İGA'da sağlık hizmeti veren dev şirket konkordato istedi

İGA'da sağlık hizmeti veren dev şirket konkordato istedi

SGK ile ‘sözleşme krizi’ yaşayan Şafak Sağlık Grubu'nun, İstanbul Havalimanı'nda sağlık hizmeti sunan şirketi Şafak Mobil Sağlık konkordato talep etti. Şafak Grubu daha önce beş hastanesinden dördü için konkordato ilan etmişti.

İGA'da sağlık hizmeti veren dev şirket konkordato istedi
16px
24px
25.01.2023 14:22
ABONE OLgoogle

 Özel sağlık sektöründe çeyrek asırdır faaliyet gösteren Şafak Sağlık Grubu, bir süredir mali darboğaz ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yaşadığı sözleşme kriziyle gündemde. Bünyesinde beş ayrı hastane bulunan grup, son olarak İstanbul Havalimanı'nda sağlık hizmetleri sunan şirketi Şafak Mobil Sağlık ve İş Güvenliği Hizmetleri A.Ş. için konkordato talep etti. Talebi yerinde gören mahkeme, şirkete 3 ay süre verdi.

Artı Gerçek'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre Şafak Sağlık Grubu bünyesinde beş hastane bulunuyor. Şirket daha önce bu hastanelerden dördü için konkordato talep etmişti.

DAVALAR DEVAM EDİYOR

Dava dosyalarına göre, Özel İstanbul Şafak Sağlık Hizmetleri A.Ş. ile Özel Avrupa Şafak Sağlık Hizmetleri A.Ş’nin davaları Bakırköy 3'üncü Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor. Son olarak, Sultangazi İlçesinde bulunan Özel Şafak Tıp Merkezi’nin bağlı olduğu Artemel Sağlık Hizmetleri şirketi için İstanbul 2'nci Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açıldı. Anılan davanın 29 Aralık’ta görülen duruşmasına SGK avukatının sözleri damgasını vurdu.

Dava dosyasına göre, SGK ile Şafak Sağlık Grubu arasında bir süredir devam eden ‘sözleşme krizi' söz konusu. SGK, Şafak Grubu'yla sözleşme yenilemek istemediği gibi yüklü miktardaki alacaklarının tahsiline de konkordato davalarıyla engel olunmak istendiğini belirtiyor.

‘TEDAVİ HİZMETİ VEREMEYİZ’

Geçen 29 Aralık'ta görülen duruşmada söz alan Artemel Sağlık şirketinin avukatı Gülnur Gücüvar ise kesin mühlet talebinde bulundu. Gücüvar "SGK’nın kestiği cezalar söz konusu…Sağlık hizmeti veren şirket ile SGK arasındaki sözleşmenin feshine ilişkin tedbir verilmesini istiyoruz. SGK ile çalışan bu şirket, eğer tedbir kararı verilmezse ne tedavi yapabilir ne de ilaç yazabilir. Bu nedenle faaliyetine devam edemez. Özellikle bu yöndeki talebimizin kabulüne karar verilmesini talep ediyoruz” dedi

SGK AVUKATI: TALEPLERİ KÖTÜ NİYETLİ

SGK avukatı Ayşegül Kılıçoğlu, şirketin talebine karşı çıkarak, şunları söyledi: "Kesin mühlet talebinin reddini istiyoruz. Çünkü, bu şirket daha önce merkezini Sakarya’ya taşıdı. Sakarya’dan talep edilen geçici mühletle alacaklarımız engellendi.

Talep edilen tedbirler iyi niyetli değil. Amaç, tedbir alarak kurumla sözleşmeleri devam ettirmek ise eğer, mahkemenin sözleşmenin tarafı yerine geçerek SGK'yi yeni sözleşme imzalamaya zorlaması usule uygun olmaz. Kararın, sözleşmelerin imzalanmasına ilişkin tedbiri içermemesi gerekir."

MAHKEMEDEN ŞİRKET LEHİNE KARAR

Mahkeme ise şirkete yönelik 29 Aralık 2022 itibariyle 1 yıllık kesin mühlet kararı verdi. Mahkeme ayrıca, SGK’nin, şirket ile yeni sözleşme imzalamamasını ve Medula sistemini kapatmasını da tedbiren durdurdu.

Karara ilişkin Artı Gerçek'e değerlendirme yapan bir icra iflas hukuku uzmanı, “Bazı şirketler, konkordatoyu kötü niyetli olarak kullanıyor. Mahkemenin, kurumu, sözleşmeyi feshetmemeye zorlaması hatalı bir karar. Bu başvuru, sırf sözleşme fesihlerinin önüne geçmek için yapılmış gibi görünüyor” yorumunda bulundu.

HAVALİMANINA HİZMET VERİYOR

Öte yandan Şafak Sağlık Grubu’na bağlı Şafak Mobil Sağlık ve İş Güvenliği Hizmetleri A.Ş. konkordato talep eden grubun son şirketi oldu. Anılan şirket, İstanbul Havalimanı’nda mobil sağlık hizmeti de veriyor. Şirketin, havalimanını işleten İGA Havalimanı İşletmeleri A.Ş. ile sözleşmesi bulunuyor.

19 Ocak’ta İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuran şirket, gelirinin yüzde 100’ünün İGA’dan elde edildiğini belirtti. Dava dilekçesinde, mahkemenin, İGA’ya yönelik sözleşme feshine gitmesine engel olunması da talep edildi. Mahkeme ise önceki gün şirkete yönelik üç aylık geçici mühlet verdi. Mahkeme, İGA’ya yönelik de, taraflar arasındaki sözleşmede yer alan ‘haksız fesih’ maddesinin uygulanmasına tedbir koydu.

KONKORDATO NEDİR?

Konkordato, borçlunun iflastan kurtulması için alacaklılar ile hukuki bir düzlemde anlaşması ve borçlarının yapılandırılmasıdır. Bu anlaşma borçlunun vadesi geldiği halde borçlarını ödeyememesi ya da vadesinde ödeyememe riski altında bulunması durumunda alacaklının indirim yapması ya da fazladan vade vererek borçluyu iflastan kurtarması üzerine yapılan, bir çeşit iflası önlemek adına taviz vermedir. Konkordato’nun başlayabilmesi için borçlunun mahkemeden karar çıkarması gerekmektedir.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde