 milyar dolar arttığını ortaya çıkardı.

Döviz kurlarında geçen hafta cuma gününden bu yana gerçekleşen yaklaşık yüzde 3.2'lik yükselişin nedeni belli oldu. Kurları frenlemek için sık sık arka kapıdan döviz satışı gerçekleştiren Merkez Bankası'nın, bu hafta başından bu yana net rezervlerinin artmasının operasyona ara verdiğini gösterdiği iddia edildi.

HSBC Portföy Başekonomisti İbrahim Aksoy imzalı bültende Merkez Bankası'nın swap'lardan arındırılmış net uluslararası rezervinin pazartesi ve salı günü 1.1 milyar dolar arttığı vurgulanarak, "Merkez Bankası pazartesi ve salı günleri piyasaya önemli bir tutarda döviz sağlamamış olabilir görünüyor" denildi.

Merkez Bankası’nın ocak-nisan döneminde Hazine ile olan protokol kapsamında piyasaya 31.5 milyar dolar civarında döviz sağlamış olabileceğine işaret edilen bültende, "Swap'lardan arındırılmış net rezervlerin 1-22 Mayıs arasında 7 milyar dolar civarında düştüğünü hesaplıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık kurucusu Haluk Bürümcekçi de, yayınladığı bültende Merkez Bankası'nın 4 ayda 30 milyar dolarlık döviz satışı yaptığını tahmin ettiklerini vurguladı.

Kurlardaki yükseliş durdurulamıyor

Hükümetin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur" görüşü çerçevesinde uyguladığı para politikasıyla her geçen daha da kötüye giden ekonomik perspektifle döviz kurlarındaki artış son günlerde durdurulamıyor.

Merkez Bankası ve kamu bankalarının her yükselişte gerçekleştirdiği arka kapı satışına rağmen Türk Lirası dolar karşısında 8 Mayıs'tan bu yana yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti.

Önceki hafta sonundan bu yana gerçekleşen değer kaybı ise yaklaşık yüzde 3.2 düzeyinde gerçekleşti.

Net rezervler 10 milyar doların altına indi

Bu arada Merkez Bankası'nın rezervlerindeki düşüş ivmesi 20 Mayıs haftasında da devam etti.

Merkez Bankası verilerine göre, net rezervler 9.6 milyar dolarla ocak ayının sonundan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Brüt rezervler de geçen hafta 100.3 milyar dolara geriledi.

Bir önceki hafta brüt rezervler 101,9 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Swap hariç net rezervler geçen hafta eksi 55.1 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta bu veri eksi 52.2 milyar dolar olmuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde