İşte borsadaki şirketlerin karları

İşte borsadaki şirketlerin karları

Şirketlerin vergi dairesine gönderdiği geçici bilançolara göre, 247 şirket 2009’da 16.8 milyar lira net kâr açıkladı.

İşte borsadaki şirketlerin karları
16px
24px
21.02.2010 09:35
ABONE OLgoogle

Şirketlerin vergi dairesine gönderdiği geçici bilançolara göre, 247 şirket 2009’da 16.8 milyar lira net kâr açıkladı. Piyasa, olumlu bilançolarla yönünü yukarı çeviriyor

Piyasalardaki güçlü veri akışı ve günlük dalgalanmalar sürüyor. Öyle ki, yüzde 2’ye kadar aşağı düşen İMKB Ulusal 100 Endeksi bir anda günü 1.66’lık yükselişle tamamlayabiliyor. Gün içinde en düşük 51.298’i gören ve ‘51.000 desteğinin altına mı kayacak?’ dedirten bir borsa günü en yüksek seviyeden 53.319’dan tamamlayabiliyor.

Başdöndüren bir seyir... Nasıl olmasın ki? Bir yandan FED’den faizde yönü yukarı çeviren karar ve yargı ile iktidar arasındaki gerilim yaşanırken öte yandan S&P’nin Türkiye’nin notunu artırması... Ayı ile boğa ringe çıkmış durumda... Piyasalarda dalgalanma yaşanırken borsa bilanço dönemine girdi. Borsa şirketleri geçtiğimiz hafta vergi dairelerine gelir tablolarını verirken SPK mevzuatına göre hazırladıkları bilançolar da gelmeye devam etti.

Vergi dairesine geçici vergi için iletilen bilançolara göre, 247 borsa şirketi 2009 yılında 16.8 milyar TL net kâr açıkladı. SPK’ya gönderdiği bilançolar tamamlandığında genel bir bilanço değerendirmesi yapacağız. Ancak vergi dairesine gönderilen bilançoları baz alarak ilk oluşan rakamlar üzerinden ortaya çıkan tabloyu görmek amacıyla kâr/sermaye oranlarını hesapladık.

Borsadaki şirketlerin değerlendirilmesinde önemli göstergelerden biri de şirketlerin kâr/sermaye oranlarıdır. Kâr/sermaye oranı şirketin kârının sermayesinin kaç katı olduğunu ölçmeyi sağlar.  

Gıda listenin başında

2009 yıl sonu bilançolarında kâr/sermaye oranlarına bakıldığında ilk sıralarda gıda firmaları dikkat çekiyor. Kerevitaş, Pınar Süt, Pınar Et ve Un, Şeker Piliç, Banvit, Konfurt Gıda listenin başında geliyor. Bu durum gıda sektörünün genelde 2009 yılı performansının olumlu geçtiğini gösteriyor. Arçelik ve Vestel Beyaz Eşya’nın yüksek kâr açıklaması dikkat çekici. Bu durum, söz konusu firmaların verilen teşvikleri değerlendirdiği anlamına geliyor. Ayrıca Soda Sanayi, Ülker, Anadolu Cam gibi hisseler dikkat çeken diğer hisseler.

Bilançolar piyasanın iyimser bir anına denk geldiği için olumlu bilançolar yukarı yönlü hızlı tepki verdi. Piyasa şartlarının bilançoların ve şirketlerin fiyatlanmasında ister istemez önemli etkisi olmakta. İyimser zamanlarda fiyat/kazanç oranlarının yükselmesine karşılık zayıf anlarda fiyat/kazanç oranlarının düşmesi bu durumu gösteren önemli bir olgu. Şüphesiz fiyatlar firmanın özel durumunu tek başına belirlemez. Aynı zamanda genel piyasa şartları da fiyatlamaya dahil edilir. Şirketlerin yılsonu bilançoları borsa şirketlerinin genel fotoğrafını görmek açısından önem taşıyor.

 S&P ETKİSİ SÜRECEK Mİ?

S&P’nin not artışı piyasadaki aktörlerin pozisyonlarını bir anda değiştirdi. Fitch ve Moody’s’in ardından S&P’de Türkiye’nin kredi notunu bir kademe yükseltti. Görünümü ise pozitife çevirdi. S&P, 12 ay sonra bir artırımın daha gelebileceğinin de müjdesini verdi. Böylece Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’ seviyesine sadece 2 basamak kaldı. S&P not artışına neden olarak azalan borç yükünü ve krizde finans sektörünün sağlam kalmasını gösterdi. Sabah saatlerinde yüzde 2’ye yakın düşen borsa not artış haberi ile birlikte günü yüzde 1.66 yükselişle kapattı.

Gerçi S&P’nin not artışını piyasalar beklediği için etkisi sınırlı oldu. Bu hafta piyasalarda tepki alımlarının gücü işlem hacmindeki artışa bağlı olacak. Hacim çıkışı desteklemezse, piyasanın risk iştahı ister istemez azalacak.

Zeynep Aktaş/Milliyet

247 borsa şirketinden 16.8 milyar lira kâr

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde