İBB Meclisi kabul etti; Demirören'e imar piyangosu vurdu

İBB Meclisi kabul etti; Demirören'e imar piyangosu vurdu

İBB Meclisi, AK Parti’li Bağcılar Belediyesi’nin büyük parseller için getirdiği yüzde 30 imar artışı teklifini oy çokluğu ile kabul etti.

İBB Meclisi kabul etti; Demirören'e imar piyangosu vurdu
16px
24px
22.01.2022 10:42
ABONE OLgoogle

İBB yönetiminin “Kişiye özel, ayrıcalıklı imar artışı” olduğu için karşı çıktığı teklife CHP ve İYİ Parti grupları ret oyu verdi. İmar artışının faydalanacak 4 parsel arasında Demirören Medya Center da yer alıyor.

AK Parti Grubu’nun çoğunlukta olduğu İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Bağcılar İlçe Belediyesi’nin 2008 yılında onayladığı “Bağcılar Uygulama İmar Planı, plan notlarının Genel Hükümler Bölümünün 17. Maddesinde düzenleme yapılmasına ilişkin plan değişikliği” teklifini görüştü. 

İBB: KİŞİYE ÖZEL UYGULAMA 

Büyük parseller için yüzde 30 imar artışı getiren teklifle ilgili olarak, İBB Planlama Müdürlüğü Meclise olumsuz görüş bildirdi. Teklif ile getirilen şartlara uygun Bağcılar’da toplam 12 parsel bulunduğunu belirten Planlama Müdürlüğü özetle şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Söz konusu plan notu değişikliği kapsamında 30 bin metrekareden büyük 9 parsele yüzde 30 inşaat artışı, 20 bin ile 30 bin metrekare büyüklüğündeki 3 parsele yüzde 25 inşaat artışı getirilmesinin kentsel dönüşümden çok, kişiye özel uygulamaya neden olduğu ve ayrıcalıklı imar artışına yönelik düzenleme içerdiği, imar planı değişikliği teklifinin,  incelenmeksizin iade edilmesi gerekmekte olup, ‘Üç ay içinde büyükşehir belediye meclisinde görüşülmeyen kararlar onaylanmış sayılır’ Kanun hükmü gereği hakkında karar alınmak üzere Belediye Meclisine iletilmektedir.” 

KOMİSYON KAPSAMI DARALTTI 

AK Parti’li üyelerin çoğunlukta olduğu İBB Meclisi İmar Komisyonu, Bağcılar Belediyesi’nden gelen teklifi değiştirerek Meclis'e sundu. Teklifteki plan notlarını iptal eden Komisyon yeni plan notları yazdı. Yeni notlar özetle şöyle: 

“Riskli alanda kalan ve üzerinde riskli yapı bulunan parseller dışında yüzde 30 artış uygulanamaz. Kentsel dönüşüm alanlarında yoğunluk yüzde 30 oranında arttırılabilir. Bu alanlarda bin metrekareden küçük parsel oluşturulamaz. Yüzyıl Mahallesi pilot bölge seçilmiş olup, bu plan notu hükümleri Yüzyıl Mahallesi idari sınırları içerisinde uygulanacaktır.” 

Teklif, Komisyonun değiştirdiği şekliyle, AKP ve MHP gruplarının oylarıyla, oy çokluğu ile kabul edildi. CHP ve İYİ Parti grupları teklife ret oyu verdi. 

AYRICALIKLI PARSELLER... 

İBB Planlama Müdürlüğü teklifin 12 parseli ilgilendirdiğini belirtmesine karşın, Komisyonun plan kapsamını daraltmasıyla ilgili parsel sayısı 4’e düştü. Yüzyıl Mahallesi sınırları içinde teklifin öngördüğü büyüklükte 4 parsel bulunuyor. Bunlardan biri Matbaacılar Sitesi. Diğer iki parsel üzerinde  ise Oto Center yer alıyor. 

Dördüncü parselde ise Demirören Medya Center bulunuyor. Hürriyet, Milliyet, CNN, Kanal D, DHA’nın yer aldığı Demirören Medya Center 32 bin 687 metrekarelik bir parsel üzerine kurulu. 

Demirören M.C.’nin bulunduğu 2161 ada 9 nolu parselin, 2 Aralık 2021 tarihinde riskli yapı alanına alınması, plan değişikliği ile uyum sağlıyor. 9 nolu parselle birlikte, bitişiğinde yer alan 5 ve 6 nolu parsellerin de pasife alınmış olması, üç parselin birleştirilerek yeni bir imar yapılanmasına gidileceğini gösteriyor.

Demirören M.C.’nin bulunduğu parsele 2020 yılında Ziraat Bankası tarafından 3 milyar TL’lik ipotek konmuştu.

ZİRAAT KREDİSİ TARTIŞMASI

Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan 750 milyon dolar krediye karşılık Göktürk Mahallesi’ndeki Kemer Country’deki üzerinde golf sahalarının bulunduğu kendisine ait arazileri ipotek ettirmişti. Demirören grubunun borçlarını ödeyemediği iddiaları SAYIŞTAY raporları ile de ortaya konmuştu. Yaşananlar üzerine CHP'li Milletvekili Ali Mahir Başarır ve Demirören grubu karşılıklı suç duyurusunda bulunmuştu.

OdaTV

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde