İnan Kıraç'ın SBK açıklaması kafaları karıştırdı! Bu nasıl hesap?

İnan Kıraç'ın SBK açıklaması kafaları karıştırdı! Bu nasıl hesap?

Sezgin Baran Korkmaz'a geçen hisselerini geri almak için İçişleri Bakanı Soylu'nun devreye girdiği yönündeki iddiayı yalanlayan iş insanı İnan Kıraç'ın "Hisseleri 6 milyon dolara aldık" açıklaması, Karsan'ın piyasa değeri ile bahsedilen rakam arasındaki çelişkiyi de ortaya koydu.

İnan Kıraç'ın SBK açıklaması kafaları karıştırdı! Bu nasıl hesap?
16px
24px
23.06.2021 04:59
ABONE OLgoogle

Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz'a geçen Silcolux hisselerini geri almak için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun devreye girdiği yönündeki iddiayı yalanlayan iş insanı İnan Kıraç'ın "Hisseleri 6 milyon dolara aldık" açıklaması, yeni soru işaretlerine neden oldu.

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek'in 'Konuşma sırası İnan Kıraç'ta' yazısının ardından Kıraç, "Hisseleri 6 milyon dolara aldık" açıklaması yaptı. İnan Kıraç iddialar hakkında ilk kez konuştu: 6 Milyon Dolara hisseleri aldım

"6 MİLYON DOLAR O RAKAMA DENK GELİYOR"

Deniz Zeyrek'e konuşan Kıraç, Sezgin Baran Korkmaz'a geçen Silcolux hisselerini almak için kendisinin ricasıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun devreye girdiği iddiasını yalanladı.

"Biz sorunumuzu hukuk yoluyla çözdük ve 6 milyon dolar karşılığında hisseleri devraldık. Hisselerin değerinin 40-54 milyon dolar olduğu yazılıyor. 6 milyon dolar, Türk Lirası olarak o rakama denk geliyor" diyen Kıraç'ın açıklaması sonrasında Karsan'ın piyasa değeri ile bahsedilen rakam arasındaki çelişki dikkat çekti. Deniz Zeyrek: Konuşma sırası İnan Kıraç'ta, Erdoğan'a mektup yazdı mı?

Kıraç, Korkmaz'ın eline geçen Kıraça Holding'in yüzde 45 ve dolayısıyla Karsan'ın yüzde 26'dan fazla hissesi için Sezgin Baran Korkmaz'a 6 milyon dolar ödediğini belirtiyor.

KIRAÇ'A GÖRE ŞİRKETİNİN DEĞER 13 MİLYON DOLAR

Karsan halka açık bir şirket, piyasa değeri 3 milyar 177 milyon lira. Diğer bir ifadeyle 364 milyon dolar. İnan Kıraç’ın "6 milyon dolara, Türk Lirası ile hesaplandığında 54 milyon liraya aldım" dediği hisseler, bu şirketin dörtte birine denk geliyor. Piyasa değeri açısından bakıldığında 90 milyon dolar. Bu hisseler, aynı zamanda Kıraça Holding'in de yüzde 45'i. Kıraç'ın açıklamalarına göre, Kıraça Holding'in toplam değeri 13 milyon dolar.

KIRAÇ EN AZ 72 MİLYON DOLAR ZARARDA

Rakamlar bakıldığında Korkmaz ile Kıraç arasındaki hisse satışında Kıraç'ın en az 72 milyon dolar zarar ettiği de ortaya çıkıyor. Çünkü geçmişte Kıraç, Sezgin Baran Korkmaz'a Kıraça Holding'in yüzde 45 için 78 milyon dolar ödediği açıklanmıştı.

Bu arada Sezgin Baran Korkmaz da 80 milyon dolara aldığını söylediği hisseleri 40 milyon dolara devrederek, 40 milyon doları silmesi için kendisine baskı yapıldığını öne sürmüştü. Hisse değerinin en az 40 milyon dolar olduğu belirtilmiş ve bu rakama bugüne kadar herhangi bir itiraz gelmemişti.

İNAN KIRAÇ İLK KEZ KONUŞTU

Deniz Zeyrek, bugünkü 'Kıraç: Biz sorunu hukuki yollardan çözdük' başlıklı yazısında İnan Kıraç ile konuştuğunu aktararak şunları yazdı:

"John Naum ve kardeşi, Silcolux isimli şirketlerini Sezgin Baran Korkmaz'a satmıştı. Silcolux, İnan Kıraç'a ait Kıraça ve Karsan şirketlerinde hisse sahibi olduğundan, Silcolux'u alan Sezgin Baran Korkmaz da bu iki şirkete hissedar haline gelmiş. Bu durumdan rahatsız olan İnan Kıraç, Silcolux aracılığıyla Sezgin Baran Korkmaz'a geçen Kıraça ve Karsan hisselerini geri almak için bir mücadele başlatmış.

Sezgin Baran Korkmaz da o hisseler karşılığında Kıraç'tan para talep etmiş. Sezgin Baran Korkmaz'ın iddiası, bir grubun o hisselerin Kıraç'a devredilmesi ve bunu yaparken istediği paranın yarısından vazgeçmesi yönünde baskı yaptığı yönündeydi. Korkmaz, Veyis Ateş'in de bu grup adına kendisiyle pazarlık ettiğini ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da bu çerçevede devrede olduğunu ileri sürüyordu."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde