İTO seçimi genel seçim provası gibi: 3 isim yarışacak

İTO seçimi genel seçim provası gibi: 3 isim yarışacak

Temsil ettiği 700 bin işletmeyle, Türkiye ekonomisinin yüzde 28’ini temsil eden İstanbul’un iş dünyası örgütlerinin başında gelen İstanbul Ticaret Odası Başkanlığı yarışı kızıştı. 9 Kasım’da komitelerin seçilmesiyle başlayacak yarışta 3 isim öne çıkıyor.

İTO seçimi genel seçim provası gibi: 3 isim yarışacak
16px
24px
08.11.2022 04:26
ABONE OLgoogle

700 bin işletmeyle Türkiye’nin en büyük iş dünyası Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) yüzde 2 temsil hakkına sahip olan İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) 9 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimi yaklaştıkça tartışmalar da alevlendi.

HalkTV'den Nuray Tarhan'ın haberine göre İTO seçimi adeta 2023 Haziran’da yapılması planlanan genel seçimin provası olarak yorumlanıyor. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Cübbeli Ahmet Hoca olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü’ye kadar uzanan siyasi tartışmalar, “İTO Başkanlığı’nı alan grup seçimde yeni iktidarın da sahibi olacak” şeklindeki yorumların bir uzantısı.

3 isim yarışacak

Ancak aslında seçimin seyri, bu ihtimalin çok da mümkün olmadığını gösteriyor. Çünkü seçimi kazanmanın ilk yolu iyi örgütlenmek. 2002’de iktidara gelen AKP’nin 2005 yılına kadar DYP kökenli Mehmet Yıldırım’ı gönderememesinin altında yatan etken de bu. Peki şu anda İTO Başkanlığı için kimler yarışıyor, ona bakalım:

İlk isim 2018 yılından bu yana İTO Başkanlığı’nı sürdüren Şekib Avdagiç. Cübbeli Ahmet'in de desteklediği Avdagiç, hükümete yakınlığıyla biliniyor.

İkinci isim, daha önceki dönemde başkan yardımcılığı yapmış olan Murat Kalsın. İTO Meclis Üyesi Kalsın’ın, stratejilerini kurduğu seçim ofisinde büyük bir hızla sürdürdüğü biliniyor.

6’lı masanın desteklediği grupta öne çıkan isim yok

İTO Değişim Platformu olarak anılan ve 6’lı grupta ise henüz öne çıkan bir isim yok. Grupta Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’ün kardeşi; Xdeliver, Esnaf Restaurant, XKitchen gibi şirketlerin kurucusu Atilla Bingöl, İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan ve PERPA Kooperatifi ve PERPA B Blok Başkanı Hacı Demir bulunuyor.

Kulislerde Sadettin Saran'ın İTO Başkanı olmak istemediği, 2023 Mayıs ayında yapılacak olan TOBB Başkanlığı'na hazırlandığı, bu nedenle de bu seçimlerde TOBB delegesine girmeyi hedeflediği dillendiriliyor.

30 bin kişi sandığa gidiyor

9 Kasım’da yapılacak seçimde meclis ve komite üyeleri seçilecek.

Bu seçimde 273’ü meclis üyesi olacak toplam 627 komite üyesi belirlenecek. Yönetim kurulu başkanı ise 15 Kasım’da meclis üyelerinin oylarıyla seçilecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde