Hazine'den 4 bankaya yetki! 11 milyar dolar hedefleniyor

Hazine'den 4 bankaya yetki! 11 milyar dolar hedefleniyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihraçları yoluyla 11 milyar dolar finansman sağlanması amacıyla 4 bankayı dolar cinsi sukuk ihracı için yetkilendirdi.

Hazine'den 4 bankaya yetki! 11 milyar dolar hedefleniyor
16px
24px
16.02.2022 14:07
ABONE OLgoogle

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dolar cinsinden kira sertifikası ihracı gerçekleştirmek amacıyla Citigroup, Dubai Islamic Bank, HSBC ve Kuwait Finance House'a yetki verdi.

5 yıl vadeli dolar sukuk ihracının, bu ay vadesi dolacak olan yaklaşık 2 milyar dolarlık borcu yeniden finanse etmek için kullanılabileceği belirtiliyor.

Konuya ilişkin duyuru, bakanlığın internet sitesinde yayımlandı.

Hazine'nin Eylül 2021'deki sukuk ihracında 6 ayda bir kira ödemesi yapılacağı belirtilmiş, dönemsel kira oranı ise yüzde 8,40 olarak açıklanmıştı.

11 milyar dolar hedefleniyor

Bakanlığın yayımladığı 2021 yılı gelişmeleri ve 2022 öngörülerini içeren finansman programa göre 2022 yılında uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihraçları yoluyla 11 milyar dolar finansman sağlanması öngörülmüştü. 2021'de Hazine uluslararası piyasalardan 10 milyar dolar sağlamıştı.

Sukuk ihracı nedir?

Sukuk, devlet ve şirketlere finansman sağlama aracı olarak ihraç edilen, yatırımcıya faizsiz sabit getiri imkanı sunan finansal sertifikalardır. Asya ve Körfez ülkelerinde yaygın olarak kullanılmakta olup, İslami hukuk prensiplerine uygun olarak hazırlanan İslami finansman kaynaklı bono olarak adlandırılmaktadır. Sukuk sertifikaları, yatırımcının faizsiz sabit getiri elde etmesini amaçlamaktadır. Sukuk satın alan yatırımcı şirketin veya devletin sukuk sertifikasının taahhüt ettiği oranlar çerçevesinde bir varlığa sahip veya ondan yararlanma hakkına sahip olur. Bonolar borca dayalı sertifika olarak adlandırılırken, sukuk ise varlığa dayalı sertifikalardır.

Sukuk ihracını devlete bağlı kuruluşlara ek olarak gayrimenkul, finans, enerji, havayolu şirketleri gerçekleştirmektedir. Bu şirketler yatırımcısına 6 ayda bir kez kupon ödemeyi ve vade sonunda almış olduğu sertifikayı 100 dolar nominal değerle geri almayı taahhüt eder. Kupon oranı ve sukuk fiyatını belirleyen faktör baz döviz faiz oranı ve risk kat sayısıdır.

Sertifika ihracı yapacak olan kurum veya kuruluş faiz oranına ülke ve şirket riski gibi katsayıları ekleyerek kupon oranı ve sertifikanın ihraç nominal değerini bulur. Sukuk sertifikası alan yatırımcı vade sonuna kadar bekleyebilmenin yanında istediği zaman anlık nominal değer üzerinden satış işlemi gerçekleştirebilir. Sukuk fiyatları ülke ve şirketin maruz kaldığı riske göre artış veya azalış gösterebilir. Örneğin zayıf bir ekonomik görünüme sahip olan bir ülke sukuk sertifikasının nominal değeri bugün 85 dolar ise ekonomide yaşanan toparlanma ve pozitif görünüm sukuk fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır. Dolar faiz oranlarındaki artış ise mevcut sukuk sertifikalarının getiri oranlarının düşük kalmasına neden olacak ve nominal fiyatlarının düşmesine yol açacaktır.

Dünyada sukuk piyasasının en hacimli olduğu ülke Malezya’dır. Malezya’nın diğer Müslüman ülkeler takip etmektedir. Son dönemde sadece Müslüman ülkeler değil, Londra gibi finansal merkezlerde de sukuk ihraçları gerçekleştirilmektedir.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde