İDMİB Başkanı Karaca: Türkiye'nin en katma değerli 4. sektörüyüz

İDMİB Başkanı Karaca: Türkiye'nin en katma değerli 4. sektörüyüz

Güven Karaca, “Deri ve deri mamulleri sektörü olarak, 2021 yılında yüzde 30’luk artışla, 1,73 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. Bu dönemde ayakkabı sektörümüz 1 milyar dolar ihracatla rekor kırdı".

İDMİB Başkanı Karaca: Türkiye'nin en katma değerli 4. sektörüyüz
16px
24px
21.10.2022 11:07
ABONE OLgoogle

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin destekleriyle, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) tarafından, Türk ayakkabı sektörünün yaratıcı gücünün yükselmesi ve yeni tasarımcıların sektöre kazandırılması amacıyla düzenlenen ‘Ayakkabı Tasarım Yarışması’nın kazananları ödüllendirildi. Düzenlenen gecede ayrıca 2021 yılında gerçekleştirilen 1,7 milyar doların üzerinde ihracata katkı sunan firmalara da “İhracatta Fark Yaratanlar” töreniyle ödül verildi.

‘Ayakkabı Tasarım Yarışması’ ayakkabı sektöründe özgün tasarımlar yaratma ve sektörde katma değerli ihracatı artırmak amacıyla Gamze Saraçoğlu’nun kreatif direktörlüğünde düzenlendi.

Birbirinden yaratıcı tasarımların değerlendirildiği yarışmada İDMİB Etkinlik Komitesi Başkanı Emel Güven Bardız’ın başkanlığında, Ruken Mızraklı, Sedef Orman, Özgür Masur, Niyazi Erdoğan, Özlem Kaya ve Nihan Peker gibi isimler jüri üyeliği yaptı. Tasarım yarışmasının final gecesiyle eş zamanlı olarak sektör ihracatına katkı sunan firmalara da ödülleri takdim edildi.

TÜRKİYE’NİN EN KATMA DEĞERLİ 4. SEKTÖRÜYÜZ

Gecenin açılış konuşmasını yapan İDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca, “Deri ve deri mamulleri sektörü olarak, 2021 yılında yüzde 30’luk artışla, 1,73 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. Bu dönemde ayakkabı sektörümüz 1 milyar dolar ihracatla rekor kırdı. Mamul deri ve kürk 270 milyon dolar, saraciye 242 milyon dolar, deri ve kürk konfeksiyon sektörü ise 207 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu akşam, 2021 yılındaki bu başarının kahramanlarını ödüllendirdik. İhracatta fark yaratan firmalarımız; 21 platin, 27 altın ve 1 özel ödülün sahibi oldu. Bu yıla bakacak olursak; sadece ocak-ekim döneminde 1,6 milyar dolar ihracatla rekor kırdık. Sadece ayakkabı sektörümüz 970 milyon dolarlık ihracatla dönemsel rekorunu kırdı. Aynı zamanda, saraciye sektörü de 239 milyon dolar ile dönemsel ihracatta rekora ulaştı. Bu veriler ışığında; 2021 yılı ihracat değerine şimdiden çok yaklaştık. Ekim sonu itibarıyla, 2021 yılı toplam ihracatımızı geçeceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

“600 MİLYON DOLARA YAKIN DIŞ TİCARET FAZLASI VERDİK”

Yönetime geldikleri günden bu zamana kadar, İDMİB’in sektöre ve ihracata olan katkısını sürdürülebilir bir şekilde artırmaya odaklandıklarını belirten Güven Karaca, “Bu kapsamda; yoğun katılım ile sektörel fuarlar gerçekleştirdik. İtalya’da geçtiğimiz ay gerçekleşen MİCAM Ayakkabı Fuarı’na toplam 88 firmamız katılım sağladı. Yine aynı zamanda gerçekleşen Lineapelle Fuarı’nda da 69 Türk firmamız ürünlerini tanıtma fırsatı buldu. Gelecek dönem projelerimizi de etkin bir şekilde yürütebilmek için komitelerimizi kurduk. Bu sayede, en öncelikli sorunumuz olan ölçek problemi ve nihai ürünler için Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını hızlandırmak için çalışıyoruz. Deri ve deri mamulleri sektörü olarak yaklaşık 600 milyon dolar dış ticaret fazlası verdik.” ifadelerini kullandı.

GİRİŞİMCİ VE İHRACATÇI TASARIMCI MARKALARI YARATMAK İSTİYORUZ

Sektörümüz için hedeflerimiz büyük. En başta 5 milyar dolar değerinde ihracata ulaşmak, girişimci ve ihracatçı tasarımcı markaları yaratmak istiyoruz. Türkiye olarak, dünya ticaretinden yüzde 5 oranında pay almak istiyoruz. 2 milyar dolar dış ticaret fazlası verebiliriz, 500 bin kişiye istihdam sağlayabiliriz. Kilogram başına ihracat birim fiyatımızı 15 dolara çıkarabiliriz. TL maliyetleri çok yükselmesine rağmen ihracatta birim fiyatlarımız sabit. Bu problemi de en kısa zamanda çözmeliyiz. Çünkü, ihracat bizim bu topraklara ve bu millete borcumuzdur.” dedi.

YARIŞMANIN ŞAMPİYONLARI BELLİ OLDU

Kadınlar kategorisinde Öykü Ceylan birinci, Feyzanur Çilingir ikinci, Taylan Özden ise üçüncü oldu. Erkekler kategorisinde ise İrem Yazıcı birinci, Büşra Yiğit ikinci, Aysu Parlak üçüncü seçildi. Her iki kategoride de birinci olanlar 30 bin TL, ikinci olanlar 20 bin TL, üçüncü olanlar ise 10 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen yarışmada dijital tasarım kategorisinde de Taylan Özden ve Büşra Yiğit’e 15.000 TL ödül verildi. Ayrıca, genç tasarımcılara yurt dışı eğitim fırsatı da tanındı.

386 FİRMAYA ÖDÜL

Deri ve deri mamulleri sektöründe 2021 yılının 386 başarılı firması, 'İhracatta Fark Yaratanlar' töreninde ödüllerine kavuştu. İDMİB; platin, altın ve dış ticaret ödülü kategorisinde üye firmalarını ödüllendirdi. Ayrıca ihracatta en iyi çıkış yapan bir firmaya da özel ödül verildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde