İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu, satışlar düştü

İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu, satışlar düştü

Türkiye ekonomisindeki olumsuz tablo, peynir ekmek gibi satılan ikinci el araçları da vurdu. Fiyatlar uçtu, otomobil satışları dibi gördü. 

İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu, satışlar düştü
16px
24px
31.03.2023 12:11
ABONE OLgoogle

Murat SÖKDÜ 

Yaklaşık 400 firma ve iki binin üzerinde esnafın yer aldığı bölgenin en büyük otomobil ticaret merkezi olan İzmir Otokent'te ikinci el araç fiyatları adeta uçtu. Hal böyle olunca otomobil satışları da dibi gördü.

Her geçen gün artan fiyatlar ikinci el otomobil sektörünü tavan yaptırdı ancak halkın alım gücündeki düşüş yine sektörü vurdu.

YÜZDE YÜZ ARTIŞ 

İkinci El otomobillerde hemen her marka ve modellerde, fiyatlar %100 arttı. Sıfır araçta tedarik krizi ve dolardaki yükseliş ise ikinci el otomobil piyasasında fiyatların yükselmesinde  en büyük etken olarak gösteriliyor. 

200 BİN TL İLE 950 BİN TL ARASI

İzmir'in ikinci el otomobil ticaret merkezi Otokent sitesinde de durum farklı değil. 

İkinci el otomobillerde marka ve modellerine göre 2006 model kilometresi yüksek bir binek aracın fiyatı ortalama 300 binden başlayıp 460 bine kadar yükseliyor. 

Yine marka ve modele göre düşük model ticari bir aracın fiyatı ise 200 bin ile 950 bin TL arası değişiyor. Eski modellerde fiyat aralıkları böyle olunca da alıcı ve satıcı çaresiz kalıyor. 

2020 üstü modellerin yanına ise neredeyse yaklaşılamıyor.

Sektör temsilcileri geçtiğimiz yıllarda İzmir Otokent'e Türkiye'nin dört bir yanından büyük rağbet olduğunu ancak pandemi ile başlayan sürecin ekonomideki kötü gidişat sonrası alım satımlarda büyük düşüşe yol açtığını belirttiler. 

Sattıkları bir aracın yerine yenisini alamamaktan yakınan Otokent galeri satış yetkilileri, sermaye sıkıntısı yaşadıklarını ve kredilerle ayakta kalmaya çalıştıklarını  ayrıca devletin araç stokçuları ile de etkin mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde