İBB kasasından 106.5 Milyon Dolar nasıl buharlaştı? Şirket 25 milyona aldığı arsayı, İBB'ye 430 milyona sattı

İBB kasasından 106.5 Milyon Dolar nasıl buharlaştı? Şirket 25 milyona aldığı arsayı, İBB'ye 430 milyona sattı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sözcüsü Murat Ongun, AKP döneminde belediyenin kasasından 106,5 milyon doların "buharlaştığını" söyledi.

İBB kasasından 106.5 Milyon Dolar nasıl buharlaştı? Şirket 25 milyona aldığı arsayı, İBB'ye 430 milyona sattı
16px
24px
02.06.2021 07:31
ABONE OLgoogle

Twitter'dan paylaşım yapan Ongun, "Şimdi size İçişleri Bakanlığı tarafından el konulan, eski İBB yönetimi tarafından satın alınan bir arsanın soruşturma dosyasının detaylarını aktaracak ve 106,5 milyon doların nasıl buharlaştığını anlatacağım" diyerek, şöyle devam etti:

"2011 yılında Fatih’te Vatan Caddesi'nde yeşil alan olan bir arsa özel bir şirket tarafından 25 milyon liraya satın alınıyor. Dudak uçuklatan zarar! İBB lunapark arazisinden 106 milyon dolar zarar etti

Daha sonra, yeşil alan olan bu arsa için İBB’den imar izni çıkarılıyor. Bu yöntemle, İstanbul’un göbeğindeki bu alan inanılmaz derecede değerleniyor.

İBB, 25 milyon liralık arsaya imar izni vererek değerini katlıyor ve arsayı 2017 yılında imarlı haliyle 430 milyon liraya o şirketten satın alıyor. Şirket 25 milyona aldığı arsayı İBB'ye 430 milyona satmış oluyor.

İBB 430 milyona aldığı arsayı ne yapıyor dersiniz? Tekrar imar değişikliği ile eski haline -yeşil alana- çeviriyor. Yani kendi malını değersizleştiriyor.

Ekrem İmamoğlu yönetimindeki yeni İBB yönetimimiz TSKB Gayrimenkul Değerleme Anonim Şirketi’ne değerleme raporu hazırlatıyor. Rapora göre arsanın bugünkü değeri: 10 milyon 381 bin dolar.

430 milyon liraya alındığı gün ise İBB kasasından 116 milyon 870 bin dolar çıkmış oluyor. Yani 106,5 milyon dolar buharlaştırılıyor.

Yeni İBB yönetimi tarafından bu dosya İçişleri Bakanlığı müfettişlerine teslim ediliyor.

Bu kadar aleni, bu kadar çıplak bir dosyadır bu. Bakalım, bakanlığımız bu dosya için ne karar verecek?"

NE OLMUŞTU?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatı ile AKP dönemine ilişkin başlatılan soruşturmada İBB Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan 40'a yakın yolsuzluk dosyasına geçen ocak ayında İçişleri Bakanlığı tarafından el konulmuştu. İmamoğlu: Arsayı 25 Milyona alıp İBB'ye 430 Milyona satmışlar

Bu dosyaların en önemlilerinden biri de şubat ayında vefat eden eski İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın FETÖ davasında yargılanan damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın ortak iş yaptığı Metal Yapı Konut'tan satın alınan Fatih Vatan Caddesi'ndeki eski lunapark arazisiydi. 

Metal Yapı Konut, 2012'de arazi sahiplerinden 25 milyon liraya satın aldığı 6 bin 400 metrekarelik araziyi, İBB'ye 2017'de KDV dâhil 429 milyon 733 bin liraya satmıştı.

Arazi şirketin elindeyken imar düzenlemesi yapılıp araziye konut ve ticaret fonksiyonu verilerek değeri arttırılmıştı.

İBB, araziyi satın alınca yine imar değişikliğine gidip araziye Molla Gürani Parkı, cami ve zemin altı otopark yapmaya karar vermişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde