İstanbul'da kiraya çıkan Merkez Bankası'nın en değerli arsasına cami yapılıyor

İstanbul'da kiraya çıkan Merkez Bankası'nın en değerli arsasına cami yapılıyor

İstanbul Levent’teki Kanyon AVM’nin karşısında yer alan arsaya ilk kepçe vuruldu. Kamuoyunda T.C. Merkez Bankası arsası olarak bilinen ve vatandaşların yeşil alan olarak kalmasını arzu ettikleri, gökdelenler semtindeki arsada cami inşaatına geçen günlerde başlandı.

İstanbul'da kiraya çıkan Merkez Bankası'nın en değerli arsasına cami yapılıyor
16px
24px
12.02.2020 07:54
ABONE OLgoogle

Vatandaşların bilgilendirmesi üzerine konuyu araştırdığımızda daha önce basında onlarca defa haber konusu olan Merkez Bankası arsasında başlayan inşaatla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Mahalli Çevre Kurulu’nun 4 Şubat 2020 tarihinde aldığı karara ulaştık.

Karara göre, Beşiktaş İlçesi, Rumelihisarı Mahallesi 22 pafta, 981 ada, 72 parsel adresindeki bulunan “Levent Camii Projesi Yapım İşi” yapımı kapsamındaki inşaat faaliyetlerine ilişkin 4 Şubat 2021 tarihine kadar 19.00-07.00 saatleri arasında çalışma izni verildiğini gördük. 

Ediniğimiz bilgilere göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen proje İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne göre imarlarca çizilmiş. Bakanlık da geçen yıl cami tasarımı fikir yarışması düzenlemiş.

?ref_src=twsrc%5Etfw">February 12, 2020

Projenin içinde bu yarışmada asil jüri olan bir mimar bulunuyor. Projeyi bizzat bakanlık yürüttüğü için müteahhitlik şirketine ulaşamadık. Projeyi yürüten kişi olduğu belirtilen şahsa ulaştığımızda ise bilgi vermekten kaçınarak, kendisine nasıl ulaştığımız konusunda ısrarlı sorular yöneltti.

Merkez Bankası İstanbul'a taşınmaya başladı

ARSA GİTTİ, KİRAYA ÇIKTI

Söz konusu arsa Merkez Bankası’na ait. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ak Parti yönetimindeyken bu arsayı, Merkez Bankası’nın itirazına rağmen, İBB Meclisi kararı ile 17 Mayıs 2018’de resmen dini tesis yapımı adı altında imara açtı.

Konuyu Sözcü Gazetesi’nden Özlem Güvemli kamuoyunun gündemine taşıdı. Koca arsanın ne kadarının cami için kullanılacağı ne kadarının başkaca binalar yapılmak üzere ranta açılacağı meçhul. Ancak birkaç gün önce bu en değerli arsaya kepçe vurulmuş durumda. Diğer yandan İstanbul’da beklenen deprem göz önüne alındığında Levent gibi gökdelenlerin gölgesinde kalan ve toplanma alanı, park olarak kullanılabilecek bir yeşil alan daha “cami yapıyoruz” perdesiyle imara açıldı.

Öte yandan bazı birimleri İstanbul’a taşınan Merkez Bankası’nın Ümraniye’deki binaya aylık on binlerce lira kira ödediğini anımsatalım. Her ay on binlerce lirayı kiraya ödeyen mülk sahibi Merkez Bankası’nın, İstanbul’daki arsasının imara açılması ve cami inşaatına başlanması dikkate alındığında bankanın hangi faaliyeti kapsamında bu ruhsatsız olduğu öne sürülen inşaat başlandığı merak konusu. Bununla birlikte, geçen yıl 41 milyar liralık yedek akçesi Hazine’ye aktarılan Merkez Bankası’nın, bu sefer de İstanbul’un en değerliyerindeki arsasına adeta el konulmuş oldu.

Recep Erçin/Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde