İnternetten alışveriş yapacak olanlar dikkat… İndirim oyunu

İnternetten alışveriş yapacak olanlar dikkat… İndirim oyunu

Kasım ayı, e-ticarette, “Bekârlar Günü”, “Efsane Cuma-Black Friday” ve “Siber Pazartesi” kampanyalarıyla bir alışveriş sezonuna dönüştü. Aralıkta ise yeni yıl kampanyaları başlayacak. İndirim dönemlerinde ise dikkatli olmak şart.

İnternetten alışveriş yapacak olanlar dikkat… İndirim oyunu
16px
24px
12.11.2022 07:37
ABONE OLgoogle

E-ticarette iki ay sürecek indirim dönemi başladı. E-ticaret siteleri akıllı telefonlardan, televizyona beyaz eşyadan giyime, mobilyaya kadar binlerce çeşit üründe değişen oranlarda indirim kampanyalarına başladı. Kampanya haricinde “bedava kargo”, “paylaştıkça kazan”, “hediye kupon” gibi ekstra sürprizler de tüketiciyi çekmek için kullanılıyor. 

Kasım ayı, e-ticaret sektöründe 11 Kasım Bekârlar Günü’nde başlayıp, 25 Kasım Efsane Cuma-Black Friday ve hemen ardından gelen 28 Kasım’daki Siber Pazartesi kampanyalarıyla bir alışveriş sezonuna dönüştü. Yılın son iki ayında Türkiye’de e-ticaret sektöründe ciro beklentisi 500 milyar TL civarında. Ancak indirimlere karşı dikkatli olmak gerekiyor. 

FİYATLARI KARŞILAŞTIRIN

İnternetten alışverişe başlarken herhangi bir veri girmeden veya indirmeden önce web sitelerinin gerçek olup olmadığını birkaç kez kontrol etmek gerekiyor. Sitenin iletişim bilgileri, SSL Sertifikası kesinlikle kontrol edilmeli. Yurttaş öncelikle kampanyaların mantıklı olmasına dikkat etmeli. Çok şaşırtıcı indirimlere güvenilmemeli. Ürünün diğer sitelerdeki fiyatına da mutlaka bakılmalı. E-ticaret dolandırıcıları bu indirim günlerine özel olarak basit e-ticaret siteleri veya sosyal medya satış hesapları kurup, olmayan ürünleri satabilirler. İnternet sitelerinde alışveriş yapmadan önce mutlaka ihtiyaçlarınızı belirleyin, bir liste yapın. Alışveriş çılgınlığı var diye ihtiyacınız olmayan şeyleri almayın. Satın alacağınız cihazların fiyatlarını şimdiden kaydedin.  

Gerçekten indirim yapılıp yapılmadığını görmüş olursunuz. Markalar ürünün fiyatını birkaç hafta öncesinde şişirerek indirim döneminde ürünün olağan fiyatını yüksek indirimmiş gibi gösterebilirler. Ürünün eski versiyonunu yeni versiyonuymuş gibi lanse edebilirler. Bazı marka ve pazaryerleri önce fiyatı yükseltip sonra normal fiyatını indirim gibi gösterebilirler. Ürün hakkında kullanıcı yorumlarını inceleyin. Bu özel günlerde kredi kartı bilgilerini ele geçirmek isteyenlere karşı dikkatli olmak şart. 

PARAVAN HESAPLARA DİKKAT

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’a konuşan, TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi ve Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, indirim dönemlerinde vatandaşı internet üzerinden veya sms, e-posta aracılığıyla, örneğin 2 bin liralık elektronik ürünlerin 200 liraya düştüğü gibi gerçekdışı kampanya reklamlarıyla kandırmaya çalışan paravan e-ticaret siteleri ve paravan sosyal medya hesapları olduğunu gördüklerini vurguladı. 

Çiğdemli, “Yurttaş fırsat yakalayacağım derken dolandırıcıların tuzağına düşebiliyor. Özellikle elektronikte gerçek olamayacak kadar büyük indirimlere kanmayın. 500 liralık bir ürünü 50 liraya kimse satmaz. İnternet sitesinin adres, şirket ve telefon bilgileri de kontrol edilmeli” dedi.

Ayrıca internetten alışveriş yaparken üç boyutlu ödeme yöntemini kullanın. Sanal kart kullanmaya çalışın. Yapacağınız alışverişte cayma hakkı olup olmadığına bakın. Alışverişte kendi cihazlarınızı kullanın. Alışverişten sonra kart ekstrelerinizi mutlaka kontrol edin.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde