Hazır giyimde iplik krizi: Vergiler düşmezse büyük zam kapıda

Hazır giyimde iplik krizi: Vergiler düşmezse büyük zam kapıda

Sektördeki hammadde krizine dikkat çekmek için bir araya gelen sektör örgütleri adına konuşan İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe "100 TL’ye aldığınız ürünü Mayıs'tan sonra 170 TL’ye alacaksınız" dedi.

Hazır giyimde iplik krizi: Vergiler düşmezse büyük zam kapıda
16px
24px
10.11.2021 11:02
ABONE OLgoogle

Gültepe, “10 aylık ortalamalara baktığımızda elyafın 2, ipliğin 4, kumaşın 6 – 7 dolara ihraç edildiğini görüyoruz. Oysa biz o ürünleri işleyip, hazır giyim ve konfeksiyona dönüştürebilirsek 16 – 17 dolara satabilir, katma değerli ihracatımızı arttırarak ülkemize çok daha fazla döviz kazandırabiliriz” dedi.

Pamuk ve pamuk ipliği başta olmak üzere ham madde fiyatlarındaki olağanüstü artış, Türkiye için stratejik öneme sahip hazır giyim sektöründe hem üretimi hem de ihracatı tehdit ediyor. Sorunun giderek bir krize dönüşmesinden ve maliyetlerin tüketiciye zam olarak yansımasından endişe eden hazır giyim ihracatçı birlikleri ile sektör derneklerinin başkanları, ortak basın toplantısıyla çözüm formüllerini açıkladılar.

5 ihracatçı birliği ve 13 sektör derneği adına konuşan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, sektörün 2021’i 20 milyar doların üzerinde rekor bir ihracatla tamamlayacağını bildirdi.

 Mustafa Gültepe, iplik tedarikinde yaşanan sorunlara dikkat çekmek için düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili olarak "100 TL’ye aldığınız ürünü Mayıs'tan sonra 170 TL’ye alacaksınız. Fiyatlar yüzde 60-70 oranında zamlanacak ve enflasyona negatif anlamda en büyük katkıyı sağlayacak sektör hazır giyim olacak." ifadelerini kullandı.

Gültepe, enflasyonla mücadele için hammadde tarafında acil adım atılması gerektiğini belirtti.

20 milyar dolar gibi kritik bir eşiği aşacak olmanın heyecanını ve gururunu ham madde ile ilgili sorunlar nedeniyle gönüllerince yaşayamadıklarını anlatan Gültepe, şöyle devam etti:

İPLİĞİN KİLOGRAMINI YURT İÇİNDE 0,80 - 1 DOLAR DAHA PAHALIYA ALABİLİYORUZ

“Uluslararası pazarlarda emtia fiyatları son bir yılda dolar üzerinden ortalama yüzde 20 arttı. Türkiye’de bu oran yüzde 35 – 40 düzeyinde. Pamuk ve pamuk ipliğinde çok daha yüksek bir fiyat artışı ile karşı karşıyayız. Son bir yılda pamuğun fiyatı dünyada yüzde 57, Türkiye’de yüzde 86’6 artış gösterdi. Pamuk ipliğini yurt içinden uluslararası piyasalara göre 0.80 - 1 dolar daha pahalıya alıyoruz. Fiyat artışı bir yana tedarikte de sıkıntı çekiyoruz. Önceleri 2 - 3 haftada gelen ham madde şimdi 4 - 5 haftada elimize ulaşıyor. Ham madde temininde yaşadığımız sorunlar nedeniyle termin sürelerimiz uzuyor ve zaman zaman siparişleri geri çevirmek zorunda kalıyoruz.”

Çin ve Asya ülkelerinden bu yıl Türkiye’ye önemli bir sipariş kayması olduğunu hatırlatan Gültepe, ham maddeye erişimdeki sorunlar nedeniyle bu avantajı istedikleri gibi kullanamadıklarının altını çizdi. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün en çok ihtiyaç duyduğu dönemde ülkemizden pamuk ve pamuk ipliği ihracatında büyük artış olduğunu bildiren Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Örneğin Ocak – Ekim döneminde pamuk ipliği ihracatında 2020’ye göre yüzde 68,4, 2019’a göre ise yüzde 30,4 artış var. İhracata elbette karşı değiliz. Ancak bizim hedefimiz katma değerli ihracat olmalı. 10 aylık ortalamalara baktığımızda elyafın 2, ipliğin 4, kumaşın 6 – 7 dolara ihraç edildiğini görüyoruz. 

Oysa biz o ürünleri işleyip, hazır giyim ve konfeksiyona dönüştürebilirsek 16 – 17 dolara satabilir, katma değerli ihracatımızı arttırarak ülkemize çok daha fazla döviz kazandırabiliriz. Hesap ortada. Kaybımız sadece katma değerli ihracat değil. Kısa vadeli hesaplar nedeniyle ne yazık ki küresel pazarlarda rekabet gücümüzü de azaltıyoruz. Çünkü elyaf ve ipliğin önemli bölümünü rakibimiz olan Portekiz, İtalya, Bangladeş, Pakistan ve Mısır gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Ocak – Ekim döneminde toplam pamuk ipliği ihracatımızın yüzde 56,6’sının bu 5 ülkeye yapıldığının altını çizmek istiyorum.”

HAM MADDEDEKİ 1 DOLARLIK ARTIŞ, MAĞAZADAKİ ÜRÜNE 3 DOLAR OLARAK YANSIYOR

Mustafa Gültepe, ham madde fiyatlarındaki artışın sadece ihracatçının elini zayıflatmadığını, iç piyasada da enflasyonu yukarı yönde etkilediğinin altını çizdi. Sadece Ekim ayında hazır giyim fiyatlarındaki yüzde 8,08’lik artışa dikkat çeken Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hem ihracata hem de yurt içine çalışan firmalar yeni sezon ürünlerini yüksek maliyetle üretti. Ham madde birim fiyatında 1 dolarlık artış, mağaza rafındaki ürüne 3 dolar olarak yansıyor. Ne yazık ki bu maliyet artışlarının enflasyona olumsuz etkisini önümüzdeki aylarda da görmek durumunda kalacağız.

ENFLASYON İLE MÜCADELEYE OMUZ VERELİM

Yıllardır unuttuğumuz enflasyonu yeniden ülke gündeminden çıkarmak için sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetiminin çabalarına destek vermek durumundayız. Enflasyon değirmenine su taşımadan, bu mücadeleye omuz vermek gerekir. Dolayısı ile hem ihracatçının elini rahatlatmak hem de enflasyonu frenlemek için çok acil, mümkünse bugün adım atılması gerekiyor. Hazır giyim ve konfeksiyon ülkemiz için stratejik öneme sahip. Sadece üretimde 650 binden fazla insanımıza istihdam sağlıyoruz. Katma değerli ihracatta mücevher ve savunma sanayinin ardından üçüncü sırada yer alıyoruz. Bu yıl cari açığın kapatılmasına 18 milyar dolar katkı vereceğiz. Böylesine kritik öneme sahip sektörün elini kolunu bağlamamak gerekiyor. Kamu otoritesinin atacağı bir adımla acil sorunumuzu hızla çözebiliriz. Biz pamuk ve pamuk ipliği ihracatına gözetim uygulanmasını, iplikte ek ithalat vergisinin sıfırlanmasını istiyoruz.”

Toplantıda söz alan birlik ve dernek başkanları ise şu görüşleri dile getirdiler:

BMD BAŞKANI SİNAN ÖNCEL:

PİYASADAKİ ‘FİYAT ARTACAK’ BEKLENTİSİNİ EN AZA İNDİRMELİYİZ 

Dünya ve ülkemiz büyük bir enflasyon baskısı altında. Ülkemizde maliyet artışlarının yanı sıra bir de  ‘beklenti enflasyonu’ oluştu. Örneğin üretici peşin ödeme yapmadığınızda sipariş almak istemiyor. Ödeme dolar veya euro ile olsa bile fiyatlarda döviz bazında da artış olduğu için ham maddenin bedelini üretim öncesinde peşin vermek durumunda kalıyoruz. Piyasa kredisini ortadan kaldıran bu tablo sürdürülebilir bir tablo değil. Bu nedenle piyasadaki ‘fiyat artışı devam edecek’ algısını en aza indirecek adımların hızla atılması gerekiyor. Yurt dışından son dönemde ülkemize yönelen yoğun sipariş talebini en iyi şekilde değerlendirebilmemiz için de bu adımları atmak durumundayız. Eğer gerekli önlemler zamanında alınabilirse süreci markalarımızın yurt dışı pazarlarda büyüyebilmeleri için fırsata çevirebiliriz.  

TGSD BAŞKANI RAMAZAN KAYA

REKABET GÜCÜMÜZÜ KIRAN VERGİLER BİR YIL SÜREYLE KALDIRILMALI

Pandemi döneminde tedarik zinciri kırıldı, emtia ve hammadde fiyatları, navlun ve lojistik maliyetleri arttı. Arz talep dengesi değişti. Bu süreçte tekstil ihracatının çok arttığını görüyoruz. Öte yandan yakın pazar ciddi şekilde Türkiye’ye yöneldi. Bizim bu dönemde ihtiyacımız olan ham maddeye içeriden veya ithalat yaparak hızlı ve doğru bir fiyatla ulaşmamız gerekiyor. Müşterilerimizin talep ettiği ürünlerin bir kısmı Türkiye’de üretilmiyor. Müşteri taleplerini karşılayabilmek için ara mamül ithalatı yapmak zorunda kalıyoruz.  Söz konusu ara mamüllerde vergi ve anti damping vergisiyle karşı karşıya kaldığımızda ürünün maliyeti arttığından ihracat fiyatımız yükseliyor. Rekabet gücümüzü kıran bu vergilerin bir yıllık dönem için kaldırılmasını talep ediyoruz. Vergiler kaldırılmadığında bizi Dahilde İşleme Belgesi’ne yönlendiriyorlar. Ancak Dahilde İşleme Belgesi ciddi bir proses gerektirdiği için takip ve organizasyonunu yapmak çok zor. Çözüm olarak ihracatın belli bir oranı kadar iplik veya kumaş ithalatına izni verilmesini öneriyoruz.

TÜM İÇ GİYİM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ (TİGSAD) BAŞKANI NAZIM KANPOLAT:

PİYSADA PSİKOLOJİK BİR BASKI VAR

Piyasada psikolojik bir baskı var. Bugün çiftçiden tutun ipliğe kumaşa kadar herkes bir stok derdine düşmüş. Eskiden bir aylık stokunu imalat yapmak için tutan tüccar şimdi bunu üç – beş aylara kadar çıkarıyor. İthal vergilerinin açılması ile birlikte psikolojik olarak fiyatlar yüzde 10 – 15 geriye çekilecektir. Yani yüzde 12 artı yüzde 10 demek yüzde 20 – 25’lere varan bir etki yaratacaktır. 

BASIN TOPLANTISINA DESTEK VEREN BİRLİK VE SEKTÖREL DERNEKLER

Hazır Giyim İhracatçı Birlikleri

BAŞKAN

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği

Mustafa Gültepe

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği

Nüvit Gündemir

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği

Seray Seyfeli

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği

Gürkan Tekin

Denizli İhracatçılar Birliği

Hüseyin Memişoğlu

Sektörel Dernekler

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD)

Sinan Öncel

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD)

Ramazan Kaya

Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (LASİAD)

Muhammed Sancaktar

Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD)

Ekrem Kap

Osmanbey Tekstilcİ İş İnsanları Derneği (OTİAD)

Eda Arpacı

Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği (KYSD)

Murat Özpehlivan

Çorap Sanayicileri Derneği (ÇSD)

Ender Doğan

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD)

Hasan Hüseyin Bayram

Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD)

Mustafa Balkuv

Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD)

Nazım Kanpolat

Sektörel ve Dışticaret Sermaye Şirketleri Derneği (DIŞDER)

Birol Sezer

Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD)

Fikri Kurt

Zeytinburnu Tekstil Sanayici ve İşadamları Derneği (ZETSİAD)

Mustafa Sartık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde