Hardware Plus'ın 300 bin aboneli YouTube kanalı Hack'lendi

Hardware Plus'ın 300 bin aboneli YouTube kanalı Hack'lendi

“Türkiye'nin teknoloji satın alma rehberi” sloganıyla yayın yapan Hardware Plus'ın 300 bin aboneli YouTube kanalı bu sabah kapandı.

Hardware Plus'ın 300 bin aboneli YouTube kanalı Hack'lendi
16px
24px
09.06.2022 15:07
ABONE OLgoogle

Hack'lendiği söylenen kanalın yöneticilerinden Ersin Akman sorularımızı yanıtladı.

Geçmiş olsun. Her gün düzenli olarak video yükleyen bir YouTube kanalı nasıl kapanabiliyor?

Teşekkürler. Sizin de söylediğiniz gibi Hardware Plus her gün en az iki video ile ülkemizdeki teknoloji takipçilerinin karşısına çıkan bir yayın. Bugün de sabah saatlerinde ilk videomuzu yayına aldık ve hemen ardından kanal erişime kapandı.

Ortada hiçbir neden yokken mi?

Öyle söylersek doğru olmaz. 7 Haziran salı akşamı saat 22:20 sularında kanalımızda kontrolümüz dışında bir canlı yayın başlatıldı. Hemen müdahale edip yayını durdurduk. Tabii ardından da kanala erişimi olan tüm çalışma arkadaşlarımızı bilgilendirerek tüm ekibin erişimini durdurduk. Dün bütün gün şifreler değişti, kanala erişimi olan olan çalışma arkadaşlarımız kendi kullandıkları cep telefonlarını ve bilgisayarlarını zararlı yazılımlara karşı kontrol etti. YouTube tarafında en üst seviye olan iki aşamalı güvenlik sistemi kullanıldığı için kanala sızanların sahipliği değiştirme şansı zaten yoktu. Yani kanalı kendi üzerlerine alamazlardı. Ama yine de Salı akşamından bu sabaha kadar yapmamız gereken her şeyi yaptığımızı, tüm güvenlik protokollerini gözden geçirdiğimizi söyleyebilirim.

Korsan olarak açılan canlı yayın neyle ilgiliydi? Sizce amaçları neydi?

Elon Musk Bitcoin fiyatının 60 bin dolar olacağını söylüyordu. Sanırım deep fake teknolojisi ile üretilmiş bir görüntüydü. Amaçları ise insanları kendi çıkarları olan bir kripto para sistemine yönlendirmekti.

Sizin bir de web siteniz var. O da eşzamanlı olarak hack'lendi mi?

Haklısınız, www.hwp.com.tr adresinden ulaşılan web sitesinde de teknoloji yayıncılığı yapıyoruz. Oraya herhangi bir saldırı gerçekleşmedi.

Sizce bu korsan yayın nedeniyle mi YouTube kanalınız kapatıldı?

Bence öyle. Ancak bu soruya sadece “bence öyle” diye cevap vermek çok mantıklı değil. Çünkü YouTube'un bize gönderdiği e-posta mesajında “topluluk kurallarına” uyulmadığı için kanalımızın kapatıldığı yazıyor. Bu korsan yayını açanların topluluk kurallarına uymayan başka girişimlerde de bulunmuş olabileceklerini düşünüyorum.

Ne yapmış olabilirler?

YouTube kanalımızda bugün kadar binlerce video yayınladık. Bu videoların açıklama kısımlarına yasal olmayan sitelerin bağlantıları eklenmiş olabilir. Veya videolarımıza yorum yazanlar yasa dışı web sitelerinin veya hizmetlere yönlendirilmiş olabilir. Bu ve buna benzer YouTube topluluk kurallarına aykırı davranışlar yapıldıysa şunu söyleyebilirim ki bunları Hardware Plus ekibi yapmadı. Ama ceremesini şu an için biz çekiyoruz. Hardware Plus 10 yıla yakın bir zamandır emek harcanan ve birçok insana istihdam sağlayan bir yayın. Bu nedenle yaşananlar hoş değil.

Peki ne yapmayı planlıyorsunuz?

Google Türkiye'den ulaşabildiğimiz birçok üst düzey yöneticiyi durumdan haberdar ettik. Anladığımız kadarıyla son zamanlarda bu gibi topluluk kurallarına uymayan çok fazla kripto para ile ilgili canlı yayın vakası varmış. Ve yine öğrendiğim kadarıyla Google Türkiye ekibi bu konuda mağduriyet yaşanmaması için birçok daha küçük yayıncıya yardımcı olmuş. Bize de yol göstereceklerini ve çok kısa bir sürede yayınlarımıza kaldığımız yerden devam edeceğimizi düşünüyorum. Sonuç olarak biz bir şekilde Google'ın da iş ortağı sayılırız. Onlara ait olan YouTube platformu üzerinden yayın yapıyoruz ve Google ile birlikte bir artı değer oluşturmaya çalışıyoruz. Bizim gibi işine tutkuyla bağlı yayıncılara karşı Google Türkiye'nin işleri kolaylaştıracağını umuyorum.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde