Hergün bunu yapıyor.. Dünyanın en zengin adamının başarı sırrı

Hergün bunu yapıyor.. Dünyanın en zengin adamının başarı sırrı

Amazon'un kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos, geçtiğimiz aylarda 100 milyar dolar sınırını aşan ilk isim olmuştu. Peki Jeff Bezos nasıl Jeff Bezos oldu? İşte dünyanın en zengin ismi hakkında ilginç ayrıntı...

Hergün bunu yapıyor.. Dünyanın en zengin adamının başarı sırrı
16px
24px
09.05.2018 05:05
ABONE OLgoogle

780 milyar dolarlık teknoloji devi Amazon'un kurucu CEO'su Jeff Bezos, devasa şirketin sorunlarını anlamak için müşteri şikayetlerini okumaya devam ediyor ve merak uyandıran şikayetleri ekibine yönlendiriyor

Amazon’un kurucu CEO’su Jeff Bezos, ekibinin dikkatini müşteri şikayetlerine çekmek için e-postaları onlara yönlendiriyor ve tek karakterlik bir not bırakıyor: “?”

George W. Bush Başkanlık Merkezi’nin nisan ayında düzenlediği liderlik forumunda sahneye çıkan Bezos, “O soru işareti, ‘Buna bakabilir misin? Bu neden oluyor? Neler oluyor?’ anlamına geliyor.” dedi.

Amazon günümüzde 780 milyar dolar piyasa değerinde ve Bezos 132,5 milyar dolarlık servetiyle tarihin en zengin kişisi unvanını elinde bulunduruyor. Tüm bu astronomik sayılara rağmen, Bezos hâlâ müşterilerin kendisine doğrudan ulaşabilecekleri bir e-posta kullanıyor ve bu sayede Amazon servislerinin gerçek sorunlarını bizzat ona yaşayanların tecrübeleriyle saptayabiliyor.

Bezos şöyle diyor: “Hâlâ müşterilerin bana ulaşabildikleri bir e-posta adresi kullanıyorum. Oraya gönderilen e-postaların okuyorum ama çoğunlukla yanıtlamıyorum. Bunun yerine beni meraklandıranları ekibime yönlendiriyorum.”

Soru cevap platformu Quora’da Mart 2018’ta açılmış bir konu başlığında, Amazon müşterilerinin “[email protected]” adresini alıcılara eklediklerinde, Amazon müşteri hizmetlerinin kendilerine “Jeff Bezos e-postanızı aldı ve onun adına yanıtlamamı istedi.” şeklinde başlayan bir yanıt verdiğini gösteren ekran görüntüleri paylaşıldı.

Amazon günümüzde işinin sağlığını ölçmek için çoğunlukla veriden faydalanıyor. Ancak Bezos’a göre bu veriler resmin bütününü gözler önüne sermiyor.

Bezos şöyle açıklıyor, “Gözlemlediğimiz sayısız bilgi var. Müşterilerimiz ve zamanında teslimat yapıp yapmadığımız, paketlerimizin içerisinde çok fazla hava olup olmadığı, kötü paketlemeler olup olmadığı gibi birçok veriyi izliyoruz.”

“Veriye ihtiyacınız var ancak o veriyi kendi sezgileriniz ve içgüdülerinizle ele almanız gerek. Sonra bunu tüm yöneticilerinize de öğretmelisiniz.”

Nisan ayında hissedarlara yazdığı mektupta müşterilerin “kutsal şekilde hoşnutsuz” olduğunu belirten Bezos, onların sürekli artan beklentilerinin Amazon’u hızla gelişir halde tuttuğunu söyledi.

“Müşterilerin beklentileri statik kalmıyor, sürekli artıyor. Bu insan doğasında var. Avcı-toplayıcı günlerimizden tatmin olarak yükselmedik. İnsanların daha iyiye karşı doymaz bir iştahı var ve dünün “harikası” hızla bugünün sıradanına dönüşüyor.

Amazon’un sürekli ve hızla kendini iyileştirmeye odaklanması şirketin çalışma şartlarını zorlaştırıyor olabilir.

Geçtiğimiz ay gizlice Amazon’un İngiltere’deki bir deposuna sızan gazeteci, çalışanların kendilerine konulan hedefleri kaçırmamak için tuvalete gitmek yerine ihtiyaçlarını şişelere giderdiklerini ortaya çıkarmıştı.

İngiliz The Sun Gazetesine konuşan anonim bir Amazon çalışanı ise "Hedeflerimiz inanılmaz şekilde artırıldı. Tuvalete gitmeye zamanım olmadığı için su içmiyorum" demişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde