İnternette hızlı büyüyen hızlı batıyor

İnternette hızlı büyüyen hızlı batıyor

Henüz 30 yaşında… Ama 26 yaşında çıktığı serüvende, 6 şirket yarattı ve şimdiden ‘seri girişimci’ olarak anılıyor.

İnternette hızlı büyüyen hızlı batıyor
16px
24px
19.01.2015 08:21
ABONE OLgoogle
Türkiye’de, İnternet girişimlerinin ‘dahi çocuğu’ olarak bilinen Hakan Baş, kolaycılığı eleştirerek, “Herkes girişimci olamaz. Bu bir karakter meselesi.

Henüz 30 yaşında… Ama 26 yaşında çıktığı serüvende, 6 şirket yarattı ve şimdiden ‘seri girişimci’ olarak anılıyor. Bir de eski milli rekortmen yüzücü olduğu mutlaka vurgulanır. Hakan Baş’tan söz ediyorum… Peak Games, Krombera, Lidyana.com, Anibera, Probera ve Berabera’nın kurucu ortağı. Deyim yerindeyse tuttuğu hep altın olmuş. Girişimlerinin çoğu birkaç kez yatırım ve ortak almış. Toplam 850 markanın internetteki karma butiği Lidyana, 2013’te 15 milyon TL olan cirosunu, 2014’te 45 milyon TL’ye çıkarmış.

Erken yaşta gelen bu başarı tabii ki tesadüf değil. Zor bir öğrencilik geçirmiş. Lisede sabah 4’te uyanıp yüzme antrenmanlarına gidermiş. Babasının hazırladığı bol yumurtalı kahvaltıyı ettikten sonra, okula yetişmek için dişlerini arabada fırçalarmış. Kalanını onun ağzından dinleyelim mi?

 Sürekli yeni girişimler… Ne yaptınız en son?
- Bilgisayar oyunu, online alışveriş sitesi gibi faaliyetlerimizin yanına medyayı ekledik. Kendi PR’ımızı (halkla ilişkiler) yapmak için şirket kurduk ve başkalarına da hizmet vermeye başladı. Ayrıca 3D animasyon film yapmıştık. Yapım şirketimizle şimdi TV programları çekiyoruz.

 İnternette bir şeye, her hangi bir şeye yatırım yapmak çok kolay ve çok para kazanmak mümkünmüş gibi bir algı var. Öyle mi?
- Değil!
 Neden?
- Zaten girişimlerin yüzde 99’u başarısız olur. İnternette başarısızlık oranı bundan da yüksek. İnternette daha çok girişimci batıyor. Risk daha yüksek çünkü. Hızlı büyüyor hızlı da batıyor. Adı ne? E-ticaret. Bu zaten ticaret bir de ‘e’si var. Bir internet sitesi kurmakla çözülmüyor iş. Herkes girişimci olamaz. Olmasın da! Girişimcilik bir karakter meselesi…

TÜRKİYE’DEN FACEBOOK ÇIKMAZ

 Şimdi “Garajda bir şey yaparım, köşeyi dönerim” diyen bir sürü insanın hayallerini yıktınız. Mark Zuckerberg olmak mümkün değil mi?
- Bir tane Zuckerberg var. Türkiye’den Facebook falan çıkmaz. Çünkü öyle bir yatırım almak mümkün değil. Facebook’tan önce Yonja vardı. İnternet kestirmeden zengin yapmaz. Ruhunuz öyleyse, ki benimki öyleydi, girişimci olun.  Muhtar Kent gibi çok önemli bir profesyonel de olabilirsiniz. Size uygun olanı seçin, diyorum.
 Bir tarafta da bir laptop bir wi-fi yeni model girişimciler… Örneğin sosyal medya danışmanları veya fenomenleri… Fayda görülmeyince twitter’da fenomenli projeler bitti. Bu ajanslar kapandı. Şimdi Instagram’da bir furya var. Siz de projeler yaptınız. Nasıl sonuçlar aldınız?
- Bizim celebrety’ler (ünlüler) ile işbirliklerimiz oldu. Örneğin Burcu Esmersoy’lu kampanyanın terliği yok sattı. Sosyal medya fenomenleriyle yaptıklarımızın etkisi az oldu. Sayıca takipçisi çok olan fenomenin bilinirliğe katkısı olabilir ama ticari katkı getireceğini sanmıyorum.
HOBİ
- Spor yapmak. Futbola ayrı ilgim var. Bazen halı saha maç yapıyoruz, bazen ağırlık çalışıyorum.
- Mümkün olduğunca sık sinemaya giderim.
- İşim de hobim.
Çünkü çok zevk alarak yapıyorum.
BAŞARININ SIRRI
- Başarının formülü mutlu olmaktır! Mutluluğa odaklanmalıyız.
- Mutluluk görecelidir. Para kazanmak, iyi çocuk yetiştirmek, kişiye göre değişir. Mutlu olmayı bilen, onu maksimize eden kişi başarılı olur.

DALKAVUKLUKLA MÜCADELE

- Başarılı olan herkesin etrafını dalkavuklar sarar.  Bazen pohpohlanmak, ne yapsanız “Süpersin abi”yi işitmek, egonuzu okşatmak istersiniz. Dalkavukların en iyi yaptığı şey budur.  Kritik konularda yanlış yönlendirebilirler.

İŞ HAYAT DENGESİ

- Burada denge başarı getirir. Öncelikle sağlık… İyi dinlenmek gerekiyor ki sağlıklı düşünelim, doğru kararlar verebilelim.
- Kendine, ailesine ve sevdiklerine zaman ayıran, uykusunu alan kişi işte daha verimlidir. İnsan hobilerine vakit ayırıp, kendini beslemeli. Bunu bilen ama yapmayan taraftayım.

KULAĞA KÜPE

- Dürüst iş yapan, işi için çok emek sarf eden ve kafası çalışanların başarılı olmaması için hiçbir sebep yok.
- Kafan çalışıyorsa fırsatları değerlendirir, engelleri aşarsın. Dürüst insan tek seferlik vur-kaç işler yapmaz; uzun vadeli, sürdürülebilir başarı kazanır.
- Ne yaparsan yap, en iyisini yap, sana yakışanı yap! İyi iş başarıyı da getirir parayı da. Asıl hedef başarı olmalı.

YETENEK AVI

- Yetenek avcısıyım ben. Gözünden tanırım. Kaçırmamam gerektiğini bilirim.
- Türkiye’de yetenek havuzu daha kısıtlı. Bulmak zor. Bulunca da kaçırmamak için mantık çerçevesinde ne gerekiyorsa yapmalı.  Yeteneği takıma alıp, doğru yönlendirirseniz verimli haline gelir.

SOSYAL SORUMLULUK

- Lidyana’da farklı vakıflarla projeler yapıyoruz. Bazı vakıflara kişisel desteğim de var. Türkiye Girişimcilik Vakfı’nın yönetimindeyim. Koruncuk Vakfı ile çalışmalarımız oldu.
- Maddiyat bana haz vermiyor. Sosyal sorumluluk işleri ruhumu besliyor, iyi hissettiriyor.

PİŞMANLIK

- Geçtiğimiz 4 sene boyunca işime çok yoğunlaşmaktan kendime yeterli özeni gösterememiş olmak. Buna uyku ve sağlık da dahil. Dört yılda 20 sene yaşlandım.

SOSYAL MÜDAHALE

- Instagram, Facebook, twitter kullanıyorum . Linkedin’den işe alım ve işbirliği amacıyla teklifler yaptığımız oluyor. Facebook’ta eskiden kalma arkadaşlarla bağlar sürdürülüyor.
- twitter eskisi kadar
ülkemizde popüler değil. Günceli takip etmek ve
bir şey duyurmak için ideal. Instagram çok popüler şu anda.

ŞANS

- Şansa inanırım ama bu biraz size bağlı. Pozitif düşünmeli. Olaylardaki pozitif potansiyelleri görmeli.
- “Zaten yapamayacaktım. Benden hiçbir şey olmaz” demek sizi daha çok dibe çeker.  Elimizde olmayan etkenler vardır.  Önceden sezen ve zamanında doğru hareketi yapanlar her dönem başarılı olmuştur.
Demet Cengiz/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde