İkinci el otomobilde bir yıl sonra fiyat düştü

İkinci el otomobilde bir yıl sonra fiyat düştü

Ekonomi ve pandemi koşullarında yaşanan belirsizlik, son 3 haftada araç satışlarında büyük durgunluk yaşanmasına neden oldu.

İkinci el otomobilde bir yıl sonra fiyat düştü
16px
24px
07.12.2020 16:02
ABONE OLgoogle

Talebin azalması ile sıfırdan sonra 2. el araç fiyatları da düşüşe geçti. Son 1 yıldır yükselen 2. el araç fiyatları, yüzde 6-12 arası aşağı çekildi.

Dünya gazetesinden Aysel Yücel’in haberine göre, otomotiv sektöründe özellikle kasım ayının ikinci yarısından itibaren tüketici, hem sıfır hem de ikinci el araç alımlarında bekleme moduna geçti. 90 bini aşması beklenen sıfır araç satışları, 80 bin adetle beklentilerin altında kalırken, ikinci el pazarında da ekim ayına oranla yüzde 10’a yakın düşüş yaşandı. Talebin azalması araç fiyatlarını aşağı çekti. İkinci elde fiyatlar ilk kez düştü.

ODD’nin geçen hafta açıkladığı otomobil ve hafif ticari araç pazarı verilerine göre; kasım ayında satışlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37,8 azalarak 80 bin 141 adet oldu. Oysaki sektör temsilcileri geçen ay için en az 90 bin adetlik otomobil ve hafif ticari araç satışı öngörüyordu. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu aptığı açıklamada kasım satışlarının beklentilerin altında kalmasını üç ana nedene bağlamıştı:

“Türk Lirası'nın değerlenmesi tüketici nezdinde fiyatların düşeceği beklentisini yarattı. Yeni uygulamaya alınan pandemi önlemleri, toplum üzerinde bir miktar moral bozukluğuna neden oldu. Bu da satışlara olumsuz yansıdı. En düşük ÖTV bareminde sadece 5 araç modeli kalınca tüketicinin tercih imkanı son derece kısıtlandı.”

Kasım ayında sıfır km otomobil satışları beklentilerin altında gerçekleşirken, ikinci elde kayıp daha büyük oldu. Kasımda ikinci el satışları, yılın en düşük satışının yaşandığı aylardan biri oldu. Henüz resmi rakamlar açıklanmadı ancak sektör temsilcileri ikinci el pazarında kasımda bir önceki aya göre yüzde 10’a yakın bir düşüş olduğunu tahmin ediyor. TÜİK verilerine göre, ekim ayında 833 bin 754 adet taşıtın devri yapılmış, bunun yüzde 70’ini otomobiller oluşturmuştu. EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, “Kasımda pazarın ekim ayına göre yüzde 10 daha daraldığını biliyoruz” dedi. Kasım 2019’da ise 921 379 adet taşıtın devri yapılmış, bunun yüzde 73,7’sini otomobiller oluşturmuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde