Hintli milyarder, pizzanın dilimine 283 Milyon TL ödedi!

Hintli milyarder, pizzanın dilimine 283 Milyon TL ödedi!

Domino’s Pizza’da Asya ilgisi devam ediyor. 8 ay önce Domino’s Pizza’nın sahibi DP Eurasia’dan yüzde 33’lük hisse alan Hintli dev, 283 milyon liralık hisse alımıyla payını yüzde 49.9’a çıkardı.

Hintli milyarder, pizzanın dilimine 283 Milyon TL ödedi!
16px
24px
01.10.2021 07:44
ABONE OLgoogle

Türkiye’de 74 milyar liralık yeme-içme pazarı içerisinde pizzanın payı 1.8 milyar TL. Bu pazarın en önemli oyuncusu ise sektörün yarısını kontrol eden Domino’s Pizza. Türkiye’de uzun zamandır var olan Domino’s Pizza, Türkiye, Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan’ı tek şirket üzerinden yönetiyor. Bu şirketin adı DP Eurasia.

Dünya'dan Kerim Ülker'in yazısına göre 2018’de 1.1 milyar liralık ciro yapan, bu rakamı 2019’da 1.4 milyar TL’ye çıkaran DP Eurasia, 2019 verilerine göre 765 şubeye sahip. Bunun 550’si Türkiye’de, 203’ü Rusya’da, geri kalanı ise Gürcistan ve Azerbaycan’da. 4 ülkedeki franchise haklarını elinde bulunduran DP Eurasia’yı 2010 yılında özel sermaye fonu Turkven satın almıştı. Turkven ile büyüyen ve strateji değiştiren DP Eurasia, geçtiğimiz aylarda Asya’dan önemli bir yatırım almıştı.

Payını yüzde 49'a çıkardı

Bu yılın Şubat ayında ilk kez duyurduğumuz haberde, Hindistan’ın en önemli fast food şirketlerinden Jubilant Foodworks, DP Eurasia’nın yüzde 33’üne ortak olmuştu. İşte o ortaklık şimdi daha da büyüdü ve Hintli şirket, DP Eurasia’dan yüzde 16’lık hisse daha aldı ve payını yüzde 49.9’a çıkardı.

Hintli şirket bunun için de 23.7 milyon sterlin yani bugünkü kurla 283 milyon lira verdi.

Hintli milyarder kardeşler kurdu

Asyalı dev Jubilant ise Hintli milyarder kardeşler Shyam ve Hari Bhartia tarafından 1995 yılında kuruldu. Jubilant Foods, Domino’s Pizza’nın Hindistan, Sri Lanka, Bangladeş ve Nepal'deki operasyonlarının sahibi.

Bu ülkelerdeki restoran sayısı ise 1.314. Hintli şirket ayrıca Hindistan’da 32 şubesi bulunan Dunkin' Donuts ve Hong's Kitchen markaları da yönetiyor. Hisseleri Hindistan Borsası’nda işlem gören Jubilant Foods’un çalışan sayısı 32 bine, cirosu ise 600 milyon dolara yaklaşıyor. Jubilant ayrıca ilaç, tarım, sağlık, enerji, otomotiv gibi sektörlerde de faaliyet gösteriyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde