Helal Akreditasyon Kurumu için 15.6 milyon harcandı, bir tane bile akreditasyon yapmadı

Helal Akreditasyon Kurumu için 15.6 milyon harcandı, bir tane bile akreditasyon yapmadı

“Helal sertifikası” vermek ve ihracatı kolaylaştırmak için kurulan ve 1.5 yılda 15.6 milyon lira bütçe verilen Helal Akreditasyon Kurumu hiçbir akreditasyon yapmadı

Helal Akreditasyon Kurumu için 15.6 milyon harcandı, bir tane bile akreditasyon yapmadı
16px
24px
06.10.2019 06:09
ABONE OLgoogle

Özellikle gıda alanındaki ürünlere “helal sertifikası” vermek ve bu ürünlerin Müslüman ülkelere ihracatını kolaylaştırmak amacıyla 17 Temmuz 2018'de kurulan ve 5 yönetim kurulu üyesi atanıp 4 daire başkanı ile 50 kişilik personel de alan Helal Akreditasyon Kurumu'na bugüne kadar başvuru olmadı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kurumun bugüne kadar herhangi bir akreditasyon faaliyeti yapmadığını açıkladı.

2018 bütçesi 7 milyon 743 bin lira olan, 2019 bütçesiyle de 3 milyon 876 bin lira verilen ancak 4 milyon lira da ek ödenek isteyen kuruma, 1007 metrekarelik hizmet binası da tahsis edildi. Kurumun 1.5 yıllık bütçesi 15 milyon 619 bin lira oldu. Bütçenin önemli bölümü ise binanın tefriş ve tadilatı ile personel maaşlarına harcandı. 

Kurul üyeleri bir arada.

HANGİ ÜRÜN HELAL 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun bu konudaki önergesini yanıtlayan Bakan Pekcan, “Ülkemizde helal belgelendirme uygulamasının gönüllülük esasına dayanması nedeniyle helal belgelendirme yapan özel kuruluşlara ve helal gıda sertifikalandırma belgesi alan ürünlere yönelik istatistiki bilgi bulunmamakta olup, 23.07.2019 tarihi itibarıyla herhangi bir akreditasyon faaliyeti gerçekleştirilmemiştir” dedi.

Neden kuruldu?

Kasım 2017'de TBMM'den yasası çıkarılan, Temmuz 2018'de ise faaliyet kararnamesi ile oluşturulan kurum, dünyadaki 1.8 milyar Müslaman'a yönelik 3.9 trilyon dolar büyüklüğündeki helal ekonomisinden pal alma hedefi ile kurulmuştu. Dönemin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi “Kurum, ülkemiz ve ihracatçımız açısından son derece faydalı olacak, ihracatı artıracaktır. Kurumdan helal belgesi alan kuruluşun gönderdiği ürün, bütün ülkelerce kabul edilmek zorunda olacak” demişti.

Deniz Ayhan/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde