İmar planları 7 defa iptal edilmişti: Demirkafes’in 8’inci imar planı onaylandı!

İmar planları 7 defa iptal edilmişti: Demirkafes’in 8’inci imar planı onaylandı!

ŞPO Ankara Şubesi, Demirkafes veya Çelikkafes olarak adlandırılan, imar planları da mahkemelerce 7 defa iptal edilen YDA Center’ın 8’inci imar planının da onaylandığını açıkladı. Yapılan basın açıklamasında, “Mükerrer imar planları neden ısrarla onaylamaktadır?” diye soruldu.

İmar planları 7 defa iptal edilmişti: Demirkafes’in 8’inci imar planı onaylandı!
16px
24px
17.12.2020 05:25
ABONE OLgoogle

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi, “Ankara’da 15 Yıllık Kamu Zararlarının İnşası Sürüyor: Demirkafes” başlığıyla bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Demirkafes ve Çelikkafes” olarak adlandırılan ve imar planları defalarca iptal edilen YDA Center’ın yeni imar planlarının onaylandığı belirtildi.

İMAR PLANLARI 8’İNCİ DEFA ONAYLANDI

ŞPO Ankara Şubesi’nin açıklamasında, “Ankara`nın en uzun soluklu arazi spekülasyonunun yaşandığı alanlardan biri olan YDA Center alanının planları mahkemelerce 7 Kez iptal edilmiştir. Mükerrer biçimde onaylanan planların mahkemeler tarafından defalarca iptal edilmesine rağmen, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı önerisi Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi`nin 12 Ekim 2020 tarih ve 1347 ve 1348 sayılı kararlarıyla oy çokluğuyla yeniden onaylanmıştır” denildi. Ankara'da neler oluyor! MHP ile CHP 'hayır' İYİ Parti ve AKP 'Evet' oyu verdi

GÖKÇEK YDA’YA DEVRETTİ

“Meslek örgütleri tarafından açılan davalarla inşaatı 2005 yılından beri durdurulmuş olan yapı 2008-2013 yılları arasında çelik iskeletleri ile Ankaralılar tarafından ‘Demirkafes ve Çelikkafes’ olarak adlandırılmıştır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu süreçte ABB tarafından ‘reklam amaçlı billboard’ olarak faydalanılmış, 2013 yılında tüm hukuki kazanımlarımıza ve hukuka aykırılığına rağmen yeniden inşa edilmiştir. Tüm Ankaralılara ait, tarihi ve doğal sit alanı olan AOÇ arazisi sınırları içerisinde kalan alan, Ankara`nın açık ve yeşil alan sisteminden koparılmış, önce Gazi Üniversitesi`ne tahsis edileceği bildirilmiş, sonra dönemin belediye başkanı İ.Melih Gökçek tarafından kişilere özel, imtiyazlı imar hakları ile donatılarak YDA Şirketler grubuna devredilmiştir.

AOÇ ARAZİSİ RANTA KONU EDİLDİ

2013 yılında Odamız tarafından açılan 3 dava kazanımla sonuçlanmış, 2014-2018 yıllarında açtığımız davalar sonucunda mahkeme tarafından plan iptali kararı verilmesine rağmen, ABB tarafından yapımına devam edilmiştir. Tüm bu sebeplerden alana dair verdiğimiz hukuk mücadelesi devam etmektedir. Ankaralıların açık ve yeşil alan ihtiyacı yok sayılmış, sermayenin çıkarları için AOÇ arazisi ranta konu edilmiş, kamu kasıtlı ve sistematik olarak ekonomik zarara uğratılmıştır.”

PLANLAR NEDEN ISRARLA ONAYLANIYOR

Açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ile Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a şu sorular yöneltildi:

?Demirkafes (bugünkü adıyla YDA Center) alanında mükerrer biçimde onanan planların defalarca hukuka, bilime ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu Mahkeme Kararları ile kesinleşmişken, Ankara Büyükşehir Belediyesi mükerrer plan kararlarını neden ısrarla onaylamaktadır?


?Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi`ndeki AKP`li üyelerin çokluğu söz konusu ise, Başkanı Mansur Yavaş neden meclis kararını veto hakkını kullanmamıştır? Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetimi, Ankara`nın kentleşmesi açısından böylesi büyük bir tehditi önlemek için bu hukuksuzluk karşısında neden sorumluluk almamıştır?
?Yargı kararlarına karşı olarak mükerrer plan kararlarını onaylayan Belediye meclis üyeleri geçmiş dönemin suçlarına ortak olduğunun farkında mıdır?
?Demirkafes alanı ile ilgili geçmişte yapılan ihale süreçlerine ilişkin her türlü bilgi ve belge kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?
?ABB yönetimi ile YDA Center ne tür bir sözleşme yapmıştır? Sözleşme iptal edilecek midir?
?ABB ne zaman kamu zararının ve hukuksuzluğun inşası olan Demirkafesi mühürleyecektir?

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde