İDDMİB'den 2021'de 10 Milyar Dolarlık dev hedef

İDDMİB'den 2021'de 10 Milyar Dolarlık dev hedef

Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü 2020 yılını 8,4 milyar dolarlık ihracat ile genel ihracattan yüzde 4,6’lık pay alarak tamamladı

İDDMİB'den 2021'de 10 Milyar Dolarlık dev hedef
16px
24px
21.01.2021 13:06
ABONE OLgoogle

Bu rakamlarla demir ve demir dışı sektörü, sanayi sektörleri arasında en çok ihracat gerçekleştiren altıncı sektör oldu. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, “Yakaladığımız ihracat rakamları ile sanayi sektörleri arasında en çok ihracat gerçekleştiren altıncı sektör olduk. 2021'de 10 Milyar Dolarlık ihracat hedefliyoruz.” dedi. 

Türkiye’nin toplam ihracatına aralıksız katkı veren Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü pandemi yılında da söz konusu katkıyı vermeye devam etti. Alüminyum, bakır, mutfak eşyaları, endüstriyel mutfak, yapı malzemeleri, metal hırdavat, döküm, kaynak malzemeleri ve metal ambalaj olmak üzere dokuz alt sektörün çatı birliği konumunda bulunan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Aralık ayı ve 12 aylık ihracat rakamlarını açıkladı.

Sektör geride bıraktığımız yılı 8,4 milyar dolarlık ihracat ile genel ihracattan yüzde 4,6’lık pay alarak tamamladı ve sanayi sektörleri arasında en çok ihracat gerçekleştiren altıncı sektör oldu. En hızlı toparlanan sektörlerin başında gelen Demir ve Demir Dışı Metaller yılın son ayını geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 22 ihracat artışıyla tamamladı.

2021 VE SONRASI İÇİN ‘YENİ NESİL İHRACAT’ 

Birlik olarak sektörün gelecek vizyonuna katkı sunmak istediklerini ifade eden İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, “Aşı faaliyetlerinin hızlanmasıyla fiziki çalışma hayatına hızla geri dönerek geçtiğimiz dönemde yürüttüğümüz sanal faaliyetleri tüm hızıyla fiziki faaliyetlerin takip etmesini planlıyoruz. Fuar ve heyet katılımlarının yanı sıra önemli uluslararası faaliyetlere sponsor olarak, tüm dünyada sektörlerimizin tanıtımına yoğunlaşacağız. 365 Web Platformlarımızı ise canlı tutmak için reklam çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yaşanan zorluk ve engellere rağmen her zamankinden daha hevesli ve motivasyonumuz tam olarak ihracata devam edeceğiz. Bu yıl temellerini attığımız pek çok projeyi 2021 yılında hayata geçirmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2021 yılı için 10 Milyar Dolarlık ihracat hedefi koyduk. Küresel değişime adapte olmak ve ihracatımızı dış etkilere karşı daha dayanıklı hale getirmek için İDDMİB olarak daha önceki klasik faaliyetlerimize ilave strateji ve eylemler geliştiriyoruz ve 2021 yılında hızla ‘Yeni Nesil İhracat’ projemizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Sektörel kümelenmelerin cazibe merkezi haline getirilmesi, ticaret elçilerinin yetiştirilmesi, yerli ara mamul üretim ve kullanımının teşviki, dijital dönüşüm, yeşil farkındalık ve ‘Uluslararası Ticaret Gündemi Webinarları’ başlıkları altında topladığımız projelerimizi çizdiğimiz yol haritaları doğrultusunda birer birer üyelerimize hizmet etmek üzere sunacağız.” ifadelerini kullandı.

SANAL FAALİYETLERE DEVAM

2020 yılının pandemiye rağmen sektör için başarılı geçtiğini belirten İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, birlik olarak sektörün gelecek vizyonuna katkı sunmak istediklerini ifade etti. Aşı faaliyetlerinin hızlanmasıyla fiziki çalışma hayatına hızla geri dönmek istediklerini vurgulayan Öztiryaki, “Geçtiğimiz dönemde yürüttüğümüz sanal faaliyetleri fiziki faaliyetlerin takip etmesini planlıyoruz. Fuar ve heyet katılımlarının yanı sıra önemli uluslararası faaliyetlere sponsor olarak, tüm dünyada sektörlerimizin tanıtımına yoğunlaşacağız. 365 Web Platformlarımızı ise canlı tutmak için reklam çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yaşanan zorluk ve engellere rağmen her zamankinden daha hevesliyiz. Bu yıl temellerini attığımız pek çok projeyi 2021 yılında hayata geçirmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.” diye konuştu.

HEDEF PAZAR AFRİKA ÜLKELERİ

“Küresel değişime adapte olmak ve ihracatımızı dış etkilere karşı daha dayanıklı hale getirmek için strateji ve eylemler geliştiriyoruz” diyen Öztiryaki, şöyle devam etti: “2021 yılında hızla ‘Yeni Nesil İhracat’ projemizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Sektörel kümelenmelerin cazibe merkezi haline getirilmesi, ticaret elçilerinin yetiştirilmesi, yerli ara mamul üretim ve kullanımının teşviki, dijital dönüşüm, yeşil farkındalık ve ‘Uluslararası Ticaret Gündemi Webinarları’ başlıkları altında toplandığımız projelerimizi çizdiğimiz yol haritaları doğrultusunda birer birer üyelerimize hizmet etmek üzere sunacağız. Katıldığımız fuarlarda yer alan firmalarımızın bilgileri alıcıların cep telefonlarına kadar düşecek, Türk firmaların hakkında tüm bilgilerin yer alacağı bir sistem üzerine çalışıyoruz. Canlı hayatla dijitali birleştireceğiz. Projelerimizin de etkisiyle 2021 yılı ihracat hedefimiz 10 milyar dolar. Odak noktamıza Afrika'yı aldık. Bizim için çok önemli bir pazar. AB ülkeleri ve ABD de hedef pazarlarımız arasında. Biz ABD'nin B planıyız. Çin ile kopukluk yaşamaya devam edecekler gibi görünüyor. Her koşulda belirlediğimiz hedefleri yakalamaya çalışacağız ve bu sınavı geçeceğiz.”

İNGİLTERE'DE 64 RAKİP VAR

Ticarette yaşanan antidamping uygulamaları, lojistik maliyetler ve komşu ülkelerde yaşanan sorunlara da değinen Öztiryaki, şu değerlendirmelerde bulundu: "Suudi Arabistan, Mısır, Dubai, Irak gibi ülkeler bizim için önemli. Oradaki satın almacılar da rahatsızlar. Mısır'da mutfak eşyalarında Çin'i geride bırakarak, lider konuma geldik. Sorunların aşılmasıyla eski seviyelerden daha iyi duruma geleceğimizi tahmin ediyorum. Tüm dünya artık korumacılığa gidiyor. İngiltere'nin 64 ülke ile STA imzalaması bizim için iyi değil. Artık 64 tane rakibimiz var bu pazarda. Demirde arz-talepten kaynaklı fiyatlar yükseldi. Bu seviyelerin çok üzerine çıkacağını düşünmüyoruz. Şu an denizyolunda konteyner ve maliyet sıkıntısı var. O nedenle demiryoluna odaklanmalıyız. Sektör olarak belirlediğimiz ülkelerde depolar açarak, demiryolunu kullanmak istiyoruz. LME depoları önemli gündem maddelerimizden biri. Demiryolu her anlamda daha avantajlı. Dünyadaki bu problemlerin azalması ihracatımızı çok daha iyi yerlere ulaştırır."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde