İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: Fed sonrası konjonktüre hazırlanmalıyız

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: Fed sonrası konjonktüre hazırlanmalıyız

Bankanın 97. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla değerlendirmelerde bulunan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Ekonomide olumlu bir iklime dönülmesi konusunda fırsat görüyorum. Umarım bu fırsatı iyi değerlendirir, heba etmeyiz” dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: Fed sonrası konjonktüre hazırlanmalıyız
16px
24px
25.08.2021 14:41
ABONE OLgoogle

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomik zorlukların aşılmasında kararlı ve sabırlı duruşun ve serbest piyasa dinamiklerine güvenmenin anahtar olduğunu vurgulayarak, “Bu konuda mesafe kat etmeye başladığımızı büyük bir memnuniyetle görüyorum” dedi. Merkez Bankası Başkanı değişikliği ve izlenecek para politikasına dair ‘test süreci’nden geçer not alındığını belirten Aran, “Dolayısıyla ben bir güven artışı olduğunu ve ilk adımın gerçekleşmeye başladığını görüyorum. Burada sabırlı duruşun devam etmesinin çok önemli olduğunun altını çizmek istiyorum” diye konuştu.

 Enflasyonun önümüzdeki çeyrekte baz etkisiyle düşeceğine işaret eden Aran, “Ben bu sınırlı iyileşmenin kıymetli olduğunu düşünüyorum. Evet, arzu edilen ölçüde olmayabilir ama sürdürülebilir ve dengeli büyüme ile istihdam yaratılması, faiz oranlarının gerilemesi, üreticinin desteklenmesi, finansman yükünün hafifletilmesi, yeni yatırımların önünün açılması ve olumlu bir iklime dönülmesi konusunda bir fırsat görüyorum. Umarım bu fırsatı bu kez kaçırmayız, iyi değerlendiririz. Fırsatı kaçırmamak, heba etmemek gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

 “Beklenmedik bir kararın reçetesini bulamayız”

Bankanın 97. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapan Aran, ekonominin önemli gündem başlıklarından bir olan enflasyon-faiz konusuna da değindi. Enflasyonda son çeyrekte baz etkisine bağlı bir düşüş görüleceği ve sene sonunda enflasyonun yüzde 16'ya ineceği beklentisinde olduklarını söyleyen Aran, bunun Merkez Bankası'na faiz oranlarında indirim imkanı sağlayacağını aktardı. Aran, "Piyasaların bunu fiyatladığını düşünüyorum. Sürpriz bir şey olmayacak. Bu şekilde faizin indirildiği, piyasa ile çatışmayan ve faiz indiriminin kurlarda artışa neden olmadığı bir konjonktürün; hepimize moral vereceğini, izleyen dönemde enflasyonun aşağı yönlü hareketinin hızlanmasına imkan sağlayacak yolu açacağını düşünüyorum. Beklemeden birtakım kararların alınması durumunda; o noktada artık kimse bir reçete veremez, reçete verilemeyecek yerlere gelebiliriz” diye konuştu. Aran, sabır gösterilmeden kararlar alınması durumunda ise tekrardan aynı şeylerin sil baştan yaşanabileceğine dikkati çekti.

“Fed sonrası konjonktüre hazırlanmalıyız”

Hakan Aran, Fed'in izlediği politikalara ilişkin değerlendirmede bulunurken, Fed'in yerinde, cesur kararlarla ekonomiyi destekleyerek en az hasarla bugüne gelinmesine öncülük ettiğini söyledi. Aran, "Bir süre sonra çıkış stratejisinin daha net iletişimini yaparak varlık alım programını azaltmak ve sonrasında da faiz artırımına gitmek durumunda kalacak. O zaman da yönetmemiz gereken önemli riskler kapıda bizi bekliyor demektir. Bu riskler gerçekleşmeden, halen vaktimiz varken, bizim bir an evvel önlemlerimizi almamız ve yeni konjonktüre hazırlanmamız gerektiğine inanıyorum."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde