İlk çeyrekte enerji faturası 25 Milyar Dolara fırladı

İlk çeyrekte enerji faturası 25 Milyar Dolara fırladı

Şubatta 5,15 milyar dolar açık veren cari işlemler hesabı martta 5,55 milyar dolar açık verdi.  İlk çeyrekte enerji faturası 25 milyar dolara ulaştı.

İlk çeyrekte enerji faturası 25 Milyar Dolara fırladı
16px
24px
16.05.2022 08:39
ABONE OLgoogle

Şubatta 5,15 milyar dolar açık veren cari işlemler hesabı martta 5,55 milyar dolar açık verdi. Cari denge, artan enerji maliyetinin Türkiye'nin ithalatını belirgin yükseltmesiyle ilk çeyrekte 18.1 milyar dolar açık verdi.

Hükümetin fazla vermeyi hedef olarak belirlediği cari denge, artan enerji maliyetinin Türkiye’nin ithalatını belirgin yükseltmesiyle ilk çeyrekte 18.1 milyar dolar açık verdi.

Merkez Bankası tarafından açıklanan mart ayı ve yılın ilk çeyreğine ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerine göre, cari açık 2022 Mart’ta 5.55 milyar dolar oldu.

Reuters anketinde beklenti 5.37 milyar dolar açık olacağı yönündeydi.

TCMB verilerine göre, 12 aylık birikimli cari işlemler açığı 2022 Şubat’taki 22 milyar dolardan Mart’ta 24.22 milyar dolara yükseldi.

ARTAN ENERJİ FİYATLARI ETKİLİ

TCMB’den yapılan açıklamada “Bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının 3.36 milyar dolar artarak 6.34 milyar dolara yükselmesi etkili oldu” denildi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından artan enerji fiyatlarının ticaret açığında sert büyümeye yol açması ithalat, dış ticaret ve cari açığı artıran en önemli etken konumunda.

Geçen yıl 14.9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen cari açığı daraltmak ve fazlaya geçmek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni ekonomik planının başlıca hedefleri arasında yer alıyor. Bu plan aynı zamanda faiz oranlarını düşük tutarak büyüme, istihdam, ihracat ve yatırımları artırmayı hedefliyor.

Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından sert yükselen petrol, doğal gaz ve hububat fiyatlarının Türkiye’nin cari açığını daha da büyütmesi bekleniyor. Türkiye’ye gelen turistlerin başlıca kaynağı olan iki ülke arasındaki savaş sebebiyle turizm gelirlerindeki risklerin de cari denge üzerinde ek baskı oluşturması öngörülüyor.

ENERJİ FATURASI 25 MİLYAR DOLARA FIRLADI

Mart 2021’de 3.3 milyar dolar olan Türkiye’nin enerji ithalatı bu yıl Mart ayında 8.4 milyar dolara ulaştı. İlk çeyrekte enerji faturası 25 milyar dolara ulaşırken 2021 aynı dönemde bu tutar sadece 8.7 milyar dolardı.

Verilere göre, turizmi de içinde barındıran hizmetler dengesi kaynaklı net girişler Mart’ta bir önceki yılın aynı ayına göre 1.47 milyar dolar artarak 2.33 milyar dolar oldu.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler Mart’ta 296 milyon dolar olurken yabancı yatırımcının Türkiye ekonomi politikalarına yönelik devam eden olumsuz görüşlerinin göstergesi olan Portföy yatırımları Mart’ta 3.05 milyar dolar tutarında net çıkış kaydetti.

RESMİ REZERVLERDE 4,5 MİLYAR DOLARLIK NET AZALIŞ

TCMB verilerine göre Resmi rezervlerde mart ayında 4.51 milyar dolar net azalış gözlendi.

Öte yandan Reuters anketleri 12 aylık kümülatif açığın artmaya devam edeceği ve 2022’de toplam açığın 38.35 milyar dolara ulaşacağı yönünde.

Yılsonu tahmini sadece son 2 ayda 10 milyar dolar artış gösterirken güncel tahminler 32.5 milyar dolar ila 60 milyar dolar arasında yer alıyor ve sürekli yukarı revize ediliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde