İşte bayilik veren mücevher markaları ve şartları...

İşte bayilik veren mücevher markaları ve şartları...

Altın, pırlanta, gümüş, elmas… Mücevher sektörünün oyuncuları her geçen gün artarken, bayilik almak isteyen yatırımcılar da sıraya dizildi. Üstelik çoğu girişimcilerden giriş bedeli talep edilmiyor.

İşte bayilik veren mücevher markaları ve şartları...
16px
24px
15.04.2022 11:55
ABONE OLgoogle

En karlı ve en prestijli iş fikirleri arasında yer alan mücevher bayilikleri, girişimcilerin hayallerini süslüyor. Taşlı ürünlerden tasarım ürünlere, sade ürünlerden en şıklarına kadar birçok farklı çeşidi hedef kitlelerine yüksek kar marjıyla sunabilen girişimciler, ciddi gelirler elde edebiliyor.

Elbette mücevher sektöründe sağlam adımlarla ilerlemek için yalnızca sıfırdan bir işletme kurmaya gerek yok. Bayiliği veren firmalar, yüksek marka bilinirlikleriyle sektör dominasyonunu hızlandırıyor. Bilindik markaların desteğiyle yola çıkan firmalar, hedef kitlelerinin gözünde güvenilirlik kazanıyor. Markaların destekleriyle ticari zorluklara kolaylıkla göğüs gerebiliyor.

Mücevher İhracatçıları Birliği'nin (MİB) verilerine göre; şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 artışla 489 milyon 249 bin 996 dolarlık mücevher ihracatı gerçekleştirildi. Böylelikle yılın ilk iki ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 32.76 artışla 848 milyon 683 bin 696 dolarlık mücevher ihracatına imza atıldı. Ürün gruplarına bakıldığında geçtiğimiz iki ayda en çok "Altından Mamul Mücevherci ve Kuyumcu Eşyası" ihraç edilirken bu ürün grubunu "Pırlantalı Altından Mücevherci Eşyası ve Aksamı" grubu takip etti.

KOÇAK GOLD

Hem altın hem pırlanta satıyor

2008 yılında açtığı ilk Koçak konsept perakende mağazasıyla sektöre adım atan Koçak Gold, o günden bu yana hem yurt içi hem de yurt dışında faaliyetlerini geliştirmeyi sürdürüyor. Alışveriş merkezleri ve cadde mağazalarıyla şube sayısını daha da artırmayı hedefleyen markanın bine aşkın satış noktası ve konsept mağazası bulunuyor. Firmanın perakende mağazalarında sadece 14 ayar ve 22 ayar değil, pırlanta satışı da yapılıyor. Mağazalarda, geçmişten gelen kültürel değerlere ve geleneksel karakterlere bağlılığın korunması amaçlanırken bayilik alacaklardan; müşterilerin mağazalardan içeri girdikleri saniyeden itibaren onlara Koçak Gold'un kurumsallığını hissettirmek ve her mağazada bu kurumsal bütünlüğü korunması isteniyor.

ARİŞ PIRLANTA

Franchising bedeli almıyor

Yurt içi, yurt dışı ve franchising mağazaları olmak üzere toplamda 25 şubeye sahip olan Ariş Pırlanta, yurt içinde bu yıl beş farklı lokasyonda olmayı hedefliyor. Yurt dışında başta Almanya olmak üzere satış noktalarını artırmayı hedefleyen marka, bunun yanı sıra Kırgızistan, Moğolistan, Hollanda ve Avusturya'da mevcut satış noktalarını ve bayiliklerini artırmayı istiyor. Firmanın yatırımcılardan istediği şartların başında ise hem AVM hem da cadde mağazalarında trafiğin yoğun olduğu lokasyonlarda bulunmasını istiyor. Minimum 50 ile 60 metrekare, maksimum ise 100 metrekare büyüklüğünde olan mağazaları tercih eden firma, yatırımcılardan franchising bedeli almıyor. Yatırım maliyeti metrekareye bağlı olmakla beraber yaklaşık 350 bin dolar civarında. Ariş Pırlanta'nın konsept yatırımı metrekare başına bin ile bin 500 dolar arasında değişiyor.

ZEN PIRLANTA

Toplam 83 mağaza

Türkiye'nin önde gelen pırlanta markalarından olan ZEN Pırlanta'nın, şu anda Türkiye'de 83 mağazası bulunuyor. Amerika, Avrupa ve Orta Doğu'da da toplam 22 mağaza ile faaliyet gösteriyor. Türkiye'deki mağazaların 42'si, yurt dışında ise 17 mağaza franchise yöntemiyle işletiliyor. Firmanın yılsonuna kadar toplamda hedeflediği franchising şube sayısı ise 15. Zen Pırlanta, bayilik verirken yatırımcının ticari görüşe sahip olmasına önem gösteriyor. Bayilerle en az beş yıllık imzalanan sözleşme, işletmenin ne şekilde yürütüleceği, markanın bölgede nasıl temsil edileceğini içeren karşılıklı esasları belirleyen içerikten oluşuyor. Bayilerle marka isim hakkı olarak tanımlanan lisans bedeli talebi olmuyor. Banka teminat mektubu ile çalışıyor.

ALTINBAŞ

32 ilde şubelere sahip

Uluslararası bilinirliğe sahip, köklü ve bir o kadar da prestijli bir mücevherat markasından bayilik almak isteyenler, Altınbaş markasına bayilik başvurusunda bulunabiliyor. Türkiye'nin 32 ilinde şubelere sahip olan marka, standartlarını karşılayabilen girişimcilerle iş ortaklığı kurmayı hedefliyor. Altınbaş'ın bayilik için yatırım bütçesi 500 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişiyor. İşlek lokasyonlarda ya da AVM'lerde mağaza açılmasını talep eden marka için bayilik başvurusu, Altınbaş resmi internet sitesinden gerçekleştirilebiliyor. Kriterlerini karşılayan girişimcilerle irtibata geçen firma, bayilik süreçleriyle ilgili soruları detaylı olarak yanıtlanıyor.

FAVORİ

Binden fazla satış noktası

Köklü mücevher geçmişine sahip olan markalardan olan Favori, altın ve pırlanta ürünlerini bir arada satışa sunuyor. Mağazalarında satılan ürünlerin yüzde 95'ini Avrupa Birliği kalite ve standartlarında kendi tesislerinde üreten marka, kalan yüzde 5'ini ise İtalyan firmalardan ithal ediyor. Markanın yurt içinde farklı şehirlerde 100'ü aşkın mağazası bulunurken, binin üzerinde ise satış noktası bulunuyor. Favori mağazalarında kadın, erkek ve çocuklara yönelik her yaşa ve zevke hitap edecek A dan Z ye geniş bir ürün çeşitliliği sunuluyor. Ürün grupları arasında büyük ilgi gören taşlı takımların yanı sıra özel koleksiyonlar, taşsız takımlar, incili, mineli takılar, bileklikler, kolye uçları, yüzükler, küpeler, bilezikler, genç, çocuk ve erkek takıları, pırlantalı ve elmas takılar bulunuyor. Favori'nin yerli ve İtalyan hocaların eğitim verdiği bir de tasarım okulu bulunuyor. Firma, bayilik ağını daha da genişletmek için yatırımcılarını bekliyor.

NİNE PIRLANTA

Pırlanta ve alyans ile büyüyor

Kaliteli ve tasarımı ile fark yaratan ürünleriyle geniş bir kitleye hitap eden Nine Pırlanta, bayilik vermeye devam ediyor. Göreceli olarak uygun bütçelerle girişimcilere pırlanta ve alyans mağazası açma şansı tanıyan Nine Pırlanta; ticari sicili temiz olan, sektörel deneyimi bulunan, müşteri memnuniyeti odağında hizmet ilkelerini benimseyen kişilere bayilik veriyor. Nine Pırlanta bayilik bütçesinin 350 bin-400 bin TL arasında değiştiği söylense de kesin rakamlar için firma yetkililerine ulaşılması gerekiyor.

MOCHKA KUYUMCULUK

Cirodan pay almıyor

Altı tanesi franchising sistemiyle işletilen toplam sekiz mağazası var. Yatırımcılardan isim hakkı talep etmeyen firma, cirodan da pay talebinde bulunmuyor. Firma, açılış maliyetinde yapılacak olan dekor, stant ve raf sistemleri, tabela, banko, ışık sistemleri ve alınan ürünleri yatırımcıdan talep ediyor. Aylık royalty bedeli ise mağazanın yaptığı ciro ve satış oranına göre belirleniyor. Firma ayrıca franchising mağazalarına, personel eğitimi, haftalık ürün tespitleri, muhasebe ve finans konularında gerekli yardım ve desteği veriyor.

ANI YÜZÜK

Özel yüzük üretiyor

Uzun yıllardan bu yana doğal taşlar, 925 ayar gümüş ve hakiki deri gibi kıymetli malzemelerin satışını yapan Anı Yüzük, aksesuar sektöründe özgün olmayı hedefliyor. Markalaşma konusunda istikrarlı bir yol izleyerek kurumsal adım atmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiren firma, bayilik yoluyla da büyümeyi istiyor. Özellikle TV ekranlarında yayınlanan ve Teşkilat, Söz, Diriliş gibi dizilerle özellikli yüzüklerin satışını yapan marka, kişiye özel üretim de gerçekleştiriyor. Anı Yüzük, yatırım yapacak girişimcilerini bekliyor.

ATASAY

Ödeme kolaylığı sağlıyor

Türkiye'nin en yaygın mücevher perakendecisi olan Atasay'ın yurt içinde 153 yurt dışında ise 17 olmak üzere toplamda 170 mağazası bulunuyor. Yurt dışında Fransa başta olmak üzere, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Irak ve havalimanlarında konumlanıyor. Atasay'ın bayiliğini almak isteyen yatırımcıların bazı şartları taşıması gerekiyor. Firma, girişimcilerden belli bir ürün alımının yanı sıra mağazalarda Atasay mağaza konseptinin uygulama zorunluluğu koyuyor. Herhangi bir franchise giriş bedeli bulunmuyor. Franchise'lara ödeme kolaylığı, kredilerde destek, kira indirimleri, ürün desteği, personele yardım ve eğitim gibi destekler veriliyor.

Ayşegül Küçükkut Zor/Para Dergisi

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde