Hazır giyim sektörü: Ekonomik İstikrar Kalkanı taleplerimizi büyük ölçüde karşıladı

Hazır giyim sektörü: Ekonomik İstikrar Kalkanı taleplerimizi büyük ölçüde karşıladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketine yönelik İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe açıklama yaptı...

Hazır giyim sektörü: Ekonomik İstikrar Kalkanı taleplerimizi büyük ölçüde karşıladı
16px
24px
19.03.2020 13:15
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketi için hazır giyim sektöründen destek geldi.

İSTANBUL HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (İHKİB) BAŞKANI MUSTAFA GÜLTEPE: EKONOMİK İSTİKRAR KALKANI TALEPLERİMİZİ BÜYÜK ÖLÇÜDE KARŞILADI

Koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünya çok zorlu bir süreçten geçiyor. Türkiye salgının hem halk sağlığı boyutunu hem de ekonomiye ve ticarete yansımalarını son bir haftada ciddi olarak hissetmeye başladık. Uzmanların tahminlerine göre önümüzdeki bir kaç ay sıkıntılı geçecek gibi görünüyor. Zorlu süreci en az hasarla atlatabilmek için herkesin fedakarlık yapması, herkesin elini taşın altına koyması, hepsinden önemlisi devlet – özel sektör dayanışmasının güçlendirilmesi gerekiyor. Biz salgının üretime, istihdama ve ihracata etkisinin asgariye indirilmesi için önerilerimizi ilgili bakanlıklarımıza sunmuştuk. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı pakette bu taleplerimizin büyük ölçüde karşılandığını görüyoruz. SGK primi, muhtasar ve KDV ödemeleri ile nakit akışı bozulan firmaların kredi taksitlerinin ertelenmesini, kısa çalışma ödeneğinin devreye alınmasını sektörümüz adına çok olumlu buluyoruz.

Alınan önlemler sektöre moral oldu. İhracatçılarımız bu zor dönemde devletin kendilerini yalnız bırakmadığını ve bırakmayacağını hissetti. Önümüzde süresini tam olarak kestiremediğimiz çok sıkıntılı bir dönem var. Salgının gidişatına ve ihtiyaçlara göre devletimizin ilave tedbirlerle sektörün yanında yer alacağına inanıyoruz. Firmalarımızın da bu süreçte kendi özel durumları ve piyasa koşulları doğrultusunda kapasitelerini düşürerek, gerekirse geçici süreyle üretimi durdurarak süreci atlatacak önlemleri almaları gerekiyor. 

BMD BAŞKANI SİNAN ÖNCEL: CUMHURBAŞKANIMIZIN AÇIKLADIĞI PAKET KISMEN OLUMLU

Koronavirüs salgını küresel bir sorun ve son 10 gündür Türkiye de etkisini çok ciddi bir şekilde hissediyor. Olayın halk sağlığı boyutunun yanı sıra ekonomi ve ticarette de ciddi etkileri ile karşı karşıyayız. Perakende ticaretin salgını en az etki ile atlatabilmesi için SGK primi ve vergi ödemeleri ile kredi borçlarının ötelenmesini, ayrıca stopajın geçici süreyle kaldırılması gibi konularda beklentimiz vardı. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı paketle beklentilerimiz kısmen karşılandı. Biz bu paketin ihtiyaçlara göre hızlıca  genişleyebileceğini düşünüyoruz. Örneğin iki gündür üyelerimizden kira ödemeleri ile ilgili çok sayıda soru alıyoruz. Cirolarda yüzde 90’a varan düşüş ve mağazaların kapalı olduğu bir dönemde kiraların ödenmesi mümkün görünmüyor. Bu noktada devletimiz kiralayanlara bazı vergi avantajları sağlayarak onların da kiralardan daha rahat feragat etmesini sağlayabilir.

TÜRKİYE GİYİM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ (TGSD) BAŞKANI HADİ KARASU: AÇIKLANAN ÖNLEM PAKETİNDEN MEMNUNUZ

Hazır giyim sektörü olarak sektör paydaşlarımızın da değerlendirmelerini alarak 15 günlük çalışma özetini Ankara’ya ilettik.

Dün Cumhurbaşkanımızın açıkladığı önlemlere baktığımızda  istihdam ve yüksek katma değer üreten sektörümüzün önemsendiğini gördük. Bu bizi son derece mutlu etti.

Paketi incelediğimizde öncelikle kısmi çalışma ödeneğinden ve Telafi Çalışmaya dair yeni uygulamadan son derece memnun olduğumuzu ifade etmeliyim. Şimdi bunlara ilişkin uygulama esaslarının işverenin başvurmasını kolaylaştırıcı yönde hızla çıkarılmasını bekliyoruz. Çünkü bu karar sektörümüze can suyu olacak.

Genel kanaate göre Türkiye’de coronavirüsün Nisan ayında pik yapması bekleniyor. Çalışanlarımız virüs tehlikesinden dolayı işe gelmekte son derece isteksizler.

Bu nedenle alınacak bir karar ile imalathanelerin bu ayda kapatılmasının doğru olacağı kanaatindeyiz. Her ne kadar iş yerini kapatmak isteyenlere kısmi çalışma ödeneği ile destek verilse de yurt dışı müşteriler karşısında kendi pozisyonumuzu korumak açısından kamunun bunu zorunlu hale getirmesi faydalı olacaktır. Yine telafi çalışma süresinin 2 aydan 4 aya çıkarılmasını da pozitif bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.

Öte yandan siparişlerin iptal edilmesi ya da azaltılmasından dolayı oluşacak stoğun ek bir teminat aranmaksızın KGF kullanımında değerlendirilmesi de oldukça önemli.

Vergi ödemeleri, SGK primleri gibi kurumlarımızın üzerindeki finansal yükler 6 ay sonraya ötelendi. Oysa ki bu döneme ilişkin söz konusu ödemelerin hiç alınmaması çok daha doğru olacaktır. Bu kısa dönemde nakit sıkışıklığı yaşayacak olan ihracatçının KDV iadelerinin bekletilmeden ödenmesini sadece Halkbank’ın değil tüm özel ve kamu banka kredilerinin ötelenmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu dönemde kara lojistiğinde yaşanan sıkıntıların üstesiden gelebilmek için THY kargo desteğinin artırılmasını bekliyoruz.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde