İkinci el araçlarda yaş ortalaması 15

İkinci el araçlarda yaş ortalaması 15

Sıfır araçlara olan talep karşısında sıralar 2024’e kayarken, ikinci elde de yoğun bir satış süreci yaşanıyor. VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, ikinci el araç pazarında yapılan satışların yüzde 50'sini 15 yaş üstü araçların oluşturduğunu söyledi.

İkinci el araçlarda yaş ortalaması 15
16px
24px
27.03.2023 07:24
ABONE OLgoogle

Otomotiv pazarında yaşanan tedarik ve bulunabilirlik sorunu ikinci el araca olan talebi arttırdı. Buna düşen alım gücü eklenince tüketiciler ayağını yerden kesmek için ikinci elden başka araca bakmadı.

Öte yandan artan kur, enflasyon ve yurtdışı maliyetleri de etikete yansımaya başlayınca Türkiye’nin araç parkı da son sürat yükselişe geçti. Daha birkaç yıl öncesine kadar 6-7 yaş ikinci elde favori olurken, bugün bu tercih 15 yaşı mecburen aştı.

Karar gazetesine konuşan VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, 2022 yılında piyasada satılan ikinci el araçların yüzde 65’inin 10 yaş üstü araçlar olduğunu söyledi.

Yaşlı park oranının her geçen gün arttığını ifade eden Gözelekli, "İkinci elde yapılan satışların yüzde 50’si 15 yaş üstü. 3-4 yıldır arzda düşüş oldukça yaşlanma kaçınılmaz oldu" dedi.

"SEÇİM SONRASI ÇOK BİR ŞEY DEĞİŞMEYECEKMİŞ GİBİ"

Piyasada sıfır araç olmadığına değinen Gözelekli şunları söyledi:

 "8 kişiye bir araç düşüyordu. Şimdi 15-16 kişiye 1 araç düşüyor. Hem ikinci elde hem de sıfırda iki katı artış görüldü. 2022 yılına baktığımızda 6.4 milyona 700 bin araç satıldı. Hemen hemen sıfır satışa ikinci el oranı yüzde 10 seviyesinde. Ocak ayında 650 bin adet ikinci el satışı gerçekleşti. Sıfır araç ise 80 bin adet.

Geçen yıla göre bu da 2 katı. Ama sıfır araç satışı artış gösterse bile bunun yüzde 50’den fazlası kurumsal şirketlere gidiyor. Bu yüzden vatandaşa aslında araç kalmıyor. Böyle baktığımız zaman seçimin sonucu ne olursa olsun çok bir şey değişmeyecekmiş gibi.

Çip tedarik sorunu ara madde ham madde sorunu devam ettiği sürece, araç bulma sorunu devam edecektir. Bu yüzden talep devam edecekmiş gibi duruyor" 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde