İTHİB mühendis ve yöneticileri yetiştirirken aynı zamanda iş sahibi yapacak

İTHİB mühendis ve yöneticileri yetiştirirken aynı zamanda iş sahibi yapacak

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), Bahçeşir Üniversitesi ve Aachen Üniversitesi Tekstil Teknolojileri Enstitüsünün iştiraki İTA İstanbul işbirliğiyle, tekstil sektöründe Ar-Ge Mühendisleri ve Ar-Ge yöneticileri yetişecek.

İTHİB mühendis ve yöneticileri yetiştirirken aynı zamanda iş sahibi yapacak
16px
24px
14.09.2017 11:09
ABONE OLgoogle

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), Bahçeşir Üniversitesi ve Aachen Üniversitesi Tekstil Teknolojileri Enstitüsünün iştiraki İTA İstanbul işbirliğiyle, tekstil sektöründe Ar-Ge Mühendisleri ve Ar-Ge yöneticileri yetişecek. Üstelik programa katılan gençler eğitimleri sırasında sektördeki şirketlerde çalışarak iş sahibi olacaklar.

Projenin tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan İTHİB Başkanı İsmail Gülle, tekstil sektörünün üretim, ihracat ve istihdam açısından Türkiye ekonomisi açısından vazgeçilmez sektörlerinin başında geldiğini belirterek, “Ancak artık dünya Sanayi 4.0’ı konuşuyor. Bu şartlar altında geleneksel tekstil anlayışıyla devam etmek gittikçe zorlaşıyor. Sektörün mutlaka teknik tekstile dönüşümünü gerçekleştirmek zorundayız. Bunun için gerekli olan adımlardan belki de en önemlisini burada atıyoruz. Projeyle sektörde dönüşümü sağlayacak nitelikli ve donanımlı Ar-Ge Yöneticilerini ve Mühendislerini yetiştireceğiz. Önümüzü bu programla yetişen gençler açacak” dedi.

Teknik tekstile geçişi hızlandırmak kaçınılmaz

Türkiye son yıllarda ekonomik olarak hızlı büyümesine karşılık, ne yazık ki ihracatındaki katma değer ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içindeki payının sınırlı gelişebildiğine vurgu yapan İsmail Gülle, “Sanayi 4.0’a adaptasyonunu sağlamak ve mevcut yetkinliklerimizi kullanarak teknik tekstillere geçiş sürecimizi hızlandırmamız kaçınılmaz hale geldi. Bunun önündeki en büyük engel ise yetersiz insan kaynağıdır. Türkiye’de verilen desteklerin de katkısıyla 600’ün üzerinde Ar-Ge merkezi faaliyet gösteriyor. Tekstil sektöründe bu sayı 30 civarında. Ancak bu Ar-Ge merkezlerinde görev alacak, bu merkezleri yönetecek yeterli insan kaynağı konusunda önemli sıkıntılar yaşanıyor. Proje hem sektörümüzün hem de ülkemizin geleceği için bir dönüm noktası olacaktır. Gençlerimizin bir taraftan çalışırken, diğer taraftan eğitimlerini tamamlayacağı bu proje Türkiye genelin için de bir model olacaktır” diye konuştu.

İhracatta birim fiyatlarımızı yükseltmek zorundayız

Türkiye’nin ihracatının son 5 yıldır 150 milyar dolar bandına sıkıştığını, birim fiyatları bazında kaydedilen düşüşün ise daha da olumsuz bir senaryo oluşmasına neden olduğuna dikkat çeken Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kilogram bazında ülkemizin ihracat birim fiyatı, geride bıraktığımız 2016 yılında çimento sektörü dahil 1,37 dolar oldu. Avrupa Birliği’nin ihracatta KG başına birim fiyatı 2,2 dolar iken Almanya’da bu rakam 3,4 dolara kadar yükseliyor. Tekstil ve hammaddeleri sektörümüzde ihracat birim fiyatlarımız Türkiye ortalamasının çok üzerinde 4.5 – 5 dolar seviyelerinde olmasına rağmen bu rakamı daha yüksek seviyelere çıkartmamız gerekiyor.”

Üniversite sanayi işbirliğine gerçek anlamda katkı sağlayacak

Toplantıda konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, üniversite – sanayi işbirliğine gerçek anlamda katkı sağlayacak projenin endüstrideki dönüşümü de beraberinde getireceğinin altını çizdi. Yücel, şunları söyledi:

“Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) olarak bu kez Türkiye’nin en önemli sektör temsilcileriyle birlikte, ülkemizdeki endüstriyel dönüşümün geleceğine ışık tutacak bir projeye imza atıyoruz. İTHİB ile Bahçeşehir Üniversitesi’nin bu birlikteliğinin bir eğitim işbirliğinden ziyade, üniversite ile endüstrinin birlikte neler yapabileceğini göstermesi adına fırsat olduğunu düşünüyorum. Birlikte yapılacak bilimsel araştırmalar ve çalışmalar sonucunda bu işbirliğinin tekstil sektörüne önemli katkılar yapacağına inanıyorum. Ülke olarak “Endüstri 4.0” ve beraberinde getireceği değişime bu ve benzer işbirlikleri ile ayak uydurabileceğimiz inancındayım. Üretimden yönetime, Ar-Ge’den pazarlamaya kadar tüm süreçlerde ‘yeni ekonomi’ anlayışına ve Endüstri 4.0’ın getirilerine uygun insan kaynağı yetiştirilmesi yalnızca sektörün geleceğini değil, Türkiye’nin de ihracat aracılığıyla büyümesini şekillendirecek en önemli unsur. Bu işbirliğinin üniversite – sanayi birlikteliği adına yapıcı ve gerçekçi bir rol model olmasını diliyorum.”

Proje nasıl uygulanacak.

Türkiye’de klasik tekstil sanayisini daha ileriye taşımak, akıllı tekstil sistemlerine dönüşümü sağlamak ve bu dönüşümü sağlayacak insanlar yetiştirmek amacıyla, Bahçeşehir Üniversitesi, Almanya Aachen Üniversitesi ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), işbirliğinde başlatılan proje kapsamında; Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi çatısı altında üretime yönelik insanlar yetiştirmek üzere “Mühendislik Yönetimi” yüksek lisans programı açılıyor.

Açılacak program çerçevesinde İTHİB üyesi şirketlerin AR-GE ve Üretim Mühendisi ihtiyacı karşılanmış olacak. Program iki yıllık lisansüstü olarak uygulanırken, programa katılacak adaylar İTHİB üyesi şirketler tarafından belirlenecek. Belirlenen adaylar eğitim süresince ve eğitimlerini tamamladıktan sonra aynı şirketlerde çalışmaya devam edecekler. Programa katılacak adaylar, şirketler tarafından üç aylık bir iş sürecinden sonra seçilecek ve BAU’nun mülakat sürecinden sonra programa katılacaklar. Program çerçevesinde Mühendislik Yönetimi, Tekstile Giriş, Teknik Tekstiller, Proje Yönetimi ve Fabrika Uyarlamaları, Araştırma Metotları, Teknik Elyaflar ve İplikler, Teknik Tekstil Yapıları, Teknoloji Yönetimi, Ürün Geliştirme ve Süreç Yönetimi, Nanoteknoloji, Kalite Yönetimi gibi dersler alacak olan öğrenciler programdan tezli veya tezsiz mezun olabilecekler.

Programın diğer akademik ortağı olan Aechen Üniversitesi Tekstil Teknolojileri Enstitüsü iştiraki İTA İstanbul, program kapsamında bazı derslerin uzaktan eğitim ile verilmesi ve öğrencilerin ilk yılın sonunda yaz programı çerçevesinde eğitimini üstleniyor. Bu kapsamda bir ilk olan program, öğrencilerin şirketlerde çalışırken eğitimlerine devam etmesi, aynı süreçte üniversitedeki dersleri anında uygulamaya koyması ve dünyanın teknik tekstilde öncü ülkesi Almanya’nın dönüşümünün öncü üniversitesi olan Aachen Üniversitesi Tekstil Teknolojileri Enstitüsünde’nde ders almaları açısından bu alanda ülkemiz için çok büyük bir dönüşüm fırsatı sunmaya adaydır. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde