İstanbul'un yeni simgesi Çamlıca Kulesi hizmete girdi

İstanbul'un yeni simgesi Çamlıca Kulesi hizmete girdi

 İstanbul'un yeni simgesi Çamlıca Kulesi açıldı. Çamlıca Kulesi, yayıncılık hizmetinin yanında seyir kulesi olarak da hizmet verecek.

İstanbul'un yeni simgesi Çamlıca Kulesi hizmete girdi
16px
24px
29.05.2021 20:22
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Deniz seviyesinden itibaren 587 metre uzunluğa sahip bu kule İstanbul'un en yüksek yapısı ünvanına sahiptir. Dünyada ilk kez 100 radyonun frekansı karışmadan bir yayın yapılabilecek. Kule bünyesindeki sosyal tesislerin Türk turizmine önemli katkılar sağlayacağı açıktır. Emeği geçen tüm kurumları tebrik ediyorum" diye konuştu. 170 milyon liraya ihale edilen Çamlıca Kulesi'nin maliyeti 1.1 Milyarı aştı

Kuleden yayınlarını sürdürecek haberleşme şirketlerine ve başarılar dileyen Erdoğan, "İstanbul tarihin her döneminde olduğu gibi bugün de dikkatleri üzerinde toplamaktadır. İstanbul bu coğrafyanın adeta kalbi durumundadır. İstanbul 81 vilayetin bayrağının dalgalandığı bir şehirdir. Nüfus ve iş gücümüzün 5'te1'ini barındıran İstanbul ihracatımızın yarısı, vergi gelirimizin yarıya yakınını temsil etmektedir. Ekonomiden sanata her alanda en üst seviyeye ulaşmış başka bir şehir göremezsiniz, İstanbul böyle bir şehir. Dün Taksim Camii'ni açtık, bugün burada Çamlıca Kulesi'ni açıyoruz. Bitmedi, Kanal İstanbul için Haziran ayının sonunda temelini atıyoruz" dedi.

"KİM ÇEVRECİ, İŞTE BU ORTADA"

100 kadar radyonun buradan ortak yayın yapıyor olmasına dikkat çeken Erdoğan, "Bu da bizim bir başarımız oldu. Tüm radyo vericileri de kutluyoruz, hayırlı olsun. Tek vericiye geçtiğimiz bu dönemde görüntü kirliliğine son verildi. Şartların uygun olduğu yerlerde başlayarak ülke genelinde yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Kim çevreci, işte bu ortada... AK Parti çevreciliğin ispatını bugüne kadar yaptığı yatırımlar ile ortaya koymuş bir partidir. Çevrecilik lafla olmuyor, ispat ile oluyor. Bunu yapan biziz. Milyonlarca ağacı biz ülkemizin dört bir yanına diktik." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılan kule için 'Kulemiz sayısal yayıncılık altyapısına uygun şekilde inşa edilmiştir. Çamlıca Kulesi ışıklandırmalarında da 16,7 milyon renk tonu kullanılmakta. Bu sistem dünyanın kendi alanında bugüne dek yapılmış en kapsamlı yazılımı sayesinde mümkün olmaktadır" diye konuştu.

Çamlıca Tepesi ve İstanbul'un uzun yıllar adeta bir anten çöplüğünün gölgesinde yaşadığını dile getiren Karaismailoğlu, hem görüntü kirliliği hem de insan sağlığına zararlı elektromanyetik etkileri nedeniyle bu antenlerden İstanbul'u ve İstanbulluları kurtarmak gerektiği bilinciyle projeyi başarıyla hayata geçirdiklerini dile getirdi.

İSTANBUL'UN SEMBOLÜ OLACAK

Küçük Çamlıca TV- Radyo Kulesi girişinden itibaren 388,5 metre uzunluğunda. Kulenin zirvesi deniz seviyesinden yaklaşık 587 metre yüksekliğinde.

Kule, 4 katı yerin altında olmak üzere her biri 4,5 metre yüksekliğinde 53 kattan oluşuyor.

İstanbul'un sembolü olması beklenen yeni kulede 39'uncu ve 40'ıncı katlarda deniz seviyesinden 393,5 ve 398 metre yüksekliğinde birer restoran bulunuyor.

33'üncü ve 34'üncü katlarında deniz seviyesinden 366,5 ve 371 metre yüksekliğinde iki ayrı seyir terası da yer alıyor.

Kulenin yapımında 30 bin metreküp beton ve 3 bin ton yapı çeliği kullanıldı. Çamlıca Kulesi artık seyir terası, kafe restoran gibi tesisleriyle de hizmet verecek. Kulede yer alan yüksek verimli anten ve verici sistemleri sayesinde sağlanan enerji tasarrufunun maksimum seviyede olduğuna dikkat çekildi.

İstanbul'un siluetini daha da güzelleştiren Çamlıca Kulesi, yüksek verimli anten ve verici sistemleriyle enerji tasarrufunu daha da artırdı.

Ülke ekonomisine ve turizmine katkı sağlaması da planlanan kulenin içerisinde seyir terasları, restoranlar, kafeteryalar, hediyelik eşya mağazaları da bulunacak.

LALE ÇİÇEĞİNDEN ESİNLENİLDİ

Kulenin tasarımında Türkler için tarih boyunca önemli bir simge olan lale çiçeğinden esinlenilmiştir.

Kulenin ana aksı lalenin köklerini ve besleyici gövdesini simgelerken güneşe doğru yükseldikçe yapılandırılan seyir terası ve restoran katları henüz açmayan bir lale tomurcuğunu simgeler.

Panorama asansörleri giriş katından antenlerin olduğa kata kadar yükselen ana kabuğun iki yanında yer almakta ve İstanbul Boğazı'nın Asya ve Avrupa kıtalarını ayırıp bütünleştirmesi gibi bir rol oynamaktadır.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde